home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Metamorfózisos mozgáspálya
(—)
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
Metamorfózisos mozgáspálya

Miközben a haladók a belgrádi önkormányzat átvételével foglalkoznak, addig az ellenzéki erők is keresik az alternatív lehetőségeket támogatottságuk növelésére. A Mercedes hamarosan Szerbiában gyárt majd autóbuszokat, s miközben a kormány az adónövelésen töri a fejét, Damoklész-kardjaként ismét megjelent a vízumkényszer visszaállításának veszélye.

Letartóztatták a Kolubarai szénmedence volt igazgatóját
Összehangolt akció keretében tartóztatta le a múlt héten a rendőrség Nebojša Ćerant, a kolubarai szénmedence volt igazgatóját, akit annak idején a Demokrata Párt állított erre a tisztségre. Ugyancsak előzetes letartóztatásba került Ljubiša Mekić, a szénmedence volt pénzügyi igazgatója, Saša Radanović, a földkisajátításért felelős hivatal vezetője, Željko Vuković bírósági szakértő és Zoran Živković jogász. Mindnyájukat azzal vádolják, hogy 2009 és 2010 között 119 millió dinár értékben megkárosították a vállalatot. A hatalmas összeg Radoslav Savatijević Kene számláján landolt, ő szintén előzetesben várja az ügy folytatását. (B92)

Nem bírnak velünk
Dragan Đilas, Belgrád polgármestere és a Demokrata Párt elnöke a kolubarai letartóztatásokkal kapcsolatban azt nyilatkozta a B92 televíziónak, hogy a regnáló hatalom felhasználhatja ellene az összes ellenőrzése alatt álló médiát, akár mindenkit letartóztathat körülötte, de a Demokrata Pártot nem tudja megsemmisíteni. Azt is elmondta, hogy a tavalyi választásokon Belgrádban százezer szavazattal többet kapott Vučićnál, s most ugyan meg lehet változtatni a döntést, de a polgárok akarata ellenére. (B92)

Demokrata—liberális együttműködés
Újabb szakaszába lépett a demokraták és a liberálisok együttműködése. A Danas napilap értesülése szerint Dragan Đilas demokrata pártelnök azt javasolja Čedomir Jovanovićnak, a liberálisok vezetőjének, hogy közös listát állítsanak az időközi voždovaci helyhatósági választásokra, s ugyancsak együttes erővel induljanak „harcba”, ha Belg-rádra is kiírják a rendkívüli választásokat. A demokraták úgy vélik, hogy egy ilyen közös listával akár a szavazatok negyven százalékát is megszerezhetik, s ezáltal meg tudják majd ,,szorongatni’’ a haladókat. A napilap úgy tudja, hogy az együttműködés hosszabb távú lenne, jóval fajsúlyosabb átalakulásokkal, a mostani akció pedig mindehhez csupán nyitányul szolgálna. (Danas)

Valóban érkezik a Mercedes!
Mint pár héttel ezelőtt ezeken a hasábokon mi is jeleztük, valószínűsíthető a Mercedes autógyár szerbiai megjelenése. Mindezt a múlt héten Jürgen Zajarle, a német cég igazgatója is megerősítette. A Mercedes a zimonyi Ikarbusszal köt a közeljövőben stratégiai együttműködési szerződést, így a szerbiai gyár Mercedes logóval ellátott autóbuszokat fog gyártani. Az sincs kizárva, hogy a nagy múltú német vállalat Pribojban kamionokat is előállít majd, ez viszont még kérdéses.  Aleksandar Vićentić, az Ikarbus vezérigazgatója szerint a stratégiai együttműködési szerződést az év végéig megkötik. (RTS, Tanjug)

Elfogadták a vízum-visszaállítási mechanizmust
Az Európai Parlament 631 igen és 236 nem ellenében elfogadta azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi a vízumkötelezettség visszaállítását azon országok számára, ahonnan indokolatlanul sok (ál)menekült érkezik. Ezen államok közé tartozik Szerbia is. Jelenleg ugyan kevés az esélye annak, hogy Szerbia polgárai ismét beutazási engedéllyel lépjék át az Unió határát, de a mechanizmus életbe lépése után jóval könnyebben és gyorsabban érvényesíthető egy ilyen szándék.  (Beta, Tanjug)

Adóemelés következik
A Blic napilap szivárogtatta ki a múlt héten a hírt, hogy a kormány emelni fogja a bérek utáni adókat. Ez elsősorban a 100 ezer dinár feletti jövedelemmel rendelkezőket érinti. A tervek szerint ezt a jövedelemsávot 5 százalékos adóval sújtanák, a 200 ezer dinár feletti béreket pedig 20 százalékkal csapolnák meg. A kormányzat ugyancsak tervezi az ingatlanadó növelését is, ami viszont már a társadalom minden rétegét érintené. Szerbia az ingatlanadó tekintetében már most is a legmagasabb kulcsokat alkalmazza a régióban. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..