home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Mert mertek maradni
(—)
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
Mert mertek maradni

Ünnepi szentmise Horgoson — Felavatták Virág István mártírhalált halt plébános emlékművét

November 4-én, vasárnap a szentmise után leleplezték a horgosi katolikus templom előtti impozáns téren Virág Istvánnak, mártírhalált halt plébánosnak az emlékművét. A szentmisét Pénzes János szabadkai és Kiss-Rigó László szeged—csanádi megyés püspök celebrálta számos paptársával, köztük msgr. Huzsvár László nyugalmazott becskereki megyés püspökkel együtt.
Az emlékmű a Magyar Külügyminisztérium anyagi támogatásával készült el. A megható megemlékezés díszszónoka Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke volt, aki a nagyszámú közönség előtt tartott beszédében Virág István életútját méltatva a ma a Kárpát-medencében élő népek — magyarok, szerbek, horvátok, románok, szlovákok — egymásrautaltságát is hangsúlyozta.
Forró Lajos történész, a Délvidék Kutatóközpont nevében szólalva elmondta, hogy a közeljövőben számos településen fognak méltó emlékhelyet kialakítani a meggyilkolt papjainknak, Martonoson pedig egy emlékházat is berendeznek, amely  valamennyi, a második világháborúban kivégzett ártatlan áldozatnak állít majd emléket.
Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester gyászbeszédében többek között a következőket mondta: „1944. november 20-án történelmi bűntettet követtek el. Jeltelen sírokba kerültek ártatlanok, akik itt maradtak, mert mertek maradni, mivel tiszta volt a lelkiismeretük, nem volt mitől félniük. Köztük volt Virág István plébános is, akinek a legnagyobb bűne az volt, hogy az 1942-ben felállított magyar országzászlót, az akkori községháza előtt megáldotta. (…) A mártírok nem halhattak meg hiába. Sorsuk örök érvényű üzenetként kell, hogy éljen a mában.”
A felszólalások után Pénzes János megyés püspök megszentelte Virág István plébános emlékművét. Elsőként msgr. Huzsvár László helyezett el virágcsokrot a papság nevében, Magyarország nevében Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke hajtott fejet a mártírhalált halt plébános emléke előtt, a Csongrád megyei közgyűlés részéről pedig Magyar Anna, a közgyűlés elnöke és Zakar Péter alelnök. Bacskulin István a horgosi helyi közösség, Nyilas Mihály a magyarkanizsai önkormányzat nevében koszorúzott. A pártok képviselőin kívül a nagyszámú megjelent közül sokan egy-egy szál virágot helyeztek el az emlékműnél.

(Puskás Károly felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..