home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mennyibe kerül az iskolatáska?
(re)
2010.09.01.
LXV. évf. 35. szám

Az ősz közeledtével bizony nemcsak a fűtésre, a télirevalóra, a meleg ruhára kell sok pénzt elkülöníteni, hanem az iskolakezdésre is. Jól tudják ezt az iskolás gyermekek szülei, akik a nyár végén kisebb vagyont kénytelenek kiadni a tanszerekre, iskolatáskára, lábbelire és egyéb, a tanév megkezdéséhe...

Az ősz közeledtével bizony nemcsak a fűtésre, a télirevalóra, a meleg ruhára kell sok pénzt elkülöníteni, hanem az iskolakezdésre is. Jól tudják ezt az iskolás gyermekek szülei, akik a nyár végén kisebb vagyont kénytelenek kiadni a tanszerekre, iskolatáskára, lábbelire és egyéb, a tanév megkezdéséhez szükséges kellékekre.
Néhány éve már jól működik az általános iskolákban a tankönyvcsomagok megrendelésének a gyakorlata. Ráadásul három egyenlő részletben törleszthető a nem kis összeg. Az idén a hetedikesek tankönyvei kerülnek legtöbbe: 12 ezer dinárba. Legkevesebbet az elsősök szülei fizetnek, akiknek gyermekei ingyen kapják a tankönyveket, mivel ezek a kicsinyek egy tavaly útjára indított kísérleti program alanyai. Persze, az iskolakezdéssel járó kiadások nem merülnek ki a tankönyvek, a füzetek és egyéb felszerelés megvásárlásában, hiszen a szülőnek fizetnie kell a gyermeke uzsonnáját, az osztálykirándulást, a biztosítást, az egészségügyi csomagot, emellett természetesen új táska, meleg ruha, lábbeli is kell. Bizony jelentős kiadás a családnak egy-egy gyermek iskolába indulása, hát még, ha nem is egy gyermeke van, hanem több...
Valamikor a diákok egymás között cserélték, illetve egymástól örökölték meg a tankönyveket. Mindig tudták, ki kinek a könyveire számíthat a tanév végén. Így a szülőknek a könyvekre nem is volt gondjuk. Ma már ez egészen másként működik: iskolája, sőt pedagógusa válogatja, melyik tankönyvkiadótól kéri a könyveket. Így előfordul, hogy egyazon iskola diákjai egymásnak sem tudják átadni a használt tankönyveket. A szülőnek pedig marad a vásárlás...
Mennyibe kerül az iskolatáska? - kérdeztük az iskolás gyermekek szüleitől.
Lukács Melinda, a Magyar Szó újságírója, Szabadka:
- Az iskolatáska és a belevalók egy vagyonba kerülnek. Az ötödikes tankönyvcsomag tízezer dinár, szerencsére három részletben törleszthettük. De még így is sok volt számomra a havi háromezer dinár csak a tankönyvekre. Az iskolatáska is rettentően sokba kerül. Bízom benne, hogy az idén még nem kell újat vennünk, de ha mégis, a piacon vesszük meg. Ott ugyanis a legolcsóbb minden. A füzeteket és az egyéb tanszereket még nem szereztük be, hiszen majd iskolakezdés után derül ki, pontosan mire is lesz szükség. Természetesen már utánanéztem az áraknak, és szomorúan állapítottam meg, hogy a kislányom ötödik osztályba indulását nem úszom meg egy havi fizetésből, hiszen őszi-téli lábbeli, kabát, nadrág is kell, emellett tornafelszerelés, ami magában foglalja egy új tornacipő és póló megvásárlását is. Ezenkívül az év folyamán még egyéb kiadásokkal is számolnom kell: osztálykirándulás, biztosítás, a képzőművészeti és műszaki felszerelés díja, a különféle lexikonok, térképek, atlaszok, uzsonna... Egyszóval: rettenetesen sokba kerül ma az ,,ingyenes'' oktatás. Nagyon sajnálom, hogy az én gyermekem és az ő korosztálya nem kapott ingyen tankönyveket, mint az idei elsősök. Ez nagy segítség lett volna számunkra. Ezenkívül bosszant még az is, hogy a tankönyvek java része ,,kitöltős', így nem örökölhetők az előző generációtól. Amikor én voltam iskolás, nem volt gondunk a tankönyvekre. Előre megbeszéltük, hogy kitől kérjük majd el a tanév végén a következő tanévre szükséges tankönyveket, és jó állapotban meg is kaptuk őket. Nem kellett a szüleinknek egy egész vagyont költeniük az iskolába indulásunkra.
Fábián Laura újvidéki banktisztviselő:
- Ha új dolgokat szeretnénk venni a gyermekünknek, akkor bizony nagyon sokba kerül az iskolakezdés. A fiam most indul harmadik osztályba, és hiába fejezte be a nővére két évvel ezelőtt a harmadik osztályt ugyanabban az iskolában, az általa használt tankönyvek már nem felelnek meg. Ez csupán a tanítónő döntésén múlott. Egy kicsit háborogtam ugyan, végül úgy döntöttem, találok megoldást. Egy barátnőm kislányától kértem kölcsön a tankönyvek egy részét, így a csaknem 10 ezer dináros kiadásból mindössze 4 ezer dinár lett. Lefaragtam, amennyit csak lehetett. Persze, még sok minden másra is szükség van. A lányom tankönyveiért ki kellett adnom a 10 ezer dinárt, mert nem találtam senkit, akitől kölcsön vehettük volna legalább egy részüket. Időközben kiderült, hogy mindkét gyermekemnek új iskolatáska is kell, így legalább még 3 ezer dinár pluszköltséggel számolhatok. Egyébként nagyon megdöbbentett, hogy az üzletekben milyen sokba kerülnek az iskolatáskák. Nem hittem a szememnek: 2 ezer dinártól 9 ezer dinárig terjed az áruk a gyártótól, a márkanévtől függően. Úgy döntöttem, hogy a táskákat is a piacon vesszük meg, és ha időközben elszakadnak, hát megvarrjuk őket. Sajnos, a jelenlegi körülmények között lehetetlen mindenből a legjobbat megvenni, hiszen két gyermek iskolába indulására két havi fizetés sem lenne elég.
Barna Zoltán adai vízvezeték-szerelő:
- A lányom most iratkozott be a középiskolába, és az az igazság, hogy egyelőre még nem tudjuk, mennyibe kerülnek majd a tankönyvek. Hallottunk már ezt-azt, hogy milyen sokba kerül majd nekünk az iskolakezdés, hogy fizetni kell kétezer dinárt az iskolának a kréta, papír stb. beszerzésére, de konkrétan még nem informáltak bennünket a kiadások nagyságáról. Annyi már bizonyos, hogy a lányunk utaztatását is meg kell oldanunk, uzsonnáznia is kell majd mindennap, és hát néhány új ruhadarab is elkelne. Tudjuk, hiszen megtapasztaltuk, milyen sokba kerül az oktatás manapság, de egyelőre még megkíméltek bennünket, szülőket a végösszeg kihirdetésétől. Szeptember első hetében azonban kiderül, hogy mennyivel marad vékonyabb a családi pénztárca.
Kovács Mónika szabadkai munkanélküli:
- Amikor összeszámoltam, hogy mennyibe kerül a gyermekem hetedikbe indulása, majdnem összeestem. Nekem nincs állásom, a férjemtől külön élünk, ő gyermektartás címén fizet havi hatezer dinárt. Ha a nagyszülők nem sietnének a segítségemre, nem tudnék megvásárolni a gyermekemnek semmit a szükséges tanszerek közül. åk fizették ki a tankönyveket, megvették a füzeteket, amiket én igencsak elfogadható áron, 16 dinárért találtam egy szabadkai bevásárlóközpontban. Ott minden olcsóbb még a piaci áraknál is. Szerencsére a fiam tavalyi őszi-téli kabátja még jó lesz az idén is, de bakancsot, esetleg csizmát még vennem kell neki. Az iskolában ingyen uzsonnázott eddig, most majd kiderül, hogy az idén is így lesz-e. Szerencsére nem nagyigényű, nem követelőzik. Nagyon jó gyerek, éppen ezért sajnálom nagyon, hogy én magam nem tudok neki megadni mindent, amire szüksége lenne. Hallottam a VMSZ tankönyvcsere-akcióiról, amibe az idén nem kapcsolódtunk be, de jövőre minden bizonnyal átadjuk a használt tankönyveket, és remélem, mi is megkapjuk a szükségeseket. Ezzel jelentős mértékben csökkentenénk a nagyszülők kiadásait...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..