home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Mikor alszik az internet?
(Összeállította: TALPAI Lóránt)
2014.11.12.
LXIX. évf. 46. szám
Mikor alszik az internet?

Az online aktivitás térképe — A közeljövőben az autók nyolcvan százalékában lesz internet — Készülőben Kína harmadik repülőgép-hordozója — Világító síelők

Az online aktivitás térképe

Szakemberek kimutatták, hogy a világ némely részén az internet a nap bizonyos szakaszában „alszik”. A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói létrehoztak egy térképet, mely megmutatja, hogy a világháló csak a gazdagabb régiókban — például az Amerikai Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában — aktív egyenlő mértékben a nap huszonnégy órájában. Ezek az adatok abban segíthetnek, hogy a szakemberek jobban megértsék az internet működését, ezáltal könnyebben felderíthetőek és nyomon követhetőek lennének az üzemzavarok. A kutatók több mint 950 millió IPv4-címet figyeltek meg két hónapon át. A kapcsolat elérhetőségét tizenegy percenként ellenőrizték. Kimutatták, hogy a kisebb GDP-jű országokban az online aktivitás rapszodikusabb, a gazdagabb államokban azonban állandó.

A közeljövőben az autók nyolcvan százalékában lesz internet

Az autóipar belátható időn belül szeretné elérni, hogy minden gépkocsiban legyen internet. Matthias Wissmann, a Német Autóipari Szövetség elnöke kijelentette, hogy a járművek és az internet összeolvadása egy „új forradalom” ezen a területen. „Azt szeretnék, ha a 2016-ig megjelenő új modellek 80 százalékában lenne internet-hozzáférés” — hangoztatta Wissmann. Ulrich Eichhorn, a szövetség ügyvezetője hozzátette, hogy jelenleg ez az arány csupán húsz százalék. Az autógyártók a következő években 16—18 milliárd eurót akarnak befektetni ezen a területen. A fejlesztések célja, hogy a „hálózatba kötött és integrált autó” más gépkocsikkal, illetve internetszolgáltatásokkal is tudjon kommunikálni, ami által nagymértékben csökkenthető lenne a balesetek és a dugók száma.

Készülőben Kína harmadik repülőgép-hordozója 

Kínai források szerint még a második repülőgép-hordozó befejezése előtt megkezdik a harmadik építését. A gyártási feladatokat ezúttal a sanghaji Csiangnan hajógyár vállalja, ehhez azonban a tervek véglegesítése, a részletek kidolgozása szükséges — a következő fázis csak ezután indulhat. Érdekesség, hogy a meghajtásról a tervek szerint ezúttal hagyományos erőforrás gondoskodna, vagyis a harmadik hajó esetében elvetik az atomenergia alkalmazását. Kína tengeri ereje egyelőre egyetlen repülőgép-hordozóból áll, melyet Ukrajnától vásároltak, majd pedig a szükséges változtatások után Liaoning néven állítottak szolgálatba. Jelenleg kiképzési feladatkört lát el, a kínai pilóták rajta gyakorolhatnak, amíg el nem készül az ország első, saját gyártású egysége, mely Talien városában épül. Ez utóbbi az évtized végére, a fentiekben említett harmadik példány pedig utána léphet majd hadrendbe.

Világító síelők

Egy mindenre elszánt síelőpáros nekivágott a vaksötét éjszakának annak érdekében, hogy igazán látványossá tegye ezt a téli sportot. Pep Fujas és Eric Hjorleifson külön erre a célra készített, LED-izzókkal teleaggatott ruhát viselt, ezáltal csodálatos felvételeket sikerült készíteni a havon siklásról. Hogy az egész még izgalmasabb legyen, néhány trükköt és ugrást is bemutattak, így igazán látványos sziluetteket hagytak maguk után, melyeket a következő videón lehet megtekinteni: http://vimeo.com/108679294

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..