home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mentorprogram: a nagyok felkarolják a kicsiket
Kartali Róbert
2019.09.22.
LXXIV. évf. 38. szám
Mentorprogram: a nagyok felkarolják a kicsiket

Újabb elemmel bővült a vajdasági gazdaságfejlesztési program.

Ezúttal egy nagyszabású mentorképzést indított el a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával és a magyarországi Design Terminal szakmai együttműködésével. Az ünnepélyes megnyitót múlt szerdán tartották meg Zentán.

A programban mintegy harminc vajdasági nagyvállalkozó vesz részt mentorjelöltként. Ők egy több hónapon át tartó képzésnek köszönhetően a jövőben mentorként tudják segíteni a vajdasági magyar mikro- és kisvállalkozókat cégük fejlesztésében, bővítésében. A program célja egy olyan régiós mentorhálózat kiépítése, amely hosszú távon hozzájárul a vajdasági magyar vállalkozók közötti üzleti kapcsolatok és a vajdasági magyar gazdasági élet további erősítéséhez.


Potápi Árpád János (a szerző felvétele)

A megnyitón Juhász Bálintnak, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjének elmondása szerint a kezdő vállalkozásoknak nemcsak pénzbeli támogatásra van szükségük, hanem tudásra is. A fél évig tartó képzés után a Prosperitati Alapítvány rendszerében levő nagy- és közepes sikeres vállalkozók fogják mentorálni a program végső haszonélvezőit, tehát a Prosperitati rendszerében levő több mint háromszáz kezdő vállalkozót, illetve azt a hetven fiatal vállalkozót is, aki tagja a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének.

— A sikeresség csak részben függ a lelkek számától, a lelkek nagysága fontosabb — hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Hozzátette: — A demográfiai adatok tükrében nem lényegtelen, hogy hányan vagyunk, de ennél sokkal fontosabb, hogy milyenek vagyunk. A vállalkozói szférában országos kitekintésben is erősebbek vagyunk, mint a számarányok. Meghatározó vállalkozásoknak vagyunk a tulajdonosai és működtetői. Nemcsak az anyagi javak gyűltek fel, hanem a tudás, a tapasztalat, a készség is. Ennek a készségnek a továbbadása az a társadalmi közösség iránti felelősség, amelyről ez a program szól. Fontos ez a vállalás, mert a mentor arra vállalkozik, hogy önmaga legjavát adja át másnak: önzetlenül, ellenszolgáltatások nélkül. Attól vagyunk jelentős és nagy közösség, hogy olyan emberek alkotják és olyan emberek is tagjai ennek a közösségnek, akik ebben a programban részt vesznek. Nemcsak a tudásuk, a felgyülemlett tapasztalatuk miatt, hanem a nyitottságuk miatt is, hogy ezt a tudást, ezt a tapasztalatot átadják másoknak — emelte ki Pásztor.

Mint mondta, ebben a programban a tekintélyes és nagyvállalkozókat kapcsolják össze az induló kisvállalkozásokkal, abból a célból, hogy a nagyok a saját tudásukat, tapasztalataikat, piacismeretüket és kapcsolati rendszerüket ingyen és bérmentve, jó szándékkal átengedjék a kicsiknek. A nagyokat eddig is a sikeresség ambíciója mozgatta, és most is abban lesznek érdekeltek, hogy az általuk mentorált kisvállalkozások minél gyorsabban nőjenek, és megközelítsék azt a szintet, amelyen ők vannak ebben a pillanatban.

— A vajdasági magyarság már többször is mutatott példát az egész magyarságnak helytállásból, célok kereséséből, tervek megvalósításából. Így volt ez a kettős állampolgárság kérdésével is, hiszen innen indult el ez a kezdeményezés, majd itt fogalmazták meg az első gazdaságfejlesztési terveket, célokat. Ezek a programok itt is indultak meg először, példát mutatva más Kárpát-medencei térségeknek, és ma is így van ez, amikor a vállalkozók mentorképzését kezdjük el — emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: az elmúlt években elindult gazdaságfejlesztési programok ahhoz is hozzájárultak, hogy egyre inkább egységes Kárpát-medencéről tudjunk beszélni, gazdasági értelemben is.

A program elsőként Vajdaságban indult el, és azt tervezik, hogy a Kárpát-medence többi magyarlakta területére is kiterjesztik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..