home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Mese vagy valóság?
Balázs Szilvia
2021.07.11.
LXXVI. évf. 27. szám
Mese vagy valóság?

Kiderül a Betyártáborban. A Mecsek lábánál, Magyarhertelenden van egy kastély, és abban augusztusban nyomozás indul, hogy kiderüljön: Hirtelen Bandi, a helyi betyár legendája vajon valóban legenda-e, vagy több annál.

Minden egy névtelen fejfával kezdődött a helyi temetőben, ebből született meg később a legenda Hirtelen Bandiról, a betyárról, aki vagy létezett, vagy nem, a kalandjai vagy megtörténtek, vagy nem. És hogy ki fogja ezt kideríteni? Az alsós gyerekek, akik a Betyártáborba érkeznek az idén augusztusban. Figura Ede, a szervezők egyike elmondta: tavaly már tartottak hasonló foglalkozásokat, a nagy sikerre való tekintettel pedig az idén ismét várják a kalandvágyó kisiskolásokat Magyarhertelendre.

— Az első nap az ismerkedésről szól, felolvasom nekik a mesét Hirtelen Bandiról, a betyárról — mondja Figura Ede drámapedagógus, osztálytanító, a szervezők egyike. — Ezután indulunk nyomozni, megkeressük a történetben szereplő színhelyeket, nap mint nap kalandozunk az erdőben, lesz szabadulószoba, hozok régi tárgyakat, az utolsó nap pedig a fürdőzésé. Rendőrt is hívunk, aki elmeséli a gyerekeknek, hogyan folyik egy nyomozás, és lesz egy nap, amikor három csikós betyár is érkezik, ők is tartanak bemutatót a gyerekeknek. Lesz lovaglás is, ostorcsattogtatás, minden, ami ehhez hozzátartozik. Emellett pedig a klasszikus tábori elemek: csapatjátékok, foci, asztalitenisz, reggelire zsíros kenyér. A gyerekek nagyon élvezték tavaly, akkor három turnusunk volt, most kettőt tervezünk, elsősorban alsós kisiskolásoknak, de volt néhány nagycsoportos óvodásunk és felsős tanulónk is. Tíz-tizenöt gyerek van egy-egy körben, hárman, két kolléganőmmel foglalkozunk velük.

A táborba reggel érkeznek a gyerekek, és délután négyig vannak programok, majd hazamennek. Viszont ha valaki Vajdaságból szeretne részt venni a kalandokban, az is megoldható a szervezők szerint.

— Rengeteg turistaház, panzió van a környékünkön, Orfűn, Abaligeten is, úgyhogy ha lesz egy nagyobb csoport, mely Vajdaságból jönne, akkor meg tudjuk oldani az elszállásolást is — mondja Ede. — Ebben az esetben azonban szükség van egy kísérő pedagógusra is, aki délután és este van a gyerekekkel. Mi az étkeztetésről és a napközbeni foglalkoztatásról gondoskodunk, de tapasztalataink szerint esténként jobb, ha olyan felnőtt van velük, akit régóta ismernek.

Az érdeklődő gyerekek és felnőttek részletesen is tájékozódhatnak a Betyártáborról a figuraprodukcio@gmail.com e-mail-címen.

Képek: Hevikult - Hertelend és Vidéke Kulturális Egyesület facebook oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..