home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Miként szavazhatunk november 13-án?
Kartali Róbert
2022.09.30.
LXXVII. évf. 39. szám
Miként szavazhatunk november 13-án?

Szerbiában november 13-ára írták ki a nemzeti tanácsi választásokat. Ha valaki szerbiai állampolgár, és valamely nemzeti közösség tagja, hiába jogosult a nagykorúsága révén szavazásra, attól még nem járulhat automatikusan az urnák elé a választás napján. A gyakorlati tudnivalókról dr. Ladóczki Gyulát, a szerbiai Köztársasági Választási Bizottság tagját kérdeztük.

A tizennyolcadik életév betöltésével senki sem kerül rá automatikusan a külön választói névjegyzékre. Ahogyan minden nemzeti kisebbség esetében, úgy ezt a magyar választói névjegyzékre is kérelmezni kell. Az eljárás személyes kérelemre indul, elektronikus úton nem lehet elintézni, személyesen kell felkeresni az önkormányzatokban található általános közigazgatási osztályt. Ki kell tölteni egy űrlapot, és ezután a kérelmező aktív és passzív szavazati joggal bír, és részt vehet a nemzeti tanácsi választáson. Mindezt október 28-áig lehet megtenni — emelte ki Ladóczki Gyula. Mint mondta, abban az esetben, ha valaki csupán ezután, de még a választások napja előtt betölti a tizennyolcadik életévét, az is kérelmezheti, hogy felkerüljön a névjegyzékre, de ekkor már szükségeltetik a minisztérium jóváhagyása. Mindig jóvá is hagyják, az illetők nevét a választási bizottság utólag kapja meg, és a választói névjegyzéki kivonathoz utólag csatolják hozzá, tehát ők is szavazhatnak a választások napján.

— A kezdeti félelmek után az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy akinek a neve szerepel egy nemzeti közösség külön választói névjegyzékén, azt semmilyen hátrányos megkülönböztetés sem érheti — mutatott rá Ladóczki, hangsúlyozva, hogy 23 nemzeti kisebbség külön névjegyzékéről beszélünk, amelyek szintén semmilyen hátrányt nem tapasztalhattak, előnye pedig az, hogy a feliratkozók részt vehetnek a nemzeti tanácsi választásokon.

A Köztársasági Választási Bizottság a Magyar Nemzeti Tanács esetében eddig egy listát, a Magyar Összefogás listáját hirdette ki, mely 35 nevet tartalmaz, és első helyén Fremond Árpád áll. A listák átadásának határideje egyébként szintén október 28-a, tehát még nem késő. Ha csak egy lista indul, és az teljes, akkor arra az egyre lehet majd szavazni.

Akiknek szavazati joguk van, azok meg fogják kapni címükre az értesítést. Annyi különbség lesz, hogy most kevesebb szavazóhelyet nyitnak. A polgároknak figyelniük kell az értesítésre, hogy melyik szavazóhelyre kell menniük, mert előfordulhat, hogy most nem az a szavazóhely szerepel az értesítésen, mint az általános választások alkalmával. Szavazni érvényes személyi igazolvánnyal, esetleg útlevéllel lehet, más dokumentum nem jöhet számításba, sem a gépkocsivezetői engedély, sem kettős állampolgárok esetében a magyarországi iratok. Csakis szerbiai, érvényes dokumentum felmutatásával lehet voksolni. Egyébként ha valaki szeretné ellenőrizni, hogy szerepel-e a külön választói névjegyzékben, az személyesen is megteheti, de az interneten is az államigazgatási és önkormányzati minisztérium honlapján. Be kell írni a személyi számot, és megjelenik, hogy az illető fel van-e iratkozva, vagy sem, és még az is ellenőrizhető, hogy melyik választói névjegyzéken szerepel — tette hozzá Ladóczki Gyula, a szerbiai Köztársasági Választási Bizottság tagja.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..