home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Miért járatja le Vučić Nikolićot?
(Telepromter.rs)
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám
Miért járatja le Vučić Nikolićot?

A szerb kormányfő ellenőrzése alatt álló bulvársajtó az elmúlt hetekben számos alkalommal támadta Tomislav Nikolić államelnököt. Ez azért is meglepő, mert „hivatalosan” az elnök Vučić „szövetségese és barátja”. Jogosan merül hát fel a kérdés, hogy mindez mégis miért történik.

Próbáljon meg válaszolni a következő két kérdésre: 1.) Mikor olvasott a Vučić ellenőrzése alatt álló sajtóban kritikát a miniszterelnökről? 2.) Mikor olvasott ugyanezekben az újságokban kritikát Tomislav Nikolić államfőről?

Ha ön nem követi a médiát, az első kérdésre a helyes válasz: soha, míg a másodikra: igen gyakran. Ez a két alapkérdés sarkallt bennünket arra, hogy megvizsgáljuk a kormányközeli sajtóban közölt anyagokat Vučićról és Nikolićról.

Ez az elemzés a kormányfő legbefolyásosabb sajtóorgánumait — a Blicet, a Kurirt és az Informert — öleli fel. Ahhoz, hogy ön, tisztelt olvasó, egyáltalán megértse, hogy mely lapok állnak közvetlenül Vučić ellenőrzése alatt, külön figyelmet kell szentelnie a szerkesztőségeknek a regnáló miniszterelnökhöz való hozzáállására.

Azt is meg kell vizsgálnunk, hogy ezek a lapok hogyan tudósítanak Vučić régi barátjáról és politikai szövetségeséről, Tomislav Nikolićról.

Kezdetnek vegyük elő a Blic egy nem is olyan régi cikkét. Ez a lap néhány nappal ezelőtt címoldalán jelentette meg, hogy Nikolić, az oligarchák (tajkunok) és Čume Zorana Mihajlović infrastrukturális miniszter védelmét élvezik. Mint ismeretes, az illegálisan felépített épületek esetében az alsóbb társadalmi osztályok számolhatnak vele, hogy lebontják az ingatlanjukat. Csakhogy Nikolić és Čume is birtokol illegálisan felépített lakóépületet, nekik azonban nem kell tartaniuk a kötelező elbontástól. A törvény vonatkozzon mindenkire című cikkében a Blic nyomatékosította, hogy Nikolić ingatlanját is le kell bontani, mert a törvény alól senki sem lehet kivétel. A következő napon a Blic már Vučićtyal közölt interjút A siker esélyét nem szabad elmulasztanunk címmel. Ebben az „exkluzív” interjúban a miniszterelnök a többi közt azt nyilatkozta, hogy senkivel nem fognak kivételezni a fizetéscsökkentéskor. A háromoldalas interjúban egyébként egyetlenegy kényes kérdés sem vetődött fel. Egy nappal később a belgrádi napilap azt a hírt közölte, hogy személyesen Vučić fogja átadni azoknak a házaknak a kulcsát, amelyeket az árvíz által elöntött vidékeken a Blic Alapítvány építtetett fel. Ezek után fordítsunk egyet a gondolatmeneten. Merthogy a Blicben eddig még sosem olvashattunk például olyan címet, hogy A nyugdíjat nem szabad csökkenteni és pont, vagy hogy A nyugdíjcsökkentés alkotmányellenes. Igen, a Blicnek abban mindenképpen igaza van, hogy Nikolić házát le kell bontani, mert illegálisan épült fel, csakhogy Vučić nyugdíjcsökkentése szintén nem legális. Amikor kiderült, hogy Vučić Andrej nevű testvérének van egy fantomcége, a Blic nem adott olyan címet, hogy Vučić testvérét fantomcég birtoklásával vádolják, hanem arról írt, hogy Vučić testvérének ellopták az identitását.

Hogy a Blic hogyan dicsőíti Vučićot, arról napokig írhatnánk, így ezt nem tesszük, de nézzük meg, milyen a lap viszonya Nikolić elnökkel. Íme néhány vele kapcsolatos cím: Nikolićnak a fejére nőtt a felesége, Nikolić tanácsadója megzsarolta az igazgatónőt, Nikolić aláaknázta az EU-ba vezető utat, Nikolić tanácsadóját elítélték, Az elnök támogatta a korrupciót, Amíg Szerbia fuldoklott, Nikolić pálinkát főzött stb. A Blic napilap Nikolićot eddig egyszer sem említette pozitív kontextusban a címoldalán.

Mindketten sokat hibáztak a munkájuk során. Mindkettőjüket számos botrány kíséri. Mindkettőjüknek vaj van a fején. Mindkettőjüknek sötét a múltja. Ettől függetlenül Vučić dicsőítésének és a Nikolić elleni médiagyűlöletnek egyszerűen nincs logikája. Ebből következik a szabály: a médiumokat Vučić ellenőrzi, azok mocskolják Nikolićot, vagyis végső soron maga Vučić mocskolja Nikolićot. Itt van természetesen a kormánypárti Kurir napilap is, mely minden alkalmat megragad arra, hogy Aleksandar Vučićot szent felszabadítónak, Nikolićot pedig félénk és teljesen alkalmatlan elnöknek állítsa be.

A Kurir esetében is fölösleges a Vučićot dicsőítő cikkeket elemeznünk, annál is inkább, mert több száz van belőlük. Ezért csak azokkal foglalkozunk, amelyek Nikolićot járatják le.

Példának okáért, amikor Šešelj visszatért Szerbiába, a Kurir Nikolić fényképét köznevetség tárgyává tette. Az aznapi címoldalon ugyanis ez állt: Šešelj megérkezett, Tomo pedig egy kolostorba szökött. Itt van még néhány hasonló cím: Az amcsik Tomo miatt írták le Szerbiát, Öt nap alatt 120 000-et költ el New Yorkban, Egy őrült bombával akarta felrobbantani az elnököt, Az ügyészég Tomo barátját vizsgálja stb.

Az Informer Vučićot dicsőítő cikkeit ugyancsak nem fogjuk elemezni, mivel erre már egyértelműen nincs elég helyünk. A Bliccel és a Kurirral ellentétben viszont az Informer nem folytat különösebb lejárató kampányt Tomislav Nikolić ellen. Az elmúlt hónapokban csupán néhányszor foglalkozott vele. Ennek a bulvárlapnak a címoldalán akkor jelent meg Nikolić, amikor karambolozott a Mercedese. Az Informer akkor Fekete Tomo, ki vigyáz rád címmel arról tájékoztatta az olvasókat és a polgárokat, hogy az elnök biztonsága megkérdőjeleződött. Vagyis: amíg a Blic különös ellenszenvvel viseltetik Tomislav Nikolić iránt, a Kurir pedig köznevetség tárgyává teszi, addig az Informer kizárólag Aleksandar Vučić dicsőítésére fókuszál.

A Blic és a Kurir bulvárlapokból megtudhattuk, hogy mennyibe kerülnek Nikolićné, vagyis Dragica kosztümjei, a családban kinek van diplomata-útlevele, a Nikolić család mennyit költött a hivatalos útjaira, mekkora a családtagok fizetése, közülük ki számít arrogánsnak. Megtudhattuk azt is, hogy Tomo miért is alkalmatlan az elnöki funkció ellátására, azt a kérdést is boncolgatták, hogy az elnök megvette-e, vagy sem a felsőfokú végzettséget igazoló oklevelét, emellett olvashattunk arról is, hogy ki vásárolta meg az autóját, hány háza van, hány tanácsadója, kik is ők...

De a bulvárlapok vajon miért nem írnak ugyanerről Aleksandar Vučić esetében?

Azt tudjuk, hogy Vučić titokban elvált, majd újra megnősült. Hol vannak az exkluzív felvételek? Mennyibe került a lakodalom? Mennyit érnek az új feleség ruhái? Vajon neki is van diplomata-útlevele? Mit csinál a volt feleség? Ki intézte el neki a Pink Televízióban a munkahelyet? Mekkora a fizetése? Mennyit költ Vučić a hivatalos utakra? Hol élnek és hol dolgoznak a szülei? Mekkora a nyugdíjuk? Mekkora vagyona van a Vučić családnak? Miért nem tudjuk, kik a miniszterelnök tanácsadói? Van-e közöttük olyan, aki szerepel a bűnügyi nyilvántartásban? Hol vannak a Vučić alkalmatlanságát megfogalmazó kritikák? Miért csökkenti alkotmányellenesen a nyugdíjat? Miért van a kormányában több gyanús diplomás miniszter? Miért nem elemzik Vučić mulasztásait, be nem tartott ígéreteit és hazugságait?

Ezek mind olyan kérdések, amelyekre a sajtó nem akar válaszolni. Miért? Egyértelmű, hogy Nikolić és Vučić közül kinek van befolyása a médiára. Mindkettejüknek igen gyanús a múltja, sok mulasztásuk és titkuk van, de a médiából csak Tomislav Nikolić alkalmatlanságáról tájékozódhatunk. Tudjuk, hogy Vučić ellenőrzi a sajtót, de nem tudjuk, miért barátja, Tomo lejáratására használja. Nem arra utal mindez, hogy ők ketten teljesen eltérő politikát folytatnak? Vučić és Nikolić nem értenek egyet? Ha igen, akkor miért nem mondják meg, miben nem értenek egyet? Miért titkolóznak, amikor több mint nyilvánvaló, hogy kettejük között nagy a feszültség. Ki utálja jobban a másikat: Vučić Nikolićot, vagy Nikolić Vučićot?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..