home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Merre tovább, Topolya?
Kartali Róbert
2023.01.19.
LXXVIII. évf. 3. szám
Merre tovább, Topolya?

Topolyát is elérték a Budapest és Belgrád között épülő gyorsvasút kiépítésének munkálatai. A sínek és az utak kereszteződésénél alul- és felüljárókat építenek, ezenkívül még számos újítást hoz a községnek a vasútépítés. Emellett folytatódnak a már megkezdett beruházások, és újabb tervek is kilátásba kerültek. Hogy a község merre fejlődik tovább, és tavaly milyen eredményeket ért el, arról Szatmári Adrián községi elnök számolt be lapunknak.

 

Medence, szennyvíztisztítás, ivóvízellátás

— A városi fedett medence épülete szerkezetileg elkészült, jelenleg pedig a környékének rendezése van folyamatban, és kiépült egy parkoló is, részben önkormányzati, részben tartományi forrásokból. Mellette kifúrattunk egy termálvizes kutat, mely a medence vízellátásáról fog gondoskodni. A következő fázisban az építészeti finommunkálatok, a technikai felszerelés, a hűtés- és fűtéstechnika beszerelése következik. Elkészült az új városi szennyvíztisztító, melyhez a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság több mint 500 millió, Topolya Önkormányzata pedig 100 millió dinárral járult hozzá. Jelenleg próbaüzemben működik. A megtisztított vízen végzett elemzések nagyon jó eredményeket mutatnak, hamarosan megkapjuk a működési engedélyt is. Ezzel nagy lépést tett községünk a környezetvédelem és nem utolsósorban a Krivaja patak szennyezésének csökkentése területén. A nagy vállalatokkal, szennyezőkkel szemben is hasonló az elvárásunk, melyek közül a Perutnina Ptuj — Topiko baromfivágóhíd már kiépítette saját tisztítóberendezését. Van még két nagyüzem, melynek létre kell majd hoznia a saját tisztítóját. Ha ez megtörténik, akkor tisztul meg teljesen a patak vize, és ez lenne a végső cél. Megépült a szennyvíztisztítóhoz vezető fő gyűjtőcsatorna is, a város csatornahálózatát azonban még jelentősen bővíteni kell, erre a további 45 km-re nemrégen készült el a tervdokumentáció. Az ivóvízellátás minőségének javításán is folyamatosan dolgozunk. Nemrégen szereltettünk fel két kutat, 9 millió dinár értékben. 28 millió dinárért pedig egy modern klórozóberendezést vásároltunk a topolyai vízgyárba, erre 23,4 millió dinárt a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, 4,6 millió dinárt pedig az önkormányzat folyósít. A közeljövőben a vízgyár kapacitását is bővíteni szeretnénk.

 

Diákotthon, közvilágítás és idegenforgalom

— Tavaly elkészült a topolyai diákotthon, mely a mezőgazdasági iskola keretében működik, de a másik két középiskola diákjainak is szállást nyújt. A 102 férőhelyre ebben a tanévben már túljelentkezés volt. 2022-ben két olyan helyszínen épült ki a közvilágítás, ahol eddig nem volt. Az Edvard Kardelj utcában, a gyárnegyedben 600 méter hosszan, ennek értéke több mint 3,5 millió dinár. Amióta megnyílt a topolyai diákotthon, arra is mutatkozott igény, hogy az odavezető úton is kiépítsük a közvilágítást. Az önkormányzat költségvetéséből több mint 2,8 millió dinárt különítettünk el a szabadkai útról a diákotthon felé vezető, valamint az onnan jobbra kanyarodó, Kiss Lajos utca felé vezető út kivilágítására. A Topolyai-tóra és környékére továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk, hiszen amellett, hogy természetvédelmi övezet, községünk turizmusa szempontjából is fontos. A tóparti autóskempingben folytatódtak a munkálatok, kialakíttattunk egy parkolót, valamint a belső úthálózat egy részét. Az idén teljesen felújíttattunk két városi mólót, de emellett elvégeztettük a többi éves karbantartását is. A fürdőidényre készülve a strandot újra folyami kaviccsal töltettük fel.

 

Épül a vasút és a gázvezeték is

— Folyamatban vannak olyan beruházások is a község területén, amelyek befektetője nem az önkormányzat, mégis fontos mérföldkövei községünk hosszú távú fejlődésének és a jobb életszínvonalnak. A Belgrád—Budapest gyorsvasút kiépítése községünket is érinti, tavaly tavasszal kezdődtek el ezen a szakaszon a munkálatok. A Kishegyes felé vezető úton a Dózsa György-vállalatnál, Zobnaticánál és Kisbelgrádnál gépjárműforgalomra előirányzott felüljárót építenek. A város területén, az egykori Inomagnál kerékpáros- és gyalogos-aluljárót, a Becsei és a Zentai úton pedig gépjármű-, kerékpáros- és gyalogosforgalomra szánt aluljárót létesítenek. Jelenleg le van zárva a Becsei úton található vasúti átkelő, ezért átmenetileg a Zentai úton lévő átjárón lehet közlekedni. Az építkezési folyamat okoz némi nehézséget a közlekedés szempontjából, és megnehezíti a vasút környékén élők mindennapjait, de ez a beruházás a jövőben pozitív hatással lesz községünk infrastruktúrájára, kereskedelmére és idegenforgalmára is, valamint könnyen és gyorsan el tudunk majd jutni akár a szerb, akár a magyar fővárosba. Fontos, hogy a projektum részeként felújítják majd a topolyai vasútállomást, az ipari parknál pedig kiépül egy vasúti terminál, ami vonzóbbá teheti a községet a külföldi beruházók szemében. Jelentős fejlesztésbe kezdett a községben a Srbijagas vállalat, hiszen községünk minden olyan településén kiépíti a gázvezetéket, ahol eddig nem volt. Így minden polgárunknak lehetősége nyílik a gázzal való környezetkímélőbb fűtésre.

 

Oktatási és egészségügyi fejlesztések

— Minden évben támogatjuk az oktatást, az óvodát, az iskoláinkat, a főiskolai és az egyetemi hallgatókat. Ebben a tanévben 127 egyetemista nyerte el az önkormányzati ösztöndíjat, mely 5000 dinárt tesz ki kilenc hónapon át. A korábbi évekkel ellentétben az idén már a mestertanulmányaikat folytató hallgatók is részesülnek támogatásban, 11 mesterhallgató kap önkormányzati ösztöndíjat. A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház már nem önkormányzati fenntartású, de a minőségibb ellátás érdekében továbbra is támogatjuk a falusi rendelők működését, erre 9 millió dinárt irányoztunk elő. Ezenkívül 3 millió dinárral finanszírozzuk az infarktust elszenvedett betegeknek a kamenicai Kardiológiai Intézetbe való szállítását, további 11 millió dinárral pedig a fűtési rendszer felújításához járulunk hozzá. Ebből a 11 millió dinárból 10 millió dinárba kerülnek a munkálatok a topolyai egészségházban, további 1 millió dinárral pedig a zentagunarasi rendelő fűtési rendszerének a felújítását fogjuk finanszírozni az idei évben. Emellett a sürgősségi osztály egy új mentőautót is kapott, melyre 6,6 millió dinárt fordítottunk a költségvetésünkből. Ez a gépjármű nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy a mentőszolgálat még hatékonyabban tudja ellátni a feladatát a jövőben, mégpedig az egész község területén, mind a 22 településen, valamint az autóútnak azon a részén is, amely a topolyai intézmény fennhatósága alá tartozik.

 

Rendezvények és tervek

— Sok más mellett 2022-ben is megszerveztük a Parasztolimpiát, az Expót, a Szármafesztivált és első alkalommal a Lake Fest könnyűzenei fesztivált a félszigeten. Ezek a rendezvényeink sikeresek és népszerűek, és a jövőben is folytatni szeretnénk őket. Minden évben pályázat útján támogatjuk a polgári egyesületeket, a művelődési és a sportegyesületeket, a médiát, a mezőgazdasági termelőket. Így volt ez tavaly, és az idén is ugyanígy tervezzük. A legfontosabb, hogy a nagyberuházásainkat folytathassuk, minél többet sikerüljön befejeznünk még ebben a mandátumban. Nagy és fontos fejlesztések ezek, melyek az itt lakók mindennapjait, életvitelét fogják javítani. Emellett természetesen új beruházásaink is lesznek. Például nagyon szeretnénk elkezdeni a csatornahálózat bővítését a város területén, javítani a járdákat, felújítani a közvilágítást. Fontos lépés lenne a városi park rendbetétele, hogy egy szép, sportolásra, rekreációra, pihenésre egyaránt alkalmas hellyé váljon. Mindezen fejlesztések megvalósításához, az önrész mellett, pályázatok útján szeretnénk előteremteni az eszközöket. Az idén növeljük az újszülötteknek járó egyszeri támogatás összegét is, jelenleg erre a célra 4,2 millió dinár áll rendelkezésre a költségvetésben, de a költségvetés-módosítással növelni fogjuk ezt a keretet.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..