home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mesés téli napok
Tóth Tibor
2022.02.02.
LXXVII. évf. 4. szám
Mesés téli napok

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtára és a művelődési ház szervezésében első alkalommal tartották meg a Mesés Téli Napok elnevezésű programot a könyvtárban. A mesék köré épült játékos foglalkozásokon 23-25 hat és tizenegy év közötti gyermek vett részt öt délelőttön át.

A foglalkozások pöttyös nappal indultak, amikor a gyerekek pöttyös tárgyakat kerestek, pöttyös öltözékben jelentek meg, pöttyös mesét hallgattak, uzsonnára pedig pöttyös, azaz meggyes kalácsot fogyasztottak. A második napon babot kellett keresniük a könyvtár polcai között, babot ültettek, babzsákot készítettek, babbal kapcsolatos játékokban vettek részt. A harmadik nap a számok jegyében telt: a gyerekek számoltak, számos meséket hallhattak, számos bábukat készítettek, majd e bábok segítségével bábelőadást mutattak be. A csütörtöki nap az állatokról szólt, amikor is álarcot készítettek, állatok bőrébe bújhattak, állatokkal kapcsolatos előadással álltak színpadra. A foglalkozás zárónapján az adai bábszínház érkezett meg a horgosi könyvtárba, és a Szerencsés Jankó című előadást mutatta be a gyerekeknek.


Tóth Tibor és a horgosi fiókkönyvtár felvételei

Sós Nóra, a foglalkozások szervezője, a művelődési ház programkoordinátora elmondta, a kicsik nem csapatokban, hanem úgynevezett családokban dolgoztak, és különféle feladatokban, feladványokban, mesékben, kérdésekben versenyeztek egymással. Az eredményhirdetés pénteken volt, a legügyesebb családok értékes ajándékban részesültek.

— A Mesés Téli Napok megszervezésével azt szerettük volna elérni, hogy a gyerekek tartalmas időt töltsenek a könyvtárban a téli szünidő utolsó hetében. Több óvodás először iratkozott be a könyvtárba, míg az általános iskolások folyamatosan járnak az intézménybe, és a programokon is rendszeresen részt vesznek — mondta Nóra.

A rajzoló gyerekek között sétálva először Gabrić Markót szólaltattam meg, aki már a nyári táborban is nyilatkozott nekünk. Akkor a horgosi órás villát festette papírra.

— Nagyon jól érzem magam a Mesés Téli Napokon is. Sokat rajzoltunk, játszottunk, különféle tárgyakat keresgéltünk a színpadon. Most éppen malacfejet festek, melyet a bábszínház alkalmával használok fel, majd haza is viszem. A foglalkozások közül a keresés tetszett legjobban, amikor a polcokon, a könyvek között rá kellett lelnünk a számokra, játékokra, plüssökre — mondta Marko.

Molnár Emese maszkos nyuszit készített, melyben a bábelőadáson lépett fel.

— Mindennap itt voltam a könyvtárban, és nagyon jól éreztem magam. Legjobban a rajzolás tetszett, mivel nagyon szeretek rajzolni, kedvenceim a lovacskák.

Fejes Dorka is a későbbi előadásra készült, álarcokat rajzolt, díszített.

— Tartalmas programot állítottak össze a szervezők, hiszen könyveket és plüssöket kerestünk, rajzoltunk, meséket hallgattunk, feladványokat oldottunk meg, a színházteremben játszottunk. Szeretek olvasni, természetesen a későbbiekben is rendszeresen látogatom majd a könyvtárt, és részt veszek a foglalkozásokon.

Raffai Annának a rajzolás nyerte el leginkább a tetszését, kedvenc témája az állatok.

— Várom már a bábelőadást is, melyben az a legjobb, hogy a mesét mi találjuk ki, mi képzeljük el és adjuk elő — mondta, majd festette tovább a rókát, mely ravasz tekintettel nézett ránk a papírról.

Horgoson a február sem múlik el eseménytelenül, mivel az év második hónapjában folytatódnak az útikalauz-beszámolók, a fiatal tehetségekkel való beszélgetések, és könyvbemutatót, valamint falufarsangot is szerveznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..