home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mi nemcsak beszélgetünk
Tóth Lívia
2010.06.02.
LXV. évf. 22. szám
Mi nemcsak beszélgetünk

- Szabó Attila fotójaVálasztások előtti beszélgetésre kértük fel Egeresi Sándor urat, a Tartományi Képviselőház elnökét, aki - saját bevallása szerint - az első pillanattól kezdve az egyik pártolója, támogatója volt a nemzeti tanácsokról szóló törvény kidolgozásának, megszavazásának. - Ahol...

- Szabó Attila fotója

Választások előtti beszélgetésre kértük fel Egeresi Sándor urat, a Tartományi Képviselőház elnökét, aki - saját bevallása szerint - az első pillanattól kezdve az egyik pártolója, támogatója volt a nemzeti tanácsokról szóló törvény kidolgozásának, megszavazásának.
- Ahol csak járok, akár Európában, Brüsszeltől Stuttgarton át Triesztig, akár belföldön, ha ez a téma kerül szóba, nagy büszkeséggel népszerűsítem ennek a törvénynek a rendelkezéseit. Legutóbb is, amikor huszonhárom európai uniós tagállam belgrádi nagykövetének rendeztem találkozót, a vendégek egyetértettek abban, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvényünk az egyik legeurópaibb, és hangsúlyozták: külön odafigyelnek majd a választásokra.
A legfontosabb kérdés mégis az, hogyan fogják a nemzeti közösségek kihasználni ezt a lehetőséget, az önazonosságuk megőrzése érdekében képesek lesznek-e élni ezzel a joggal, működtetni a nemzeti tanácsokat. A törvényalkotó ebből a szemszögből jelentős teret hagyott a nemzeti közösségeknek.
* Milyennek látta a nemzetitanács-választásokat megelőző kampányt?
- Nem szeretnék a különböző pártlistákra reflektálni, de pár dolgot meg kell jegyeznem. Egyesek a nemzedékváltást és az új arcokat kérik, miközben a Magyar Összefogás listáján is vannak fiatalok, új arcok. Átláthatóvá tenni az MNT munkáját - mondják mások, ami természetes is, hiszen az MNT a vajdasági magyarság parlamentje. Minden parlament nyitott, nyilvánosan dolgozik, el kell számolnia azzal, amit tett és tesz a közösség érdekében, vagyis ebben az esetben a vajdasági magyar választópolgároknak. Európai? Azt hiszem, a törvény előkészítői, de maga a VMSZ is a legeurópaibb értékeket vallja. Mi nemcsak beszélünk Európáról, hanem teszünk is annak érdekében, hogy hivatalosan is minél előbb odatartozzunk. Nem látom az értelmét annak, hogy sárdobálással foglalkozzunk, nekem nem is stílusom mások pocskondiázása, én csak azt tudom mondani, hogy ami a miénk, az a legjobb, azt kell propagálni. Számomra egyértelművé vált, hogy a Magyar Összefogás listája a legkomolyabb, hiszen a valós vajdasági magyar összefogást képviseli.
* Mi az oka annak, hogy azok, akik eddig nem igazán törődtek a magyarsággal, egyszerre mégis szeretnék kivenni részüket a Magyar Nemzeti Tanács munkájából?
- Ez nemcsak most történik, hiszen a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választások esetében is számtalan hasonló példát tudnék felhozni. Akik egy időszakban kívülről, mellékvágányról szemlélték az eseményeket, egyszerűen megjelennek. Ez emberi tulajdonság. Vannak olyan egyének, akik sokkal többnek képzelik magukat, mint amennyit valójában érnek, mások lehetőséget látnak arra, hogy egy csoport érdekét képviselve egyénileg érvényesüljenek. Én mégis azt hiszem, a vajdasági magyarság politikailag érett közösség, és nagyon jól tudja, kik azok, akik valóban az érdekeit képviselik, és azokra adja le a voksát. A belgrádi média egyébként alig foglalkozik ezzel a kérdéssel. Elszomorító. Én parlamenti elnökként is népszerűsítem a törvényt, a Belgrád-központú tájékoztatási eszközök pedig hallgatnak róla. Nem láttam olyan információt, amely ezeknek a választásoknak a fontosságára hívta volna fel a figyelmet.
* Ennek ellenére a belgrádi központú vagy irányítású pártok versenybe szálltak.
- Persze, vannak tendenciák, hogy az erős, belgrádi központú pártok rátenyereljenek nem csak a magyar, hanem a többi nemzeti közösség nemzeti tanácsaira is. Talán egyfajta kontrollt vagy egyszólamúságot szeretnének bevinni a tanácsok munkájába, de ez nem következhet be, ha élünk a törvényes, demokratikus jogainkkal. Tulajdonképpen a tehetetlenségüket próbálják valamiképpen a kisebbségekkel igazolni, azzal, hogy nagy szavak pufogtatásával próbálnak küzdeni a kisebbségi autonómiáért.
* Milyen lesz az új Magyar Nemzeti Tanács?
- Minden bizonnyal többpárti, ebben biztos vagyok. A jövőben a saját közösségünkön belül is érvényesíteni tudjuk a többszólamúságot, a vajdasági magyarság parlamentje révén a többpártrendszert. Az azonban nagyon fontos és lényeges, hogy a névjegyzékre feliratkozott polgárok minél nagyobb számban vegyenek részt a választáson, éljenek a jogukkal. Ne engedjük meg, hogy a fejünk felett, máshol, mások döntsenek helyettünk. Nekünk kell döntenünk! Használjuk ki ezt a lehetőséget, mert különben nagyon megbánjuk!
* Mi a véleménye arról, hogy mivel nem iratkozott fel minden magyar választópolgár a névjegyzékre, némelyek megkérdőjelezik a leendő Magyar Nemzeti Tanács legitimitását is?
- Sajnos, a mi közösségünkön belül is vannak olyanok, akik kétségbe vonják a Magyar Nemzeti Tanács létjogosultságát, de emlékezzünk csak vissza: pár évvel ezelőtt a vajdasági magyar elit egyértelműen síkraszállt a nemzeti tanács mellett, kértük, legyen választói névjegyzék. Ezek az urak is, akik most megkérdőjelezik, a kezdeményezők között voltak annak idején. Hogy mi kell a legitimitáshoz? Ötven plusz egy százalék, ez mindenhol a világon a demokráciában így történik. Ezeknek a kísérleteknek nincs semmiféle létjogosultságuk, hiszen a vajdasági magyarság több mint hatvan százalékban feliratkozott a névjegyzékre, vagyis a választás és annak az eredménye legitim és legális lesz. Nem szabad kiskorúsítani a vajdasági magyar választópolgárt és megkérdőjelezni az akaratát. Nekem mint vajdasági magyar embernek, sőt felelősségteljes politikusnak kötelességem lesz elfogadni ennek a választásnak az eredményét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..