home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Mennyit ér 72 óra?
Fehér Márta
2019.11.19.
LXXIV. évf. 46. szám
Mennyit ér 72 óra?

Rengeteget, ha jól csináljuk. Például ha bekapcsolódunk egy háromnapos önkéntes ifjúsági akcióba.

Ez egy olyan exkluzív kalandtúra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében, amelyben immár tizedik alkalommal, október második hétvégéjén vesznek részt vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai. S milyen jó hír, hogy Magyarország határait is átlépi a kezdeményezés!

Vajdaságban például a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület Zentán segített a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének. Tíz-tizenöt lelkes, Tisza menti fiatal összefogott, és kitakarítottak egy hatalmas raktárt, meg füvet nyírtak, bográcsost főztek, sőt énekeltek is egyet — meséli Horváth Kornél kapcsolattartó.

— A Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület egy közösség, mely lehetővé teszi a keresztény fiatalok szociális és lelki fejlődését. Egész Vajdaságból csatlakoznak hozzánk, így erős barátságok születnek a fiatalok között. Fő célunk, hogy ezeket fenntartsuk, ápoljuk, és hitben megerősödve közelebb kerüljünk Istenhez — részletezi beszélgetőtársam. — Programjainkkal alapot és támaszt nyújtunk az elveszetteknek, buzdítjuk a csüggedőket, lelkierőt adunk a mindennapokhoz. Fontos számunkra, hogy senki se érezze magát magányosnak, hanem azt érezze, hogy egy nagy közösséghez tartozik. Tagjaink többnyire középiskolások, egyetemisták, egyszóval fiatalok, 16—30 évesek, de a kisebbekről sem feledkezünk el. Most készülünk egy decemberi adventi találkozóra. Szeretettel várjuk az ötödikeseket, a hatodikosokat és az idősebb korosztályt is. Igyekszünk érdekesebbnél érdekesebb témájú lelki napokat szervezni, ahol a fiatalok megismerkedhetnek Istennel, és nem csak annyit tapasztalnak meg belőle, hogy ott van a templomban az Oltáriszentségben. Azt tapasztaljuk, hogy jó dolog egy rövid előadással indítani, melyet aztán foglalkozások, kötetlen beszélgetések és játékok követnek — nem csoda, hiszen ha egy kicsit játszunk velük, kialakul egy megbízhatóbb kapcsolat köztünk, így akkor már nem vagyunk idegenek számukra, és a kiscsoportos beszélgetés is sokkal könnyebben halad.

Kornél elmeséli, hogy ő maga vallásos családban nőtt fel, szülei gyakorolják hitüket, ő kiskora óta jár szentmisékre, ministrált is, vallásos közegben mozog, a baráti köre hozzá hasonló elveket valló fiatalokból alakult ki.

— Aztán pedig következett a Jézus Barát Gyalogtúra (az idén Bogarason és környékén túráztak a fiatalok, az első táborban 187-en, a másodikban 145-en). Ugye, a tábor célja, hogy azok a gyermekek is ki tudjanak kapcsolódni a nyári szünidő alatt, akiknek esetleg nincs pénzük nyaralni vagy drágább utazásra indulni. Nekem ez is segített, hogy ott maradjak a vallásos életben, illetve később, amikor már egy kicsit nagyobb lettem, középiskolás, találkoztam a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesülettel, egy farsangi bál keretében, és ott ragadtam!

Vajdaságban egyébként a már említett önkéntességi akcióhoz mások is csatlakoztak a fáklyás fiatalok mellett: Csantavéren Utcai Róbert plébános hittanosai vették ki részüket az összefogásból, valamint Maradékon is szerveztek egy nemes akciót.

A beszélgetés végén azt is elmondja, hogy támogatóik nincsenek, pályázni szoktak, több-kevesebb sikerrel. És bár szeretnének a fiataloknak minél több és ingyenes programot szervezni, a mostani eseményeikre még kénytelen minimális belépőt szedni, melyet útiköltségre és étkeztetésre fordítanak.


(A fotók forrása a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület Fb-oldala)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..