home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mesedélután
Vukelity Csilla
2023.01.10.
LXXVIII. évf. 1. szám
Mesedélután

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, még az Óperenciás-tengeren is túl, bedőlt kemencék kidőlt oldalában, öregasszony szoknyájának hetvenhetedik ráncában, volt egy fehér bolha, annak a közepén egy falucska, abban a faluban öt királylány mesét mondott.

Nemrégiben megtartottuk Csantavéren az I. Mesedélutánunkat. A név nem véletlen, reményeim szerint az első sikeres esemény után valamikor egy második, harmadik és egy hetvenhetedik alkalom is lesz majd.

A falunkban élt a mesemondás, a kultúránk része volt, hogy élőszavas mesemondást hallgattunk, mely mára igencsak feledésbe merült. Ezt a hagyományt szeretnénk újjáéleszteni, és egy olyan közösséget kialakítani, amely érdeklődik a népmesék iránt, és hallgatóvá vagy akár mesemondóvá válhat. A Hunyadi János Általános Iskolában jelenleg öt olyan tehetséges tanuló van, aki szabadidejében meséléssel foglalkozik, és reméljük, hogy ez a szám növekedni fog. Számos verseny résztvevői voltunk már, és mindegyikről díjjal, elismeréssel tértünk haza.

Hogy még jobban ráhangolódjunk az ünnepekre, a műsort betlehemi színjátékkal bővítettük ki. Fekecs Tünde tanító néni a 3. osztályos tanulók által egy szempillantás alatt visszarepített bennünket a szent éjszakára. A sok gyakorlás meghozta gyümölcsét, a tanulók magabiztosan szerepeltek, és nagy sikert arattak.

A Mesedélután végén szerettük volna megjutalmazni fellépőink szorgalmát, és motiválni őket a további aktivitásokra, így Szabadka Város és a csantavéri Fruitica vállalat támogatásával tartalmas csomaggal és egy-egy könyvvel sikerült meglepni a gyerekeket. A mosoly és az öröm mindannyiunk szívében lángra lobbantotta a boldogság szikráját, amire szükségünk is volt karácsony közeledtével. Hogy a közönség se induljon útra üres kézzel, iskolánk dolgozói, hamuban sült pogácsa helyett, mézeskaláccsal kedveskedtek a jelenlevőknek.

Bízom benne, hogy sok mindenkit sikerül visszacsalogatni ebbe a varázslatos világba, hogy ezt az elfeledett hagyományt felélesszük, és a mesék által olyan étellel szolgáljunk, amely táplálja lelkünket!

A rendezvényről a fotókat Majoros Petra 7. b osztályos tanuló készítette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..