home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Miloševic Télapója
2007.04.04.
LXII. évf. 14. szám

Hét évvel a Milošević-rezsim bukása s hat évvel az ellene indított hivatalos vizsgálat után letartóztatták és 30 napi vizsgálati fogságba helyezték Mihalj Kertest, a diktátor magyarját -- A vámfőnök Kertes még 2000-ben azt nyilatkozta, hogy ebből a főnöki székből vagy börtönbe kerül, vagy...

Hét évvel a Milošević-rezsim bukása s hat évvel az ellene indított hivatalos vizsgálat után letartóztatták és 30 napi vizsgálati fogságba helyezték Mihalj Kertest, a diktátor magyarját -- A vámfőnök Kertes még 2000-ben azt nyilatkozta, hogy ebből a főnöki székből vagy börtönbe kerül, vagy a bolondok házába -- Jóslata csak 2007. március 16-án vált be: este tíz óra tájban vették őrizetbe Belgrádban, a Banovo brdo diplomatanegyedben álló házában -- Pedig nyílt titok volt, hogy a rezsim idején naponta és zsákszámra ,,mentette ki az állami pénzt (a polgárok pénzét) Ciprusra, s némely szocialista tisztségviselők és cégeik irányában olyan adakozó volt, akár a Télapó
Mihalj Kertes (Bracika) 1947-ben született Palánkán. A jelentéktelen vidéki párthivatalnok - aki Palánkán szociális munkásként kezdte pályafutását, aztán szociális előadó lett, majd a Kommunista Szövetség községi szervezetében párttitkár -- a vajdasági ,,antibürokratikus forradalom, azaz a ,,joghurtforradalom idején vált jeles személyiséggé. Egyetlen mondattal került be a nagypolitikába: ,,Ha én mint magyar nem félek Szerbiától, akkor a szerbek miért félnének tőle!? A magyar nyelvű sajtó azonban csak nagyon rövid ideig írta úgy a nevét, hogy Kertész Mihály. Gyorsan kiderült, egy szót sem tud magyarul, de ez Belgrádban nem számított. Mihalj Kertes a vezérnek, Slobodan Miloševićnek az egyik leglojálisabb alattvalója lett, s ennek fejében fontosabbnál fontosabb pozíciókat töltött be. Képviselő volt a szerb parlamentben, aztán a szerb kormányban ő volt ,,a nép inisztere, a szövetségi kormányban Pavle Bulatović belügyminiszter helyettese (!). 1994-ben került a Szövetségi Vámhivatal élére, ez volt az a poszt, ahol nem volt, amivel ne foglalkozott volna. A boszniai háború idején fegyvert, felszerelést s egyebet csempészett át a szerbeknek. Részt vett a cigaretta-, autó-, alkohol- és kávécsempészetben: vámügyes kollégái révén ,,hivatali kíséret-et biztosított a csempészáruval megrakott konvojoknak, hogy az áru a határtól a titkos raktárakig sértetlenül megérkezhessen. A határon elkobzott zsákmányból viszont -- hiszen nem mindenki csempészhetett, csak a kivételezettek -- cégeknek, magánszemélyeknek autókat ajándékozott. Személygépkocsikat és teherautókat is -- egy ilyen teherautóval követték el az Ibari műúton Vuk Drašković ellen azt a merényletet, amelyben a pártvezér három közeli munkatársa életét vesztette... Ami az üzemanyag-csempészetet illeti, kertelés nélkül elismerte, hogy a benzincsempészet abban az időben állami ellenőrzés alatt állt!
A Szövetségi Vámhivatal igazgatójaként szófogadóan végrehajtotta a politikai utasítást, hogy a vám címén beszedett pénzt ne a szövetségi kasszába fizesse be, hanem a hatalmon levő szocialisták némely jeles emberének a számlájára meg olyan cégek számlájára, mint a Gemax vagy a Beobanka... Az ellene indított vizsgálat idején a rendőrségen beismerte, hogy Slobodan Milošević utasítására a Beobanka számlájára naponta a vámbevétel 5--10%-át kellett befizetnie, de mint mondta, voltak időszakok, amikor ,,a napi kötelezettségem 15% volt. Utasítása volt arra is, hogy a szövetségi kasszát megillető pénzt magánszámlákra, Ciprusra utalja át. A ciprusi számlával rendelkező kedvezményezettek között volt Mihalj Kertes lánya is. A Ciprusra ,,menekített állami pénzek kapcsán az egykori vámigazgató bevallotta, hogy 14 hónap leforgása alatt több mint 508 millió márkát utalt át munkatársai segítségével ciprusi számlákra.
Milošević Bracikája ellen a diktátor bukása után, még 2001. március 31-én emeltek vádat hivatali visszaélés címén, ám az igazság kiderítése -- és az államot megillető pénz erőkerítése! -- nem igazán érdekelte sem a Đinđić-kormányt, sem a Koštunica-kormányt. Szomorú, de igaz: az újságíróknak kellett felmelegíteniük a kérdést ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás lépjen. A ,,Hová lett a ciprusi pénz? feszegetésére (B92 Tv) a szervezett bűnözés elleni harc céljából alakított különleges bíróság ügyésze, Slobodan Radovanović 2007. március 13-án vádat emelt Mihalj Kertes egykori szövetségi vámfőnök és Jovan Zebić, a szövetségi kormány egykori alelnöke ellen. A szervezett bűnözésben való részességgel, a hivatali helyzettel való visszaéléssel és a Ciprusra átutalt állami pénzek eltulajdonításával vádolt Jovan Zebić két nappal később, március 15-én elhunyt. Március 16-án előzetes letartóztatásba helyezték Mihalj Kertest, aki a törvény szerint 2-től 12 évig tartó börtönbüntetést kaphat. A kérdés most ez: vajon ,,Milošević magyarja lesz-e a bűnbak, aki mindenért ,,egyedül viszi majd el a balhét? Vagy a vádemelés nyomán más személyek is a vádlottak padjára kerülnek? Helyzetelemzők szerint az utóbbira -- mármint, hogy Kertesnek a vádlottak padján társasága is lesz -- kicsi az esély. A szóba jöhető urak ugyanis immár azt aktuális hatalom struktúráiban vannak és ,,köztiszteletben álló emberek. S különben is: a balkáni kocsmában nem az fizeti ki a számlát, aki a legtöbbet evett-ivott, hanem az, akit a pincér záróra után a csehóban, az asztal mellett talál. (-ya)
Fotó a Blic napilap címoldaláról: Kertes háza az előkelő belgrádi villanegyedben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..