home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Mi történik Zentán?
(Tha)
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Mi történik Zentán?

Zöldtechnológiával fűtenék a várost — Megújul a tornaterem — Március 14-éig pályázhatnak a civilszervezetek — Áprilistól parkolási díj?

Zöldtechnológiával fűtenék a várost
Zentán folyamatban van a város hőenergia-ellátási problémájának a megoldása, a cukorgyár ugyanis, melyhez jelenleg a távfűtés tartozik, még egy évig vállalja a szolgáltatást.
Az önkormányzat néhány hónappal ezelőtt tárgyalásokba kezdett egy belga és holland céggel, melynek illetékesei már több alkalommal jártak a Tisza-parti városban. A látogatások eredményeként felvázolták az elképzelésüket, és ajánlatukat átadták tanulmányozásra a helyi szakembereknek. 
A megújuló energiaforrásokba beruházó WindVision cég által előnyben részesített technológia a biomassza — szalma, kukoricaszár, szójaszalma — felhasználásán alapulna. Az első fázisban 4,9 megawatt elektromos energiát és 7,5 megawatt hőenergiát állítanának elő, a második szakaszban pedig tovább növelnék a termelést. A befektetésnek köszönhetően a rendszer függetlenné válna a cukorgyártól, és valószínűleg a fűtés díja is csökkenne. Az üzemet hat hektáron tervezik felépíteni, de szükségük volna egy húszhektáros területre is a biomassza tárolására.  
A felmérések szerint az engedélyek és iratok beszerzése 9—12, az építkezés hat hónapig tartana. A beruházás teljes értéke 15 millió euró, amit a külföldi vállalkozó fedezne. Számításaik alapján a költségeik hét év alatt térülnének meg, a tizedik év után pedig már nyereségük is lenne.

Megújul a tornaterem
A zentai önkormányzat illetékesei Ceglédi Rudolf polgármester úr vezetésével megtekintették a Thurzó Lajos Általános Iskola tornatermét, melynek a felújítása hamarosan befejeződik. A munkások már az utolsó simításokat végezték a helyiség új műanyag padlóburkolatának a lehelyezésén, majd a sportpályák vonalainak a felfestése következik. A fennállásának századik évfordulóját ünneplő oktatási intézmény diákjai már nagyon várják a munkálatok végét, mivel a tornatermet ebben az iskolaévben még nem használhatták. A padlózata ugyanis egy nyári csőrepedés következtében annyira megrongálódott, hogy teljesen fel kellett szedni. A munkálatokat a tartományi kormány pénzelte, a költségvetési keretből 2,7 millió dinárt hagyott jóvá erre a célra.
A megújuló tornaterem átadására már nagyon számítanak azok a sportklubok is, amelyek a téli időszakban itt tartják az edzéseiket.
Az iskola a centenárium jegyében több rendezvényt is szervezett az elmúlt évben. Decemberben például jótékonysági bált rendeztek, melyen 51 ezer dinárt gyűjtöttek össze a tantermekben lévő padok és székek cseréjére, javítására.

Március 14-éig pályázhatnak a civilszervezetek
A zentai önkormányzat az idén majdnem 5,5 millió dinárt különített el a községben tevékenykedő civilszervezetek támogatására, kb. 10 százalékkal nagyobb összeget a tavalyinál — nyilatkozta Kosiczky András, a községi tanács idegenforgalommal, sporttal és ifjúsággal megbízott tagja. A szociális védelemmel foglalkozó egyesületeknek (lekerekítve) 1,4, a művelődési életben működőknek 1,8, az egyéb tevékenységet végzőknek pedig 2,2 millió dinárt irányoztak elő. Az érdekeltek március 14-éig adhatják át pályázati kérelmüket. Az űrlap a www.zenta-senta.co.rs honlapról tölthető le, érdeklődni lehet a városháza 31-es, illetve 50-es irodájában, vagy a Ci-Fi Civil Központban. 
A területre vonatkozó törvény módosítása, illetve a korábbi észrevételek hatására az idén több változás tapasztalható a pályázati föltételekben. Újdonságnak számít például az is, hogy a legkisebb odaítélhető összeg 20 ezer, a legnagyobb 200 ezer dinár. A civilek támogatást igényelhetnek a posta- és bankköltségeikre, illetékekre, irodaszerekre, valamint útiköltségre. Az utóbbival lehetővé válik, hogy elutazhassanak más községek eseményeire, illetve ápolják a testvérvárosi kapcsolatokat.
A pályázatokat — kategóriától függően és különböző szempontok figyelembevételével — egy-egy bizottság bírálja el, de a munka és az elszámolás ellenőrzését is megbízott személyek végzik, akik jelentést tesznek a polgármesternek és a községi tanácsnak is.

Áprilistól parkolási díj?
Miután a nyilvános vita befejeződött, a zentai községi képviselő-testület március folyamán várhatóan döntést hoz a parkolási díj bevezetéséről. A jelenlegi elképzelések alapján a város központjában 300-400 fizetős parkolóhelyet alakítanak ki. Az áprilistól esedékes illeték beszedésével a helyi kommunális közvállalatot bízták meg, amely már beszerezte a szükséges számítógépes programot. Amint az időjárás engedi, elvégzik a megfelelő munkálatokat és elhelyezik a jelzéseket.
Hogy a lakosság miként fogadja ezt az újdonságot, az később derül ki, de az illetékesek az intézkedéstől a városközpontban a közlekedési tumultus elkerülését remélik. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..