home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Miért kellett meghalnia a neves ügyvédnek?
Összeállította: (Tha)
2007.02.14.
LXII. évf. 7. szám
Miért kellett meghalnia a neves ügyvédnek?

Gyászjelentés Lazić kapuján - Tőke János felvételeZentán ezekben a napokban Momir Lazić (1960) közismert ügyvéd meggyilkolása a fő téma. Mint ismeretes, a holttestét a saját házában, a Branko Radičević utca 5. szám alatt találta meg február 2-án, pénteken, 10 órakor a ta...

Gyászjelentés Lazić kapuján - Tőke János felvétele

Zentán ezekben a napokban Momir Lazić (1960) közismert ügyvéd meggyilkolása a fő téma. Mint ismeretes, a holttestét a saját házában, a Branko Radičević utca 5. szám alatt találta meg február 2-án, pénteken, 10 órakor a takarítónő, aki akkor már két órája a lakásban volt, de mivel főleg a konyhában tartózkodott, csak később vette észre a szörnyű tettet. Az asszony a szomszédból telefonált, a helyszínre érkező orvos szakértő konstatálta a halál beálltát, majd a rendőrség kordonnal zárta le a ház környékét. A közlekedés azóta már akadálytalan a város központjához közel lévő szűk utcában, de a sárgára festett ház előtt továbbra is rendőrautó áll.
Az első hírek arról szóltak, hogy Lazićot agyonverték, de a helyszínelést végző Terzije Novak, a szabadkai körzeti bíróság vizsgálóbírója cáfolta ezeket az értesüléseket. Elmondta, hogy a 47 éves közismert személyiség életét lőfegyverrel oltották ki. A gyilkosság február 1-jén (csütörtök) 21 óra és a péntekre virradó órák között történhetett. Meg nem erősített hírek szerint két golyóval végeztek vele. Egyes (szerb nyelvű) sajtószervek likvidálást emlegetnek. A boncolás a zentai kórház patológiai osztályán történt, de nem helybeli, hanem egy belgrádi szakértő végezte el.
A házat a takarítónő is rendben találta, de azóta már a hatóság is megállapította: a rablógyilkosság kizárható, az elkövető(k) nem vitt(ek) el semmit, csak az áldozat mobiltelefonja tűnt el. A nyomozás nagy erőkkel folyik, a szomszédokat többször kikérdezték, de senki sem hallott semmit. Az újságírókkal nem szívesen beszélnek, de annyi azért kiderült, hogy a közvetlen szomszédok csendes, becsületes embernek ismerték Momir Lazićot, és sohasem volt vele problémájuk. A kollégák is nagy megdöbbenéssel fogadták a tragédiát, annál is inkább, mert a zentai igazságszolgáltatás történetében még nem fordult elő bíró- vagy ügyvédgyilkosság. A családtagok nem kívánnak nyilatkozni, s így tesz a takarítónő is, akit igencsak megviselt az eset, hiszen sokkos állapota miatt egy rövid ideig a zentai kórházban ápolták.
Halálának napján az ügyvéd, miután elvégezte a szokásos hivatalos teendőit, hazatért, és lerakta a hordozható számítógépét, valamint azoknak az ügyeknek a dossziéját, amelyeken éppen dolgozott. Ezután meglátogatta a barátait, majd a testvérénél járt, aki orvos, és hozzá közel, az egyik szomszédos utcában él. Egyes napilapok értesülése szerint a meggyilkolásakor piros melegítő felsőt és papucsot viselt, amiből arra lehet következtetni, hogy a tettes vagy az ismerőse volt, vagy már a megérkezése előtt a házban tartózkodott. Az épületbe egyébként nem lehet könnyen bejutni, mert a bejáratnál kaputelefon van. Tehát az is előfordulhat, hogy Lazić maga engedte be a gyilkost, vagy gyilkosokat, ha többen voltak. Persze ez mind csak találgatás, mert továbbra is teljes a hírzárlat a rendőrség részéről. A nagykikindai belügyi osztály első közleményéből csak az derült ki, hogy valószínűsíthető az erőszakos halál, ezért a holttestet a zentai kórház patológiai osztályára szállították. Radojka Selaković, a nagykikindai belügyi titkárság sajtófelelőse azt mondta, csak akkor adnak ki újabb közleményt, amikor már valami biztosat tudnak közölni az üggyel kapcsolatban.
Momir Lazić Magyarkanizsán született, Újvidéken szerzett jogi diplomát. Mivel a zentai bíróságon kapott munkát, a városban telepedett le. Később a helyi bíróság elnöke is volt. Ebben az időszakban több zentai bíróval Kosovóban is dolgozott. 1998-ban nyitott ügyvédi irodát, s mivel a szerb nyelven kívül tökéletesen, anyanyelvi szinten beszélte a magyart is, nagyon sok kliense volt. Jelentős szerepet játszott a Zentán és környékén jogtalanul elvett földek visszaszármaztatásában. A tehetősebb zentai polgárok közé tartozott: nemrég vett új személygépkocsit, s egyesek tudni vélik, hogy több lakása is volt a város területén. A feleségétől évek óta különváltan élt, két középiskolás gyermek édesapja.
Lazićot február 4-én, vasárnap délután nagy részvét mellett helyezték örök nyugalomra a magyarkanizsai temetőben. A népes gyászmenetben a helybeliek mellett nagyon sok adai, zentai, törökkanizsai polgár volt. Hogy kinek állhatott az útjában, ki tette ezt a szörnyűséget, egyelőre nem lehet tudni. Az okoskodás, a kombinálás teljesen felesleges. Most minden a nyomozókon múlik. Reméljük, ezúttal sikerül megtalálni az elkövetőt.
Az eset nagyon megdöbbentette a zentaiakat, de szerencsére ebben a Tisza-parti városban csak ritkán adódik ilyen beszédtéma. Az utolsó brutális gyilkosság több mint tíz évvel ezelőtt történt, 1994-ben, amikor a Szent Ferenc-plébánián az ágyában verték agyon Bús András plébánost. De bizonyára sokan emlékeznek még a Buba-ügyre is, amelyet a mai napig sem sikerült lezárni. Vera Vučković Buba zentai lakos 1984. december 24-én este tíz óra körül tűnt el gyanús körülmények között. Aztán hónapokkal később egy szűkszavú rendőrségi közlemény tudatta, hogy 1985. június 16-án Zenta határában megtalálták a holttestét.
Miért őrzik a templomokat?
Zenta lakosai (is) észrevették, hogy a város területén lévő templomokat a rendőrség őrzi. Ugyanez vonatkozik a temetőkre is. Radojka Selaković, a nagykikindai belügyi titkárság sajtófelelőse szerint ez azért történik, mert a garázdálkodók, főleg a temetőkben, elkezdték a sírokról a fémtárgyakat lelopkodni, és ócskavasként árulják. Nagykikindán az ellenőrzés eredménnyel járt, elfogták a temetőket fosztogató csoportot. A templomok ügyében más a helyzet: a sajtófelelős szerint ugyanis a palicsi eset után (amikor megbecstelenítették a szenteltvíztartót) mutatkozott igény az épületek őrzésére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..