home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mennyiből gazdálkodhat jövőre az állam?
2016.12.19.
LXXI. évf. 50. szám
Mennyiből gazdálkodhat jövőre az állam?

Elfogadták a költségvetést — A rendőrség jött érte — Júniusig kell lecserélni a régi vezetői engedélyt — Nem büntetik a pácienseket

Elfogadták a költségvetést

A szerb parlament többnapos, indulatoktól fűtött vita után megszavazta az ország jövő évi költségvetését. Az elfogadására 153 honatya voksolt igennel, 26 nemmel, 3 pedig tartózkodott. A hatalmi többség tapssal üdvözölte a büdzsé elfogadását. Szerbia jövő évi költségvetése 1.092,9 milliárd dináros bevétellel, 1.162 milliárdos kiadással számol, vagyis 69,1 milliárd dináros hiányt irányoz elő, ez a GDP 1,6 százaléka. Ha nem csökkentették volna a nyugdíjat, illetve a közszférában dolgozók bérét, ha nem emelték volna az adókulcsokat a magánszférában, akkor ez a hiány körülbelül 250 milliárd lenne.

A költségvetés tervezésekor 3 százalékos GDP-növekedéssel számoltak, továbbá 2,4 százalékos inflációval. 2017-re a költségvetési eszközökből finanszírozott nagyberuházásokat 147 milliárd dinárra tervezték, ez a GDP 3,3 százaléka. Az állami közigazgatásban dolgozók bérére 253,7 milliárd dinárt irányoztak elő. Ez 0,8 százalékkal több, mint az idén. Minderre azért volt szükség, mert az állami szférában dolgozók egy részének januártól emelkedik a fizetése, s ugyancsak januártól a nyugdíj is nagyobb lesz 1,5 százalékkal. A köztársasági nyugdíjbiztosítási alap 201,6 milliárd dinárra számíthat. Az esedékes kamatok fizetésére 133,9 milliárdot tartalékoltak, ez 6 milliárddal kevesebb a 2016-ra tervezett összegnél. Az árubeszerzésre és a szolgáltatásokra 105,9 milliárd áll rendelkezésre, szociális védelemre 115,6 milliárd, a szubvenciókra pedig 84,4 milliárd. Az adóbevételekből 916,8 milliárdos bevétellel számol az államháztartás, a nem adójellegű bevételekből pedig 162,2 milliárd dinárral. A tervezett donációk 13,5 milliárdot tesznek ki, vagyis a teljes költségvetési bevétel 1,2 százalékát. A hozzáadott értékadóból (PDV) származó bevétel 466 milliárd dinár lesz majd, ami 2016-hoz képest 4,1 százalékos növekedés, a jövedéki adóból pedig 271,4 milliárd dináros bevétellel számolnak. (Beta, Tanjug)

A rendőrség jött érte

A szerbiai belügyminisztérium dolgozói a csúcstechnológiai bűnözéssel foglalkozó ügyészséggel együttműködve letartóztatták a 28 éves M. R.-t, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Facebook közösségi hálón, az egyik napilap oldalán megfenyegette Aleksandar Vučić szerb kormányfő családtagjait. A Belgrádi Felső Bíróság házkutatást rendelt el a gyanúsítottnál, a rendőrség pedig meg is találta azt a mobiltelefont, amellyel M. R. a Facebookhoz csatlakozott Dete Partizana álnéven, és fenyegetőzött.

A gyanúsítottat 48 órás őrizetbe vették, majd bűnvádi feljelentést tettek ellene az illetékes ügyészségen, áll a közleményben.

Vučić kijelentette: rosszul viselte a kiskorú lánya elleni támadást, mely a Kurir napilap oldalán jelent meg olvasói hozzászólás formájában. A kormányfő hozzátette, nem is tud elképzelni szörnyűbb sértéseket azoknál, amelyek az ő lányát érték, írja a Tanjug.

„Nem tudom, milyen pszichopatának kell lennie valakinek ahhoz, hogy sértegessen és halottnak nevezzen egy kiskorú lányt, aki ép és egészséges, a legjobb tanulók közé tartozik, és három nyelven beszél” — mondta a kormányfő. (Tanjug)

Júniusig kell lecserélni a régi vezetői engedélyt

Azok a szerbiai gépkocsivezetők, akiknek még rózsaszín, papírból készült jogosítványuk van, legkésőbb jövő év június 10-éig kell hogy kérvényezzék az új, biometrikus dokumentumot. Az eredeti határidő 2014 volt, de a közlekedésbiztonsági törvény módosításával ez is megváltozott. Több halogatás azonban várhatóan már nem lesz, ezért az illetékesek azt javasolják, senki ne várja meg az utolsó pillanatot. A jogosítvány cseréje 1576 dinárba kerül. (Novosti)

Nem büntetik a pácienseket

Szerbia bizonyos egészségügyi intézményeiben az orvosok december 1-jétől új szabályzat alapján dolgoznak. A többi közt megkezdi működését az SMS-szolgáltatás is, mellyel a pácienseket a megbeszélt vizsgálat időpontjára emlékeztetik. Egyelőre még nem büntetik azokat, akik nem jelennek meg a vizsgálaton, inkább mindent megtesznek azért, hogy a betegek mindig idejében megjelenjenek. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..