home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mezőgazdasági körkép a törökbecsei határban
Zséli Ágnes
2021.08.03.
LXXVI. évf. 30. szám
Mezőgazdasági körkép a törökbecsei határban

A búza terméshozama — Az illegális termés begyűjtése

A búza terméshozama

Dupla mennyiségű búzát takarítottak be az idén a törökbecsei gazdák. Amíg tavaly a kenyérgabona hektáronként átlagosan 2,5, addig most 5 tonnát termett. A bánsági földek terméketlenebbek, szikesebbek a bácskaiaknál. A kalászosok terméshozamát a föld minőségén kívül az idén a tavaszi szeszélyes időjárás is jelentősen befolyásolta. A bánáti település gazdái azonban elégedettek a hozammal, igaz, a szemek minőségével már nem.

Milan Stojšin, az önkormányzat mezőgazdasági tanácsosa elmondta, jelentős minőségromlást okozott a kora nyári hőség. Mivel a búzaszemek nem tudtak eléggé kifejlődni, a hektolitersúlyok több esetben alacsonyak maradtak, sőt, a szemek többsége összeszáradt. Lesznek termelők, akik kisebb bevételre számíthatnak, de így is elégedettek az idei hozammal.

Törökbecse községben egyébként 52 000 hektár földterület található, melyből 28 000 hektár termőföld, a többi pedig gyümölcsös, rét és legelő. Az idén ebből legtöbbet, 9023 hektárt búzával vetettek be, 8269 hektáron kukoricát, 1000 hektáron árpát, 190 hektáron olajrepcét, 908 hektáron szóját, 140 hektáron herét, 6500 hektáron pedig napraforgót termesztenek.

Az időjárási viszonyok mellett a termést a föld minősége is befolyásolja. A bánáti község határában a 28 000 hektár termőtalaj 1/3-a első osztályú, 1/3-a homokos, és ugyanekkora arányban réti föld. Törökbecsén a búzát jelenleg 20 dináros kilogrammonkénti áron vásárolják fel.

 

Az illegális termés begyűjtése

A bánáti községben újra learatták a kalászosokat az illegálisan bevetett földterületekről. Az öt éve tartó akció folytatásáról ezúttal is a községi végrehajtó tanács döntött.

Az önkormányzat 2016-tól kezdve takaríttatja be az illegálisan bevetett földterületekről a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezze meg a föld törvénytelen használatát. Jelenleg 100 hektár területről a búzát és az árpát gyűjtötték be, azzal, hogy az ősszel a napraforgót, valamint a kukoricát is leszedik majd. A kisgazdák helyeslik a döntést, hiszen, mint mondják, többségük rendszeresen fizeti a mezőgazdasági tevékenységekre vonatkozó illetékeket, míg egyesek korántsem cselekszenek így.

Milan Stojšin, az önkormányzat mezőgazdasági tanácsosa a részletekről is beszámolt:

— Illegálisan az idén 65 hektárt búzával, míg 35-öt árpával vetettek be. A terepjárás után pontos adatokat kaptunk a község határában lévő, törvénytelenül használt földterületek nagyságáról. Bocsáron 64 hektárt, Kumánon 32-t, Beodrán 83-at, Törökbecsén pedig 74 hektár állami tulajdonban lévő földterületet vetettek be különféle kultúrnövényekkel, ami összesen 253 hektár. Egyelőre a kalászosokat arattuk le, azaz 182 tonna búzát és 114 tonna árpát. A búzát jelenleg 20, az árpát 19 dinárért vásárolják fel, ami több millió dináros bevételt tesz ki, de azt is meg kell említenem, hogy a terméshozam összegének 40%-a az önkormányzati, 30%-a tartományi és szintén 30%-a a köztársasági költségvetést illeti meg. Ebből az összegből ki kell fizetni a munkagépek költségeit, de a megmaradt pénzt, mely nem túl sok, mindenképp mezőgazdasági tevékenységekbe fektetjük majd. Tavaly két sárrázó utat építettünk, az idén a község határában lévő dűlőutak karbantartására költjük az összeget.

Tudjuk, hogy vannak elégedetlen termelők, akik szemében bűnösek vagyunk, de ezeknek a személyeknek lehetőségük volt arra, hogy legalizálják az állami termőföldek használatát, mivel évente két alkalommal tartunk licitálást. Az akciót nem azzal a szándékkal végezzük, hogy népszerűsítsük magunkat, hanem azért, hogy megfékezzük az állami tulajdonban lévő földterületek illegális használatát, vagy akár véget is vessünk ennek a folyamatnak.

Stojšin azt is elmondta, az ily módon begyűjtött kalászosok utáni bevétel mintegy 5,5 millió dinár, melyből az önkormányzatnak 2,2 millió dinár marad.

Egyébként a bánáti községben mintegy 2200 bejegyzett mezőgazdasági vállalkozó van.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..