home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Milliós beruházás Szerbia dohányiparába
Tóth Lívia
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
Milliós beruházás Szerbia dohányiparába

A Japan Tobacco International (JTI) ebben az évben 6 millió dollárt fordít szerbiai érdekeltségeinek a fejlesztésére és bővítésére. Ennek a nagyméretű beruházásnak a része az a dohányfeldolgozó egység is, amelyet számos rangos vendég és gazdasági szakember jelenlétében ünnepélyes keretek között a múlt héten adtak át a zentai gyárban. Az új üzemrészleg nem csak a vállalat kapacitását, hanem az alkalmazottak számát is növeli.

Szerbiának fontos, hogy vonzó befektetési tereppé és biztos partnerévé váljon az olyan sikeres külföldi cégeknek, mint például a japán tulajdonban lévő dohánygyár. Mindent megteszünk, hogy újabb beruházásokra ösztönözzük őket, ezért a minisztérium igyekszik megvédeni a dohánytermékek árusítását, és kiküszöbölni az illegális kereskedelmet — mondta Dragan Glamočić mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter, majd hozzátette: felügyelőik október elsejétől naponta terepen vannak és ellenőrzéseket végeznek.

A továbbfejlesztett termelési egység 30%-os kapacitásnövelést és újabb 40 idénymunkás alkalmazását teszi lehetővé — nyilatkozta Danilo Stojanović, a Japan Tobacco International zentai részlegének igazgatója, és jelezte, hogy a jövőben is hasonló újításokkal és beruházásokkal szeretnének hozzájárulni az őket befogadó község gazdasági fejlődéséhez.

Chris Woods, a JTI Nyugat-balkáni részlegének vezérigazgató alelnöke szerint az újítás a fejlődés szempontjából kiemelten jelentős a vállalat és Zenta számára, a várost ugyanis export központként használják a nyugat-balkáni országok felé. Felszólalásában hangsúlyozta, az invesztíció azért is fontos, mert olyan környezetben tevékenykednek, ahol növekvőben van a vágott dohány illegális kereskedelme, ami 18 milliárd dináros veszteséget okozhat az állami költségvetésben.

Az eseményen jelen volt Peter Kilburg, a cég dohány-feldolgozási részlegének alelnöke és Masafumi Kuroki, a Japán Császárság belgrádi nagykövete is, aki megjegyezte: a JTI jelenléte kiváló példa Japán és Szerbia gazdasági együttműködésére, s reményét fejezte ki, ez arra bátorítja hazája többi befektetőjét, hogy üzleti vállalkozását erre a térségre is kiterjessze. 

A JTI 2006-ban vásárolta meg a zentai dohánygyárat. A vállalkozásba azóta több mint 140 millió dollárt fektetett be, korszerűsítette a termelési csarnokokat, 95 millió dolláros dohány- és cigarettakivitelt valósított meg. Szerbia cigarettaexportja a zentai dohánygyár közreműködésével Montenegróba, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Horvátországba, Albániába irányul, a dohányt viszont az Európai Unióba szállítják. A vállalatnak a magánosításkor 77 dolgozója volt, napjainkban viszont Zentán és Belgrádban több mint 300 embert foglalkoztat, de évente mintegy 270 idénymunkást is alkalmaz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..