home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mesébe illő faház a Tarcal-hegyen
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.08.24.
LXXVII. évf. 33. szám
Mesébe illő faház a Tarcal-hegyen

Az ezúttal bemutatott faház, melynek neve Fehér Kő (Beli kamen brvnara), a Tarcal-hegységben, azaz a Fruška gorán található, Bakolc (Bukovac) falucska felett. Eléggé meredek út vezet felfelé, a számunkra megszokott útviszonyokhoz képest akár félelmetes is lehet, de amint felérünk, a látvány minden fáradozásért kárpótol.

A házat maga a tulajdonos tervezgette, saját bevallása szerint kézzel rajzolgatva, mígnem létrejött a végső változat. Az alsó szintje kemény anyagból készült, kővel van borítva, a felette lévő lakórész pedig fakivitelezésű.

A lépcső tetejéről egy különleges táj tárul elénk. Amikor belépünk a ház ajtaján, egy nagyobb méretű nappali-ebédlő-konyha együttesben találjuk magunkat. Ebben a helyiségkombinációban fából vannak a bútorok, itt tévézhetünk puha ülőgarnitúrába süppedve a síkképernyős tévé előtt, de a sarokban lévő, fekete fali csempével borított minikonyhában megfőzhetjük az ebédünket, valamint a nagy, fából készült étkezőasztalnál elfogyaszthatjuk az ételünket, de ugyanezt a teraszon is megtehetjük. Innen nyílik egy pici fürdőszoba zuhanyzóval, majd egy másik ajtó, mely mögött egy kétszemélyes hálószoba rejlik. Érdemes kiemelni a fürdőben levő rusztikus tükröt, mely romantikussá varázsolja a helyiséget.

A közösségi tér egyik teljes fala üveg, az innen nyíló ajtók a hatalmas teraszra vezetnek, ahová a hálószobából is ki lehet jutni. A teraszra kilépve elénk tárul a gyönyörű völgy, mely a nap minden szakában más-más arcát mutatja. A legszebb a napfelkelte, amikor lassan felemelkedik a lilás-narancsos körvonalú nap, bevilágítva a zöldellő völgyet, és itt-ott néhány házikó tetőcserepe is megtöri a zöld felületet. A távolban pedig kivehető a Duna is. A látvány megnyugtató, mintha a világ végén volnánk.

A meglepetéseknek itt még nincs vége. A közösségi térből újabb lépcső vezet a galériára, ahol a másik hálórész található, mely akár négy személy elszállásolására is alkalmas. Az alvóhelyek rönkkeretbe épített matracok. Innen szintén rálátunk a völgyre, akár a messzi város fényeit is kivehetjük. Érdekes az éjszakai élet fenn a galérián: tücskök ciripelését hallani, ami felettébb megnyugtató, főleg, ha kellően kifáradtunk a napközbeni hegyi túrázásban. Más hangot közel s távol nem hallani, a faház ugyanis 300 méter tengerszint feletti magasságban van, távol a városi hangzavartól.

Ha idelátogatunk, érdemes több étellel-itallal készülni, hiszen nincs lehetőség gyorsan leszaladni a sarki boltba. Az udvarban van sütési lehetőség, rostélyos szolgálja ezt a funkciót, és bográcsban gulyást is főzhetünk. A ház körül gyümölcs nő a fákon, de csupán néhány perces sétára van a nemzeti park fenyőerdeje, mely az egyébként is tiszta, friss levegőt megsokszorozza. Ha más szórakozásra is vágyunk pihenés közben, minden elérhető. A közelben van kerékpárpark, eldugott tó, a bátrabbak pedig quadozhatnak.

Érdekes érzés az élet a világ végén egy faházikóban, ahol van ugyan áram, víz, internet, tehát minden, ami megfelel a mai kor elvárásainak, de mégis csönd és nyugalom veszi körül.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..