home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Mikor lesznek végleges választási eredmények?
2024.01.03.
LXXIX. évf. 1. szám
Mikor lesznek végleges választási eredmények?

December 30-án 35 szavazóhelyen ismételték meg a köztársasági parlamenti, 3 helyen a belgrádi önkormányzati, 5 helyen pedig – Nagybecskerek, Pancsova és Zichyfalva egy-egy szavazóhelyén, valamint két kúlai szavazóhelyen – a tartományi parlamenti választásokat.

Ez majdnem húszezer szavazópolgárt érintett, a szavazás eredménye azonban nem befolyásolta jelentősen a korábban közzétett előzetes eredményeket.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a megismételt voksolást követően kijelentette, mindenhol határozott győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt, és akár 130 mandátuma is lehet a parlamentben, ami bőven elegendő az abszolút többséghez.

A Szerbia az erőszak ellen nevű lista úgy gondolja, a fővárosban a Szerb Haladó Párt csak csalással tudott győzni. A belgrádi városi választási bizottság közölte, a megismételt voksolás után, az adatok százszázalékos feldolgozottsága mellett a 110 tagú városi képviselő-testületben a Belgrád nem állhat meg listának 49, míg a Szerbia az erőszak ellen listának 43 mandátuma lesz. A képviselő-testületbe bekerült még a Remény koalíció hét, valamint a Mi, a nép egy hangja lista hat és a Szerbiai Szocialista Párt öt képviselője. A hatalmi többséghez a Szerb Haladó Pártnak hét további képviselőre van szüksége.

Január másodikán viszont további nyolc szavazóhelyen ismételték meg a voksolást Szerbiában – Petrőc, Bela Palanka, Belcsény, Mionica, valamint Petrovac na Mlavi egyes szavazóhelyein.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke a december 30-ai megismételt választások után a közösségi médiában a következőket írta:

Most már teljes bizonyossággal kijelenthető a következő: A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi eredménye, 100%-os feldolgozottságnál: 63.721 szavazat, a VMSZ köztársasági eredménye pedig (8 szavazóhely nélkül a 8273-ból): 64.732 szavazat. Mindez a tartományiban 9, az országos parlamentben 6 mandátumot jelent. Kb. 4500 szavazattal többet kaptunk, mint tavaly.

A szerbiai jogszabályok szerint a választás végleges eredményeinek kihirdetését követően harminc napon belül meg kell alakulnia a parlamentnek, és a képviselőház alakuló ülését követően kilencven napon belül kell felállnia az új kormánynak.

Forrás: Pannon RTV, Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..