home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Mikor lesz nőuralom?
re
2006.03.07.
LXI. évf. 10. szám
Mikor lesz nőuralom?

- Szabó Attila illusztrációjaTalán nincs is költő, író, festő vagy szobrászművész, akit ne ihletett volna meg a nő, aki bájával, szépségével, kacér mosolyával, huncut szempillantásával egyetlen perc alatt térdre kényszeríti a teremtés koronáját, a férfit. Hiszen a nő maga az elemi erő: szív...

- Szabó Attila illusztrációja

Talán nincs is költő, író, festő vagy szobrászművész, akit ne ihletett volna meg a nő, aki bájával, szépségével, kacér mosolyával, huncut szempillantásával egyetlen perc alatt térdre kényszeríti a teremtés koronáját, a férfit. Hiszen a nő maga az elemi erő: szívében és lelkében sziklaszilárd szeretet hordoz a férfi és a családja, gyermekei iránt. Ha szeret, akkor bármire képes. És ez az erő teszi őt erősebbé minden férfinál...
Ma már egyre több nőnek sikerül az üzleti világban is feljutnia a csúcsra, de ezért nagy árat kell fizetniük mind az oda vezető úton, mind akkor, amikor - ha már eljutottak odáig - ott i szeretnének maradni. Noha már elfogadják, egyes munkahelyeken pedig természetesnek is veszik, ha egy nő a főnök, még mindig sokkal többet kell bizonyítaniuk, mint erősebb nem-béli társaiknak, hogy elismerjék őket. Persze, ez nagyobb terhet is ró a nők vállára.
Mikor lesz nőuralom? - kérdeztük olvasóinktól.
HASKÓ István, a hajdújárási helyi közösség elnöke:
- Véleményem szerint már van nőuralom. Én azok közé a férfiak közé tartozom, akik ezt elismerik. De sokan nem teszik. A munkahelyükön, baráti társaságban azt hangoztatják, hogy ők hordják otthon a nadrágot, de valójában éppen fordítva van. Én úgy tapasztalom, hogy a nők az élet szinte minden területén megállják a helyüket: gyermeket nevelnek, háztartást vezetnek, és még a munkahelyükön is teljesítenek. Valójában csak fizikai értelemben vagyunk mi, férfiak az ,,erősebbik nem", lelkileg ők sokkal kiegyensúlyozottabbak. Kevésbé törtetők, épp ezért jóval megfontoltabbak is a döntéshozatalban. Természetesen a férfiak életbeli szerepköre megkívánja, hogy folyamatosan rivalizáljanak, bizonyítsanak. A nők ezzel szemben sokkal inkább az ösztöneikre, a megérzéseikre hallgatnak. Azt hiszem, hogy a nők a közéletben, a politikában is megállják a helyüket, és akár uralkodhatnak is, ha úgy hozza a sors. Természetesen az ,,uralkodás szó alatt a vezetői beosztást értem. Erre jó példaként szolgálhat a németországi politikai élet, melyben most nő tölti be az államvezetés feladatát. És hogy a nőket illethetjük a ,,gyengébbik nem kifejezéssel, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az átlagéletkoruk jóval meghaladja a férfiakét. Ezúttal szeretnék minden nőt szeretettel köszönteni a nőnap alkalmából, és kívánni nekik sok boldogságot, jó egészséget.
ILLÉS Magdaléna szabadkai eladó:
- Igazi nőuralom soha nem lesz. Legalábbis nem a szó szoros értelmében. Egy nő soha nem fog országot vezetni, és a legmagasabb tisztségeket sem nekik szánják a férfiak. Lehet, hogy furcsának tűnik, de én ezt helyesnek tartom. Egy nő legyen igazi nő: menjen férjhez, vezessen háztartást, szüljön gyerekeket, nevelje őket becsületre, tisztességre, ugyanakkor ne legyen kiszolgáltatott helyzetben. Vagyis: vállaljon munkát, és keressen pénzt. Ezzel kivívja a férfi tiszteletét, és ha igazi nő tud maradni egy életen át, nincs szüksége uralomra. Az ápoltsággal, a bájjal, kedvességgel, gyengédséggel és megértéssel máris uralkodójának tekinti őt nemcsak a szeretett férfi, de a család többi tagja is. Nincs nagyobb hatalom annál, mint amikor egy nőben az igazi nőt tisztelik mások.
PÉK János, a királyhalmi helyi közösség elnöke:
- Én valahogy nem tudom ebből a szemszögből megközelíteni a dolgot. Szerintem szó sincs uralomról, hiszen ha egy nő és egy férfi közösségben él, akkor kiegészítik egymást. Természetesen a nő az, aki sokkal többet vállal egy élete során, mint a férfi, hiszen gyermeket nevel, háztartást vezet, dolgozik, közben mindent megtesz annak érdekében, hogy a család semmiben se szenvedjen hiányt. A férfi dolga mindehhez előteremteni az anyagiakat, de ebből ma már a nők is kiveszik a részüket. Mi a feleségemmel harmincöt éve élünk házasságban. Másfél hónappal ezelőtt egy sajnálatos baleset folytán ágyba kényszerült. Most a gyerekeink segítségével ápolom őt, és elvégzek minden hámunkát, amit ennyi éven keresztül ő végzett. Ez az élet furcsa fintora: most azokra szorul, akiket eddig ő pátyolgatott. Nem könnyű erről beszélni. Nagyon fáj, hogy ez megtörtént. Ezért nem tudok a nőuralomhoz hozzászólni. Szerintem a férfi és a nő inkább kiegészítik egymást, mintsem uralkodna egyik is a másik felett. A nőnapon szeretnék minden kedves nőt, édesanyát köszönteni, és minden jót, szépet kívánni nekik az életben.
MÁRTON Gizella adai háztartásbeli:
- Remélem, hamarosan eljön a nőuralom ideje! Eleget tűrtünk már a férfiaktól, akik csak kiszolgáltatják magukat, a nőktől pedig mindig elvárják, hogy jókedvűek, pihentek és kedvesek legyenek. Hogy meghallgassák gondjaikat, segítsenek megoldani a problémáikat, legyenek megértők, no és ne követelőzzenek. Hát kérem, ez az idő remélhetőleg elmúlt. A fiatal lányok talán nem esnek nagyanyáik és anyáik hibájába, és sokkal ügyesebben alakítják majd a sorsukat. Okosabban választanak férjet maguknak, és nem lesznek mindenben a szolgálóik. Hiszen a nőknek is szükségük van figyelmességre, kényeztetésre. A nők nem használati tárgyak, hogy csak kihasználni lehessen őket. Nem azt mondom, hogy egy nőnek ezentúl az a feladata, hogy uralkodjon bárki felett is, de ki kell tudnia harcolni a saját jogait, a szabadságát és a döntéshozatali jogát. Ez a politikára is vonatkozik, melyben véleményem szerint egy nőnek nem kell aktívan részt vennie, de utalnia kell a nők jogainak és érdekeinek a szem előtt tartására. Egyszóval: a nőknek is szabad legyen beleszólniuk a döntésekbe. Ha másként nem, hát a férjük, fivérük vagy a fiuk döntése által. Szép lenne, ha egyszer végre a nőket is komolyan vennék, ha ugyanolyan értékes emberekként kezelnék őket a férfiak, mint saját magukat. Mert bizony sokszor előfordul, hogy lekezelően viselkednek velük, és ha összeül egy kis italozásra a férfitársaság, szinte mindig kibeszélik a nőket. Ezt a nők is megtehetnék, de ők sokkal műveltebbek annál, semmint ilyet tegyenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..