home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mentőötletek
Tóth Péter
2021.09.12.
LXXVI. évf. 36. szám
Mentőötletek

Hagyjunk fel a húsevéssel, térjünk át az elektromos meghajtású járművekre, ne használjunk műanyagot, ültessünk fákat… Divatos mostanában a környezettudatos magatartásra hivatkozni, kisebb-nagyobb társaságokban arról témázni, azzal dicsekedni, hogy milyen sokat teszünk bolygónk megmentése érdekében.

Mindeközben a valóságban sok esetben sajnos nem történik előrelépés. Pedig új trendek figyelhetőek meg. A kimosható és újrahasznosítható toalettpapír használatától a kriptodivatig sok újdonság bukkan fel mostanában. Ez utóbbi azt takarja, hogy azok az emberek, akik a kriptodivat követői, virtuális ruhákat vásárolnak — valódi pénzért. Avatárok viselik a vásárlók által megrendelt digitális öltözéket a japán divatüzletek honlapjain. Hiroto Kai divattervező egy kimonóval kezdte az értékesítést, melyért először 140 dollárt kapott, majd akkora igény mutatkozott a munkáira, hogy három hét alatt már több százezer dollárt keresett vele. A fejlesztők a piaci rést abban találták meg, hogy az emberek szeretik elképzelni, hogyan fest a tervező és az általuk megálmodott ruhaköltemény a digitális valóságban.

Ennél sokkal hétköznapibb fejlemény, hogy állítólag ismét „hódít” a mosható pelenka. A bolti nejlonzacskó helyett újrahasznosítható vászonzsákok bukkannak fel mind több helyen. A legújabb pedig, hogy vécépapír helyett használjunk mosható törlőkendőt. Állítólag ezzel lehetne megmenteni az erdőket. Az erdők megőrzésével Földünket is megmentenénk, a bolygó megmaradása pedig fajunkat is megmentené? Valójában logikus összefüggések, mégis, egy kicsit mintha utópisztikus volna mindez annak tükrében, amit a valóságban látunk. Akárcsak a kriptodivat hódolója, aki ha nem vásárol magának igazi ruhát is, akkor lényegében meztelen.

A statisztikák szerint világszerte naponta körülbelül 270 000 fának megfelelő mennyiségű papír landol a szeméttelepeken, illetve a csatornákban, és ennek körülbelül 10 százaléka WC-papír. A WC-papír iránti kereslet főleg a fejlődő országokban növekszik rohamosan, ennek hatására pedig egyre több fára van szükség. A papíriparban gyakran környezetbarát megoldásként tekintenek arra a lehetőségre, hogy nem a régi erdőket vágják ki, hanem újakat telepítenek. Ám ez sem igazán jó módszer, mert ezek az újonnan létesült monokultúrák kiszorítják az őshonos növény- és állatfajokat, emellett nagy mennyiségű, növényvédelemre használatos vegyszerre és műtrágyára van szükség a fenntartásukhoz.

A koronavírus is sok mindent megváltoztatott. Kevesen gondolták volna, hogy 2020-ban a toalettpapír — ha csak rövid ideig is, de — hiánycikk lesz, mert elkezdik felvásárolni az emberek. Érdekes azonban azt vizsgálni, hogy miért éppen a WC-papír lett szinte az egész földkerekségen a felvásárlás tárgya. Pszichológusok és szociológusok szerint azért, mert az emberek alaptulajdonsága, hogy félnek a kontroll elvesztésétől. A WC-papír pedig valójában a kontrollt szimbolizálja. Arra használhatjuk, hogy tisztaságot teremtsünk vele. Az emberek a koronavírus kapcsán a kontroll elvesztésétől félnek, a WC-papír pedig azt az érzést nyújtja, hogy képesek fenntartani az ellenőrzést a higiénia és a tisztaság fölött. Szeretjük azt hinni, hogy teszünk, tehetünk valamit a biztonságunk érdekében. A járvány kitörésekor ez a toalettpapír felhalmozásában nyilvánult meg.

A kisember is tehet a környezet megóvása érdekében, és kell is tennie. Figyelemre méltó és dicséretes minden ilyen irányú törekvés. A hatalmas, korunk torzszülötteinek nevezhető, ipari méretekben szennyező üzemek, erőművek a fő bűnösök — arányaiban az egyén felelőssége elenyésző. Kollektívan viszont sokat elérhetnénk. Ehhez azonban nem az emberiség kollektív bűntudatát és bűnrészességérzését kellene erősíteni, hanem valódi megoldási javaslatokat felkínálni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..