home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mi történne, ha a Föld felé tartana egy aszteroida?
MTVA
2021.05.24.
LXXVI. évf. 20. szám
Mi történne, ha a Föld felé tartana egy aszteroida?

A közelmúltban több olyan hír is megjelent a világsajtóban, amelyekben azt állították, megállíthatatlanul száguld a bolygónk felé egy égitest és könnyen lehet, lakott területen történhet meg a becsapódás. Kiss László, a  Magyar Tudományos Akadémia csillagásza az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! című műsorában beszélt arról, valójában mekkora fenyegetést jelenthetnek az aszteroidákról szóló előrejelzések.

A világűr emberi ésszel felfoghatatlan mérete mindig is izgatta még a tudományban avatatlanabbak fantáziáját is. Az űrkutatás fejlődésével pedig egyre pontosabb képet kaphatunk a Földünkön túli világról. Március elején az Európai Űrügynökség adta közre, hogy Földünket mintegy 16,8 millió kilométerre közelíti meg a 99942 Apophis nevű kisbolygó, amit még 2004-ben fedeztek fel és vészjóslóan a káosz és sötétség egyiptomi istenéről kapta a nevét. A kutatók azonban mindenkit megnyugtattak – 2105-ig száztízezer az egyhez az esélye, hogy a 340 méter átmérőjű aszteroida becsapódik.

Az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! csütörtöki adásában Kiss László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének csillagásza arról számolt be a műsorvezetőknek, Csitinek és Lolának, hogy indokolt-e tartanunk az efféle jóslatoktól.

„Két évente tartanak bolygóvédelmi konferenciát a bécsi Nemzetközi Asztronautikai Akadémián, idén az online térben rendezték meg az ötnapos programot. A résztvevő tudósok és űrkutatók azt játszották el a gyakorlat során, hogy a Hawaii-szigeteken egy keresőtávcső felfedez egy Föld irányába közeledő aszteroidát, fél évvel a becsapódása előtt. A szimuláció során az volt a legérdekesebb, hogy csupán hat nappal a becsapódás előtt tudtunk pontos információkat nyerni a méreteiről az óriási csillagászati teleszkóp-radarjainkkal. Ekkor derült ki, hogy a kisbolygó valójában fele akkora, mint korábban számítottuk” – tárta fel a tényeket a szakértő.

A közeljövőben lesznek olyan űrkísérletek, amelyekben a kisbolygók pályamódosítása az elérendő és megvizsgálandó cél. Magyarországon, aktívan és eredményesen kutatják a Föld „súroló” kisbolygókat, rendszeresen fedezik fel őket. Jelenleg a legveszélyesebbnek kikiáltott „Apophis”  kisbolygó, mely 2029. április 13-án szabad szemmel látszó fényes csillagként olyan távolságban fog elhúzni, mint ahol a műholdak vannak a Föld fölött, lehet, hogy egy-kettőt el is sodor magával. Az űrkutatás jelenlegi állása szerint a következő 100-180 évben nem lesz becsapódás.

Kiss László szerint a pontosabb előrejelzésektől jelenleg évtizedekre van az űrkutatás tudománya. Hozzátette, egy aszteroida esetleges becsapódása felfoghatatlan méretű károkat okozhatna: egy nagy sebességgel érkező, Gellérthegy-méretű, több millió tonnás égitesttel való ütközés akár egész Közép-Európát letarolhatná.

A beszélgetés ide kattintva nézhető vissza.

Hétfőtől-szombatig minden este 21.05-től Én Vagyok Itt! az M2 Petőfi TV-n, meghökkentő témákkal, sikeres fiatalokkal, izgalmas beszélgetésekkel, élő koncertekkel és kihagyhatatlan zenész-interjúkkal. 

Az Én Vagyok Itt! aktuális adásai 60 napig korlátlanul visszanézhetők a Médiaklikk.hu weboldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..