home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mikulás a Lurkóházban
(SZE)
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám

Vajdaság három Lurkóháza közül kettő Óbecse községben van. A napközi formájában működő intézmények a Poverello Alapítvány jóvoltából jöttek létre. Céljuk a gyermekvédelem, a ferences szellemiségben történő nevelés, a környezet megőrzése és az emberek összebékítése.

A Lurkóházban segítik a rászoruló gyermekeket: szeretetet, törődést kapnak, támogatják őket a tanulásban, kreatív műhelymunkával fejlesztik képességeiket, és nem utolsósorban gondoskodnak a napi többszöri étkeztetésükről is.        

A nehéz sorsú óbecsei gyerekeknek a tanszert, játékot és édességet tartalmazó csomagokat Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke adta át. A VMSZ a kezdetektől támogatja a vajdasági Lurkóházakat — mondta, és megköszönte dr. Harmath Károly ferences atyának az önzetlen munkáját, valamint a Poverello Alapítványnak az intézmény működtetését.

Dreán dr. Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei szervezetének elnöke és munkatársai adták át az ajándékcsomagokat a kisdiákoknak. Az aznap feldolgozott sertésből finom vacsora készült, a húsból pedig a hűtőszekrénybe is jutott. Az ajándékot a gyermekek alkalmi műsorral köszönték meg.

Az Óbecséhez tartozó Drea semmiképpen sem tekinthető gazdag településnek. A rossz szociális helyzetben élő gyermekek sorsa — és nem csupán az övék — az utóbbi években egyre nehezebbé vált, otthonukban még nagyobb úr lett a szegénység. A jóakaratú, másokra odafigyelő emberek 2006 szeptemberében hozták létre a napközi otthont, azaz a Lurkóházat. Az óbecsei intézmény 2012-ben nyílt meg, és védőszentje Boldog Kalkuttai Teréz anya. Nem véletlenül: az oda járó gyermekeknek ugyanis nagy szükségük van a gondviselő szeretetre, jó példára, dicséretre és kedves szóra. Többségük árva, félárva, illetve elvált szülők gyermeke, többek otthonában nincs áram, meleg víz. Nevelőik hivatásukat küldetésként élik meg.  

A kis lurkóknak nagy élmény volt a Mikulás jövetele, boldogan bontogatták az ajándékcsomagokat, bátran szavaltak, táncoltak, énekeltek, és valódi házigazdaként viselkedtek. Készségesen mutatták meg az ajándékba kapott füzetet, színes ceruzát, társasjátékot, és szeretettel ölelték, marasztalták vendégeiket, akiket arra biztattak, hogy máskor is látogassák meg őket.

A Lurkóház tehát nem más, mint esély — esély egy szebb jövőre.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..