home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mese előttem, mese utánam
Csermák Zoltán
2018.11.30.
LXXIII. évf. 48. szám
Mese előttem, mese utánam

Marosvásárhelyi kurzus, fővárosi szimpózium

November végén rendezték Marosvásárhelyen – a szeptemberi tanfolyam folytatásaként – a Mese szóval élőszavas mesemondó képzést. A Hagyományok Háza éves népmese-konferenciáját december 1-jén tartják Budapesten.

November utolsó, december első hétvégéje a mese jegyében telik. A Hagyományok Háza Erdélyi Hálózata és a Világló Egyesület harmincórás népmesemondó kurzust szervezett november 23-25. között Marosvásárhelyen Mese szóval címmel. A tanfolyam célja az volt, hogy pedagógusoknak, előadóművészeknek, érdeklődőknek a gyakorlatban hasznosítható tudást nyújtson. A képzés elméleti és gyakorlati része egymásra épülve biztosította a hallgatóknak azokat az ismereteket, amelyek segítik a népmesék élőszavas, hagyományos elmondását a családban, baráti körben vagy oktatási intézményben.

A találkozón mintegy húszan vettek részt, óvodapedagógusok és iskolai tanítók, tanárok, de érdeklődők is jelentkeztek. A rendezvény középpontjában a mesemondás állt, mivel a résztvevők a végén élőszóban előadott mesével összegezték a tanultakat.

A kurzuson résztvevők a Kárpát-medence magyar mesekincséből válogattak a a szűk körben történő mesemondáshoz.

Mivel ezen a hétvégén a városban Kalotaszegi Folknapot is rendeztek, a tanfolyam résztvevői is csatlakoztak szombaton az eseményhez. Az előadók, Dr. Sándor Ildikó és Szabad Boglárka kalotaszegi népmesékkel kedveskedett a felnőtt közönségnek a népdaloktatás után.

December 1-jén a Hagyományok Háza felújított székháza ad otthont a Népmesemondó-versenyek: Miért? Hogyan (ne)? Hányféleképpen? fantázia nevű rendezvénynek, amelynek résztvevői a Kárpát-medencei népmesemondó-versenyek tanulságait, eredményeit és jövőjét vitatják meg.

A neves előadók sorát dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó a Dalnokok párbaja, mítoszok csatája: versengés a mesemondó világban régen és ma című összeállításával nyitja meg. Kóka Rozália a népművészet mestere és Fábián Éva népmesemondó a Gyimes-völgyi mesemondóverseny tapasztalatait értékeli.

Varga Norbert folklórkutató az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny hagyományközvetítő szerepét foglalja össze, dr. Raffai Judit népmesekutató és Juhász Lassú Kornélia, a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny szervezője a verseny negyedszázados történetébe avatja be a hallgatóságot.

Az elmondottakat Tímár Annamária (Gyimes, Kostelek), Mihalovics Zsófia (Felvidék, Fülek) Szalai Klaudia (Hajdújárás, Vajdaság), Szabados Zsuzsanna (Tiszaföldvár) meséi illusztrálják.

Különösen érdekesnek ígérkezik az esti nyilvános Mesecsata, amelyben a várakozás, a versengés és a sötétség témájában csapnak össze a népmesék.

Részletes program: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13576/

Online regisztráció: https://goo.gl/forms/VoRfPoyWLObjNOAq2

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..