home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mi marad utána?
(re)
2011.01.26.
LXVI. évf. 4. szám

Víz nélkül nincs élet. Éltet embert, növényt, állatot és földet. Hiányában terméketlenné lesz a szántóföld, nem zöldell a rét, az erdő... Amikor azonban úgy zúdul a földre, hogy szinte meg sem akar állni, akkor már nem életet, hanem halált hoz, romboló szörnnyé változik: letarol maga előtt mindent,...

Víz nélkül nincs élet. Éltet embert, növényt, állatot és földet. Hiányában terméketlenné lesz a szántóföld, nem zöldell a rét, az erdő... Amikor azonban úgy zúdul a földre, hogy szinte meg sem akar állni, akkor már nem életet, hanem halált hoz, romboló szörnnyé változik: letarol maga előtt mindent, amit ember és természet alkotott.
A bel- és talajvíz már hosszú évek óta keseríti a vajdaságiak életét (is). Ennek oka elsősorban a szennyvízelvezető csatornahálózat hiánya, minek következtében a csapadék felgyülemlik, s utat tör magának az emésztőgödrökbe, a kertekbe, az utcákra, a termőföldekre. Közben pedig házakon és emberi sorsokon ejt sebet, sokszor egy egész élet munkáját döntve romba, hogy aztán visszahúzódva ismét éltető erőként vegyen részt a természet újjászületésében.
Mi marad utána? - kérdeztük olvasóinktól.
Dr. Császár István kispiaci orvos:
- Sár és kosz marad utána. Most már kiöntöttek az emésztőgödrök is, és ez undorító. Ráadásul egészségtelen is. Habár az itt élők hozzászoktak már az istállótrágyához, ez azért mégis másfajta szennyeződés. Azt nem hiszem, hogy abból, hogy az emésztőgödrök tartalma kikerül a szabadba, az udvarokra és az utcákra, nagyobb fertőzés lenne, de semmiképp sem állíthatjuk azt, hogy teljesen ártalmatlan ez a jelenség. A legnagyobb problémát itt a szennyvízelvezető csatornarendszer hiánya okozza. Kispiac az 1930-as években jött létre, és habár eredetileg nem erre a helyre tervezték, mégis a lapályos, alacsonyan fekvő részen épültek fel a házak. Ennek az egyik átka a hóolvadás, illetve a kiadós esőzések utáni magas talajvíz. Ez nem egy új keletű probléma, az itt élők már szinte hozzászoktak. De félő, hogy épületek, lakóházak is összedőlnek majd, hiszen a víz átáztatja és alámossa a falakat. Értesüléseim szerint talán egy pályázaton nyert a falu községi szinten anyagi támogatást a csatornarendszer kiépítésére, de attól tartok, hogy ez is csupán ígéret marad...
Makra Ákos, Martonos polgármestere:
- Kár marad a víz után, ez kétségtelen. Már eddig is jelentős a falubeliek kára, amit a talajvíz okozott. Tavaly tavasz óta ugyanis folyamatos esőzések voltak, most pedig a decemberben leesett hó olvadása következtében jött fel ilyen magasra a víz. A helyi közösségünk új csapadékelvezető csatornarendszert építtetett ki 7 millió dinár értékben. Ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy a gondokat végleg letudjuk. E hálózat bővítésére lenne szükség mielőbb, illetve zárt rendszerré való átalakítására. Nem tudjuk még, hogy erre mikor kerülhet sor, de a helyi közösség vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy a faluban több kárt már ne okozhasson a talajvíz. Jelenleg az egyik legnagyobb gondunk az, hogy átázott a termőföld, így valószínűleg csak késve kezdődhet meg a tavaszi szántás. Ráadásul néhány ház is összedőlt a víz hatására, úgyhogy csakis kár marad utána.
Pintér Olga szabadkai munkanélküli:
- Kár marad a víz után meg nagy kiadások. A házunk falai teljesen átnedvesedtek, bepenészedett az egész lakás. Először is szigetelnünk kellene a házfalakat, új padlóburkolatra van szükség legalább két szobában meg az előszobában, ráadásul át is kellene meszelni a falakat kívül-belül. De miből? Abból a 14 ezer dinárból, amit havonta kap a férjem? Senki sem segít, senkit sem érdekel, hogy mekkora a kárunk. Amikor bementem a Városházára, hogy bejelentsem, azzal küldtek el, hogy van, akinek összedőlt a háza, annak nagyobb szüksége van a segítségre. Én egyetértek ezzel, de tudomásom szerint még senkinek sem segített a város vezetősége, annak sem, aki fedél nélkül maradt a talajvíz miatt. Velünk él a lányom is a kétéves kislányával, akinek asztmás tünetei vannak. Nálunk ugyanis már néhány éve nagy gond a talajvíz, nyáron még úgy-ahogy kiszáradtak a falak, de ősszel újra átnedvesedtek. Az orvosok meg is mondták, hogy a penész ártott meg a gyereknek. Az ő egészségéért vajon ki felel?
Vajda Magdolna magyarkanizsai nyugalmazott óvónő:
- Hála az égnek, nálunk egyelőre nincs gond sem a belvízzel, sem a talajvízzel. A Tisza szintje ugyan megemelkedett, de a töltés szerencsére olyan erős és magas, hogy nincs mitől tartanunk. Itt, a harmadik kerületben még csak a talajvíz sem jött fel, senkitől sem hallottam, hogy gondot okozna neki a víz. Úgy tudom, hogy Magyarkanizsát egyelőre nem érintik ezek a problémák. Remélem, ezután sem fogják.
Gábor Anna palicsi nyugdíjas:
- A pincém tele van vízzel, a kertbe csak gumicsizmában tudok kimenni. Az udvarom is úgy fölázott, hogy téglákat kellett leraknom. Az utcánk nincs szabályozva, ezért nem építik ki a szennyvízelvezető csatornarendszert sem. Ha a kanalizáció kiépülne, vélhetően a megoldódna a probléma, ami jelenleg is nagyon sok családnak az életét megkeseríti. Szegény kisgyermekeink alig tudnak kimenni a sártengerré vált utcából, sárosan, vizesen érkeznek meg az iskolába, átfáznak és megbetegszenek. Van olyan utca itt Palicson, ahova csak gumicsizmában, esetleg gumicsónakkal lehet bejutni. Az egyik szomszédom a vicc kedvéért felfújta a gumimatracot, és azon ülve csónakázott a saját udvarában. Vicces volt, egyúttal nagyon elkeserítő is. Borzalmas érzés, hogy az illetékesek semmit nem tesznek annak érdekében, hogy az embereknek ne kelljen ilyen gondokkal küszködniük.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..