home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mérsékelték a korlátozásokat
Kartali Róbert
2020.04.22.
LXXV. évf. 17. szám
Mérsékelték a korlátozásokat

A szerb kormány enyhítette a járvány megfékezése érdekében foganatosított intézkedéseit. Enyhült a kijárási korlátozás, változott a 65 évnél idősebbekre vonatkozó rendelet. Kinyithattak a zöldségpiacok, valamint egyes szolgáltatásokat végző cégek is megkezdhették a munkát.

Szerbiában bizonyítottan 6630 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, 125 személy hunyt el a fertőzés okozta szövődményekben. Eddig 870 ember gyógyult ki a betegségből — derült ki hétfőn az országos válságstáb szokásos, 15 órai járványügyi helyzetjelentéséből. A sajtótájékoztatón dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondta, hogy az ország területén mintegy 3703, koronavírussal fertőzött személy szorul kórházi kezelésre, közülük 108 páciens van lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta Szerbiában 41 812 személyt teszteltek. Az elhunytak közül 83 férfi és 42 nő, az áldozatok átlagéletkora 65 év, a fertőzöttek elhalálozási aránya pedig 1,89 százalék.

A járványügyi helyzetre való tekintettel és az országos válságtörzs szakértői csoportjának véleményével összhangban a kormány hétfői ülésén döntés született a vírus terjedésének megfékezésére vonatkozó egyes intézkedések enyhítéséről. A kijárási tilalom 17 helyett 18 órától kezdődik, a 65 évnél idősebbek heti három napon, kedden, pénteken és vasárnap fél órát sétálhatnak 18 és hajnali 1 óra között, lakóhelyüktől legfeljebb 600 méteren belül. Megkezdhették a munkát egyes szolgáltató cégek, mint az autó- és gumiszerelő műhelyek, cipészettel, szabás-varrással, vegytisztítással foglalkozó kisiparosok, és újra kinyithatnak az autósiskolák. Ismét dolgozhatnak továbbá a könyvkereskedések, a motor- és a gépjármű-, a kerékpár- és a hajókereskedések, csakúgy mint a műszaki cikkeket és az építőipari termékeket forgalmazó kiskereskedések. A szigorú egészségügyi előírásokat betartva a zöldségpiacok is kinyithattak. Az építészetben tevékenykedő vállalatok számára lehetővé tették, hogy teljes kapacitással dolgozhassanak. A munkáltatók azonban kötelesek egészségügyi védőfelszereléssel ellátni dolgozóikat: arcmaszkkal, kesztyűvel és fertőtlenítővel, továbbá munkavégzés közben szigorúan kell ügyelni a szociális távolságtartásra. A vállalatoknak az óvintézkedésekkel összhangban külön munkatervet kell kidolgozniuk, a munkavállalóknak pedig kötelességük betartani őket. A nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontok megnyitását egyelőre nem engedélyezték, valamint a közeli kontaktust igénylő szolgáltatások nyújtása is tiltott, így továbbra is kényszerszünetre vannak kötelezve a fodrászatok, a szépségszalonok és az edzőtermek — magyarázta Gojković, valamint azt is hozzátette, hogy ezek az intézkedések a szerbiai járványügyi helyzet függvényében változhatnak.

Magyarországon lapzártánkig 1984-re emelkedett a fertőzöttek, 199-re az elhunytak száma, és 267 gyógyultat tartanak nyilván. Eddig több mint 48 000 embert teszteltek. Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hétfőn azt nyilatkozta, hogy Magyarország május 3-án eléri a teljes önvédelmi képességet, és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális kerékvágásba.

A világban a regisztrált fertőzöttek száma a lapunk megjelenése előtti napon megközelítette a 2,5 milliót, a halottak száma pedig a 170 000-et, míg a kigyógyultaké 650 000-re tehető. Az Egészségügyi Világszervezet közben arra figyelmeztet, hogy Afrika lehet a koronavírus-járvány következő epicentruma. A szervezet szerint a vírus ezen a kontinensen 300 000 életet követelhet, illetve 30 millió ember teljes elszegényedését okozhatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..