home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mi újság a Futrinka óvodában?
2023.01.19.
LXXVIII. évf. 3. szám
Mi újság a Futrinka óvodában?

Jótékonysági Valentin-napi bált szerveznek Oromhegyesen a Futrinka óvoda javára. Máris nagy az érdeklődés a Magyarkanizsa községi faluban és a környéken élők körében. Az eseményt február 17-én 19 órai kezdettel tartják meg a Faluházban.

A téli szünidő utolsó hetében nagy volt a sürgés-forgás az oromhegyesi óvoda épületében. Amíg a 38 kisgyermek otthon pihente ki a sok-sok ünnep fáradalmait, és talán már a farsangi jelmez vagy az újabb közös, izgalmas felfedezések jártak a kis fejekben (akárcsak az ország összes óvodájában, a Futrinkában is projektoktatás, azaz együtt alkotó tevékenység folyik), addig a félnapos ellátást nyújtó intézményben az 1980-as években létrejött épület szokásos téli karbantartási munkálatai folytak.


Pillanatképek a Futrinka óvodából (az óvónők felvételei)

Perpauer Krisztina, a jótékonysági bál egyik szervezője öt éve él Oromhegyesen, a helyi közösségben dolgozik, két kisfia közül a hatéves Milán az idén búcsúzik az ovitól, hiszen az őszre iskolás lesz, a négyéves Márk pedig szeptemberben indul a Futrinkába.

— Az én kisfiam nagyon szeret óvodába járni. Féltem, hogy sok lesz neki ez a három év, ám örömmel látom, hogy még mindig olyan lelkesen ugrik ki az ágyból reggelente, mint négyévesen. Szereti a gyerekek társaságát, az óvodában a foglalkozásokat, a verstanulástól kezdve a meseolvasáson át a projektoktatás izgalmas felfedezéséig. A jótékonysági bál néhány szülő kezdeményezésére szerveződik, ezzel többéves hagyományt újítunk fel a faluban, hiszen a járvány miatt éveket kellett kihagyni. Úgy gondolom, itt az ideje, hogy összefogjunk a gyerekekért és az óvodáért, ez mindannyiunk érdeke. A jótékonysági bál mindkét bevételét felajánlottuk a Futrinka javára, a batyubálozni vágyók ugyanis a 700 dináros támogatói belépőjegy megvásárlásával vehetnek részt a rendezvényen, és tombolajegyet is vásárolhatnak. Gazdag tombolát szeretnénk összegyűjteni, és nagy örömünkre a mulatság meghirdetése után azonnal érkezni kezdtek a felajánlások, nemcsak falunkból, hanem a környező településekről, községekből is. A többi szervezővel közösen írtuk össze, kiket kívánunk megkeresni. Kozmetikai szolgáltatás és gyermekarcfestés is szerepel a kínálatban. Nemcsak vállalkozókra számítunk, házi lekvárt, kézművesterméket ugyanúgy fel lehet ajánlani, mint egy helyi szolgáltatást. A téli szünidő után szülői értekezletet rendezünk, ezen igyekszünk majd mindenkit angazsálni, hogy minél több nyereményünk legyen, sokan összejöjjünk, és egy fiatalos hangulatú bál legyen. Zenészeink Csókáról érkeznek, Pecka Szabolcs és társa gondoskodik majd a talpalávalóról. Tiszteletdíjukat a bevételből fizetjük ki, ám az összes többi költséget mi álljuk, és a szervezésre fordított időnkkel is a jó ügyet szolgáljuk. Batyus bált szervezünk, ez iránt van érdeklődés, hiszen sokkal kevesebb pénzből kigazdálkodható, amit a téli ünnepkör után mindenképp szem előtt kell tartanunk. Az eseménynek a Faluház ad majd otthont, a helyi közösség támogatásával.

A két óvónő — Pilisi Zsuzsanna és Szeles Viktória keze alatt már nagyon sok generáció nőtt fel —, valamint a szülők tanácsa közösen dönti majd el, milyen felszerelést vagy berendezési tárgyat vesznek az összegyűlt pénzből. Az óvoda épületéről a falu folyamatosan gondoskodik. A szülők tavaly tavasszal meszelték ki, és a farészeket is befestették. Az óvodában két vegyes korosztályú csoport működik. 16 iskolai előkészítős jár az intézménybe, tehát ennyi elsős lesz szeptemberben Oromhegyesen. Régóta nem volt ilyen nagy létszámú osztály a hivatalosan mintegy 1300, ténylegesen viszont valamivel több mint 700 lelket számláló faluban.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a jótékonysági Valentin-napi bálra, természetesen nemcsak Oromhegyesről, hanem bárhonnan — Magyarkanizsáról és Adáról is jelezték már részvételi szándékukat az érdeklődők. Jelentkezni február 10-éig lehet. A tombolára folyamatosan fogadják a felajánlásokat a 063/14-333-91-es és a 063/77-384-99-es telefonszámokon. 

A jótékonysági farsangi batyubáloknak nagy hagyományuk van a kultúránkban, hiszen a nemes cél és a kisközösségek közös, jókedvű időtöltését ötvözi, melynek során a batyuból előkerülő finom, házi falatok még ízesebbé válnak, és melyről a közkedvelt mulatós élő zene sem hiányozhat. A február közepi, szerelmesek napjaként jegyzett Valentin-nap (avagy Bálint-nap) pedig jó alkalom arra, hogy a fiatal, kisgyermekes szülők is kimozduljanak otthonról, s eltöltsenek néhány felhőtlen, vidám órát, miközben a néhány éven belül az ő gyermekük mindennapjainak és fejlődésének, élményeinek otthon adó Futrinka óvodát támogatják, ha pedig a szerencse is melléjük áll, egy tombolanyereménnyel gazdagabban térhetnek majd haza. Használja ki mindenki a remek lehetőséget, hiszen az idei bálozásra, mulatozásra kevés időnk van — a farsangi időszak ezúttal igencsak rövidke, február 23-áig tart.

Magyarkanizsa községben legutóbb Tóthfaluban szerveztek jótékonysági mulatságot a helybeli óvoda javára. A retró partin több százan jöttek össze az ifiotthonban, majdnem 200 felajánlás érkezett a tombolára, és minden nyereményjegy elfogyott. A bevételből a tóthfalui Kuckó óvoda megvásárolhatta a programozható játék robotot.


Perpauer Krisztina, az egyik szervező és Lengyel Ágnes, a gyerekek közkedvelt konyhás nénije (a szerző felvétele)


Én az óvodában — Vajda Nimród oromhegyesi óvodás rajza lapunk számára készült

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..