home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Milyen nyílászárót válasszunk?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.08.28.
LXXIV. évf. 34. szám
Milyen nyílászárót válasszunk?

Bizony nem olyan egyszerű a döntés, ahogyan azt elsőre gondolnánk, hiszen a nyílászárók piacán könnyen eltévedhetünk a sokféle minőség és változat között. Az első és legfontosabb kérdés az építkezés/felújítás folyamán, hogy milyen anyagból készültet, fát vagy műanyagot válasszunk-e.

A nyílászárók kiválasztása mindig hatalmas feladat. Vásárlás előtt mindannyian elgondolkodunk a lehetőségeken, a döntő szempont pedig többnyire az, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Ezután a legtöbben körbeérdeklődünk barátoknál, ismerősöknél, kivitelezőknél, kereskedőknél, hogy kinek mi a véleménye, ám a rengeteg információ újabb bizonytalansághoz vezet. Ennek ellenére mégis fontos, hogy a döntés előtt vizsgáljuk meg saját igényeinket az új információk tudatában.

Akár a fa, akár a műanyag nyílászáró mellett tesszük le a voksunkat, tudnunk kell, hogy mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Elsősorban ne az ár legyen a döntő, noha tudom, hogy ez egy igen fontos szempont. Ám gondoljunk arra is, hogy a befektetésünk arányában később akár a fűtésszámlánk is csökkenhet, és az is jusson eszünkbe, ha egy forgalmas, zajos útszakasz mellett élünk, hogy az elkövetkező időszakban talán csendesebb lesz az otthonunk.

 

MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓ

Egyik legnagyobb előnye az egyszerű, könnyű tisztíthatóság, az üvegrész mellett a keretek takarítása is egy mozdulattal megoldható. A korábbi változatoknál az anyag gyakran elszíneződött az UV-sugárzás miatt, de szerencsére ez a gond a gyártási technológia korszerűsítésével megszűnt, ezáltal a napjainkban előállított nyílászárók teljesen ellenállnak a sugárzásnak.

A következő fontos előnye még a kedvező ár. Tudnunk kell, hogy átlagosan 20, de akár 30%-kal is olcsóbb, mint a fából készült társai. Esztétikailag viszont nem mindenkinek felel meg az egyszerű fehér nyílászáró. Bár léteznek most már színesek is, melyek anyaga látvány tekintetében nagyon hasonlít a fára.

 

 

FA NYÍLÁSZÁRÓ

Ezt elsősorban igényes vásárlók veszik, hiszen a látvány és a minőség igencsak szembetűnő, a fa mintázata ugyanis egyediséget kölcsönöz az ablakoknak, ajtóknak. Az sem elhanyagolandó, hogy az általános közérzetünkre is nagy hatással van, ha természetes anyagú nyílászárók vesznek körül bennünket.

Léteznek azonban préselt pozdorjából készült, famintázatú műanyaggal bevont nyílászárókeretek is, melyek csak fa hatásúak, viszont ez a bevonat tartósabbá teszi az ajtót, ablakot, és kevesebb karbantartást igényel, mint a tiszta fából készültek.

Nagy hátrányuk a magasabb áruk, hiszen ezek sokkal drágábbak. Fontos tehát alaposan körültekintenünk, hogy megbizonyosodjunk az anyagokról és ennek függvényében az árakról is. Viszont azt se felejtsük el, hogy a rossz minőségű, nem jól kezelt, nem kiszárított fa vetemedhet, szorulhat, és azt se, hogy a fából készült ablakok, ajtók rendszeres karbantartást igényelnek.

A jó minőségű nyílászárók borovi vagy lucfenyőből készülnek, a faanyag teljesen ki van szárítva, így ezek esetében kevésbé fordul elő a deformáció, ezáltal pedig a hő- és hangszigetelő képesség romlása.

Ha sikerült eldöntenünk, hogy anyagukat tekintve milyenek legyenek az ablakaink és az ajtóink, akkor rátérhetünk a következő szempontokra:

* Hőszigetelés

Bizonyára nagy gondot fordítottunk arra, hogyan fogjuk szigetelni a falakat, éppen ezért arra is figyeljünk, hogy ablakainkon se szökjön ki a meleg a lakásunkból. A hőkibocsátási képességet a W/m2K mértékegységgel határozzák meg, és jele az U betű. Ez azt mutatja, hogy egy egységnyi felületen egységnyi idő alatt mekkora hő képes áthaladni, tehát az a jó, ha ez a szám minél kisebb. Ebben a kérdésben a kereskedő tud nekünk segíteni.

* Garancia

Legyünk figyelmesek a garancia időtartamát illetően is, hiszen vannak olyan termékek, amelyeknél ez nem vonatkozik a vasalatokra, illetve az üvegfelületek közé szorított kripton- vagy argongáz szivárgására. Ha ez utóbbi néhány éven belül elszivárog, akkor szó szerint kidobtuk a pénzünket az ablakon.

* Vasalatok

Ezek azok az alkatrészek, amelyek a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve a használat során. Emiatt itt is a jó minőségre kell törekedni, mivel a vasalat felel a jól záródásért, hogy a hő, a víz és a hangszigetelés megfelelő legyen. Ebben a kérdésben ne kössünk kompromisszumot.

* Beépítés

A legjobb, ha olyan gyártót, forgalmazót választunk, amely már az ajánlatban vállalja és feltünteti a beépítést, s ezért is garanciát vállal. Persze, fontos tisztában lennünk annak költségeivel is.

TOVÁBBI JÓTANÁCSOK

— Az ár nem mindig tükrözi a minőséget, ezért legyünk nagyon körültekintőek.
— A légkamrák száma és az üveg szigetelése számunkra az energiaszökés szempontjából fontos, emellett a hanghatások tompítására is kihat.
— Jelentős szerepe van a megfelelő szellőzésnek is. A műanyag ablakok esetében fontos a légbeépítés, különösen, ha a lakásban máshogy nincs megoldva a szellőzés. Erre főleg a páralecsapódás és a penészedés elkerülése érdekében kell ügyelnünk.
— Mindenképp legalább két üvegrétegű nyílászárót válasszunk, noha a hangszigetelés érdekében a három réteg a legjobb.

Érdemes tehát elegendő időt szánni ezekre a kérdésekre, hiszen ha jó döntést hoztunk, akkor több évtizedig gondmentesen élvezhetjük a biztonságot nyújtó otthonunk kényelmét és melegét.


Még több kép!▼

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..