home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mi lapul a trollkodás mögött?
Papp Ágota pszichológus
2023.12.06.
LXXVIII. évf. 47. szám
Mi lapul a trollkodás mögött?

Az internet megannyi jó hatása mellett most az egyik árnyoldali jelenséggel, azaz a trollkodás pszichológiai hátterével kapcsolatos ismeretanyagot összesíteném. A trollkodás egyidős az internettel, amióta lehet az interneten kommentelni, azóta lehet trollhozzászólásokat is írni. Mára szinte a mindennapi életünk részévé vált, hogy az online térben különféle tartalmak alatt trollkommenteket olvasunk. A trollkodás nem más, mint nyílt vagy éppen bújtatott agresszió.

A trollkodás többnyire valaminek a tünete. Amíg mások ilyenkor a párnát püfölik, vagy akár egy bokszzsákot, addig ebben az esetben az illető mindenkit „kioszt”, ezzel csökkentve a feszültséget magában. Más esetben, ha éppen nem minket bosszantott fel valaki, akkor lehet, hogy a célszemély irritálja a trollkodót, és szándékosan vele szemben akar revansot venni. Sokszor olvashatunk trágár kifejezéseket, a másik megsértésére és megalázására irányuló megjegyzéseket, ezek mindig túlmutatnak a bejegyzés tartalmán és az aktuális vitahelyzeten.

Onnan tudjuk, hogy trollkodókkal találkoztunk, hogy felzaklatnak, megzavarnak, belerondítanak, beszólnak, feszültséget gerjesztenek, valamint egészen biztosan reakciót, választ akarnak kicsikarni a többi emberből. Ennek céljából gyakran személyeskednek, fenyegetnek, kifiguráznak, gúnyolnak. Az online térben ők azok a személyek, akik provokatív módon bombázzák üzenetekkel a különféle fórumokat.

Egy kutatócsoport meghatározása szerint „a trollkodás deviáns, rosszindulatú, provokatív és antiszociális online viselkedés, melynek fő célja mások beszélgetésének megzavarása, konfliktusok generálása” (Simon, Vass, Csukly). Abban tér el a digitális zaklatástól, hogy a trollok célpontjai ismeretlenek, fő céljuk a zavarkeltés és az annak sikerét megerősítő reakciók elérése.

A valóságban megjelenő minden emberi viselkedési forma valamilyen módon megtalálja a módját, hogy az online térben is megnyilvánuljon. Az anonimitás, a nagyobb fizikai távolság vagy a kisebb szabályozottság azt az illúziót kelti az emberben, hogy több mindent megtehet következmények nélkül. Természetesen nem csak azok trollkodnak, akik egyébként is hajlamosak arra, hogy örömüket leljék mások szenvedésében. Előfordul olyanok körében is, akikre ez nem vagy kevésbé jellemző. Azt is elmondhatjuk, hogy a körülmények, a technológia és a személyiség együttesen határozzák meg azt, hogy kiből lesz majd troll. A trollkodás legerőteljesebb előrejelzője a kutatások szerint a szadizmus, a pszichopata jellemvonás és a magas önbizalom.

Van, hogy a trollkodás csoportok által történik — ezzel is erősítve magukban a valahova tartozást és természetesen az osztott felelősséget. Azt is látni, hogy nagyobb valószínűséggel lesz trollkodó olyan személyből, aki szeret valamennyire befolyásolni másokat vagy éppen zavart kelteni, illetve felügyelni egy beszélgetést. A megerősítés számára az, ha elindít egy folyamatot, vagy ha megakaszt egy cselekményt.

A trollok legnagyobb ellenfele a stabil információ, hiszen ott félinformációkkal nagy hatást nem tudnak elérni. A legjobb fegyver pedig, ha ignoráljuk őket, hiszen ha megerősítjük őket, akkor nagy valószínűséggel az a viselkedésmód a jövőben is megjelenik. Nyilván a korai, gyenge megerősítés is elegendő nekik, hogy még többet próbálkozzanak. Persze itt dilemma lehet, hogy ha nem reagálunk rá, akkor azzal vajon igazoljuk-e a troll hatalmát, amitől az a képzete lehet, hogy a jövőben ellenállás nélkül bármit mondhat majd. A tapasztalt felhasználók persze hamar felismerik a trollokat, az újaknak azonban még sok fejfájást okozhat a provokációjuk. Megoldás lehet az is, ha a kommentek sorában közöljük, hogy nincs rendben, amit az illető tesz, és ha ezt többen üzenjük neki, akkor azzal a közösség összetartó erejét mutatjuk meg.

Az egyén sok mindent tehet a trollok ellen. Elsősorban érdemes átgondolni, hogy ha valaki mond valamit ellenünk, mi állhat amögött, és végső esetben ott van a letiltás lehetősége is. Ám ha az összes negatív beírást letiltjuk, a csak pozitív hozzászólások megléte egy kissé valószerűtlennek hathat. Ezért is érdemes ilyenkor az önismereten dolgozni, fontos tudnunk ugyanis, kit meddig engedünk, milyen protokoll szerint reagálunk bizonyos megjegyzésekre. Mindenképp be kell látnunk, hogy ha megosztunk magunkról egy tartalmat, azzal együtt a reakciókat is várjuk. Érdemes korlátozni a kommentek követésének idejét, és csak akkor reagálni, ha az valamiért fontos nekünk. Azt is megtehetjük, hogy az okoseszközeinken kikapcsoljuk a kommenteket jelző értesítéseket. Ezzel is visszanyerve az eszköz feletti uralmunkat. Nincs értelme szócsatákba bocsátkozni annak reményében, hogy majd mi meggyőzzük a minket kommentelőket. Konfliktuskezelési alapszabály, hogy írásban nem kezelünk konfliktust. Márpedig a trollkodás leggyakrabban írásban történik. Érdemes egy egészséges lelki távolságot tartanunk saját magunk és a kommentek között, kerüljük el az érzelmi bevonódást.

A trollkodással szemben nincsen egytelenegy jó megoldás, mindenkinek más a személyisége, minden egyes helyzet különbözik. Az első kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán foglalkozni ezzel, illetve érdekel-e bennünket, hogy több száz kommentelő közül van-e olyan személy, akinek nem tetszik a posztunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..