home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mennyibe fog kerülni az idei tél?
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2022.07.29.
LXXVII. évf. 30. szám
Mennyibe fog kerülni az idei tél?

Messze még a fűtési idény, de már most mindenki fél a hideg hónapoktól. Az orosz—ukrán háború következtében bevezetett, nyugati szankciós politika ugyanis visszafelé sült el, az energiahordozók világpiaci ára a többszörösére növekedett.

Európában energiaellátási válsághelyzet alakult ki, az aggasztó hírek miatt Szerbiában is pánikszerűen kezdték el vásárolni a tűzifát, még azok is tartalékolnak belőle, akik eredetileg gázzal vagy árammal fűtenek, de alternatív hőforrásként szilárd tüzelésű kazánjuk is van. A hatalmas kereslet miatt az árak az egekbe szöktek, a tűzrevaló kiszállítási ideje pedig már több hét is lehet. A kérdés tehát, hogy ki jár jól a végén: aki most drágán fát tartalékol, vagy aki abban bízik, hogy a télen lesz elég gáz, áram, és az áruk sem fog jelentősen megváltozni?

 

Várhatóan 10 százalékkal emelkedik

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése ellenére Szerbiában a fölgáz és a villanyáram ára eddig nem változott. A gáz 9 százalékos drágulását már korábban bejelentették, augusztus 1-jétől várható, az áram 10 százalékos áremelését pedig a múlt héten harangozták be.

Aleksandar Vučić szerb államfő a Köztársasági Elnöki Hivatalban megtartott legutóbbi sajtótájékoztatóján jelentette be, törekedni fognak, hogy a gáz és az áram ára ne emelkedjen 10 százaléknál többet. Az elnök továbbá arról is tájékoztatta a lakosságot, hogy a földgázt folyamatosan pumpálják a tárolókba. Szerbia Magyarországon is fog tárolni gázt a napi szükségletek fedezésére. „Az udvarnoki gáztározóban 234 millió köbméterre emeltük a gáztartalékainkat, így 5 millió köbmétert húzhatunk ki onnan naponta, vagyis jelenleg ötven napra elegendő gáz áll Szerbia rendelkezésére, de télen nagyobb a fogyasztás, ezért tárolunk gázt Magyarországon, hogy mindennap további 6 millió köbméter gázunk legyen, mivel így 11 millió köbméterrel fedezni tudjuk a szerbiai napi gázszükséglet 70 százalékát” — emelte ki az államfő. Kijelentette továbbá, hogy nem kell tartani attól, hogy az EU más országaihoz hasonlóan Szerbiában is 19 fokra szabják meg a távhő esetében a lakások fűtési hőmérsékletét. Vučić arról is beszélt, hogy a szén beszerzése gyorsabban halad, a kínai partnerekkel folyamatosan egyeztetnek. Az olaj tekintetében pedig megtiltották az exportot.

 

Stabil lesz télen az áramellátás

Erről már Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter nyilatkozott azután, hogy Vučić bejelentette, a lakosság számára nem lesz több 10 százaléknál az áram drágulása. A tárcavezető szerint Szerbia a tél folyamán nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy bármiféle összeomlás vagy hanyatlás következzen be az energiarendszerben. Mint mondta, szükségszerű az áremelés, mely nélkül a Szerbiai Villanygazdaság összeomlana. A Tanjugnak úgy nyilatkozott, hogy az áremelésekkel kapcsolatos számítások folyamatban vannak, ebben részt vesz a pénzügyminisztérium, az energiaügyi minisztérium, valamint a Szerbiai Villanygazdaság és a Szerbiai Energiaügynökség is. Kiemelte, az áram jelenlegi ára Szerbiában a legalacsonyabb — nem csupán a régióban, hanem egész Európában.

 

Az idén is a gáz lesz a legolcsóbb fűtési mód

Erről tanúskodik a Szerbiai Energetikai Ügynökség a jelenlegi energiaárakkal kalkuláló idei tanulmánya, melyet több hírportál is megjelentetett. Az ügynökség minden évben közzéteszi, hogy mivel mennyibe kerülne egy 60 négyzetméteres lakás napi 16 órán át 20 fokra való felfűtése a 180 napig tartó fűtési idényben.

Az ügynökség számítása szerint az idén a földgáz esetében 9 százalékos áremeléssel kalkulálva ez 45 900 dinár lesz a tavalyi 42 100 dinár helyett. A tanulmány készítésekor az áram ára még a tavalyi volt, de már figyelembe vették az elnök által bejelentett 10 százalékos drágulást. Eszerint egy lakás felfűtése elektromos hőtárolós kályhával, melyet csak éjszaka, olcsó árammal töltenek fel, 61 500 dinárba, míg nappali feltöltéssel 86 130 dinárba kerülne. 1 tonna pelletre 380 eurót számoltak, így ezzel az energiahordozóval 112 000 dinárba kerülne felfűteni a lakást, ami 56 százalékkal több a tavalyi árakhoz viszonyítva. A legdrágább a villanykazánnal történő fűtés, erre 155 650 dinárt számoltak. Mint írják, jelentős áremelés történt a tűzifa esetében, mely tavaly még 7000 dinárba került köbméterenként, az idei számításokat pedig már 9500 dináros árral végezték. Összefoglalónk írásakor azonban Észak-Bácska területén egy köbméter fa ára már a 12 000 dinárt is meghaladta. Tavaly a kérdéses 60 négyzetméteres lakást 68 000 dinárba került felfűteni, az idei kalkuláció, 9500 dináros köbméterenkénti árral számolva, 92 000 dinár, de a 12 000 dináros árat alapul véve az összeg már a 116 000 dinárt is túlszárnyalja.

A cikkben továbbá arra is rámutatnak, hogy a villanyáram előállítási, de még inkább a világpiaci ára jóval magasabb annál, mint amit a végső felhasználókkal fizettetnek meg, a különbözetet a köztársasági költségvetésből finanszírozzák. Ugyanez a helyzet a földgázzal: az előző fűtési idényben az állam csak félmilliárd eurót különített el a Szerbiai Gázművek veszteségére, mely a földgáz behozatali és értékesítési ára közötti különbség miatt halmozódott fel.

Az egyre népszerűbb inverteres klímákat, a levegő-vizes hőpumpákat és a víz-vizes geotermális hőszivattyúkat azonban nem vették figyelembe a számítások alkalmával, melyekről tudni kell, hogy nagyon hatékonyak, hiszen 1 kWh villamos energia felhasználásával a kinti hőmérséklet függvényében 3, 4, de akár 5 kWh hőenergiát is elő tudnak állítani. Beszerzésük viszont elég drága, a legolcsóbb inverteres klímák 40 000 dinár feletti áron kezdődnek, a felszerelésükért pedig legalább 18 000 dinárt kérnek a szakemberek.

 

Hol mennyi a fa, főnök?

A szabadkai fatelepeken cikkünk írásakor a keményfa ára — több vállalatot figyelembe véve — elérte a 12 000, az akác pedig a 11 000 dinárt. Rendkívül megnőtt a kereslet, melyet a kínálat már nem tudott követni, így az idei árak meghaladták a tavalyiak kétszeresét — mondta el lapunknak az egyik fatelep tulajdonosa. Eddig soha nem látott pánikvásárlás tapasztalható, így az sem ritka, hogy heteket kell várni a kiszállításra. Véleményét kifejtve elmondta, hogy egyes médiumok felelőtlenül riogatták a polgárokat, így a hidegtől félve már azok is elkezdték vásárolni a tűzifát, akik egyébként gázzal vagy árammal fűtenek, de a központi fűtést szilárd tüzelésű kazánnal is tudják működtetni. A vásárlók a megemelkedett árak miatt közben a fatelepeket hibáztatják, de azok csupán kereskedők, akik minimális haszonkulccsal dolgoznak — tette hozzá. Magyarázata szerint a tűzifa árát a dél-szerbiai erdőgazdaságok diktálják, és a lenti munkaerőhiány, illetve a megnövekedett üzemanyagár is hatással van rá. Hozzátette, egyszer a pánikvásárlásnak is vége lesz, és ha már megtelnek a fáskamrák, akkor a kereslet is csökkenni fog, s ekkor talán már az árak is mérséklődnek.

A kishegyesi és a topolyai fatelepeken a kemény tűzifa ára a cikk írásakor 11 500 dinár volt köbméterenként. A puhafa, mely általában nyárfa, 4-5000 dinárba került. Az úgynevezett bálás fáért, mely a kereskedők szerint 1,7-1,8 köbméternyi felvágott és felhasogatott keményfát tartalmaz, 17—20 000 dinárt kértek. A szén esetében a hazai időszakosan hiánycikk, viszont gyengébb minőségű koszovóit, valamint boszniai szenet is kínálnak. A gyengébb minőségű tonnája 16 000, a kőszénnek mondott kalóriásabbé pedig 22—28 000 dinár. Egyes fatelepeken ukrán pellet is szerepelt a kínálatban, tonnája 40 000 dinár. A hazai brikett tonnája 30—33 000 dinár.

Óbecsén a Malvin fatelep egy hónapja nem kapott új szállítmányt, az utolsó ár a fáért 11 000 dinár volt köbméterenként. Az Iver fatelepen bükkfát kínálnak, 2 méteres palettát 14 800 dinárért, vagy felvágva 12 000 dinár egy köbméter. A leszállítás ideje egy-két nap. A Tot Prometben zsákokban árulnak apróra vágott fát 13 000 dinárért, vagy hálóban hasított fa is vásárolható 18 150 dinárért. A hálóban kb. 1,5 m3 van. Az óbecseiek nagy része gázzal, villannyal, fával fűt, vagy a távfűtés lehetőségét választja.

Törökbecsén júniustól ez idáig három alkalommal drágult a tüzelőanyag. A bükkfáért a legutóbbi 11 500 dinár helyett jelenleg 11 900-at, az akácért 10 300 helyett köbméterenként 10 700 dinárt kell adni. A bánáti falu két fatelepén kétfajta fát és kőszenet kínálnak, ez utóbbinak az ára az elmúlt napokban 21 600 dinárról tonnánként 24 000 dinárra emelkedett. Törökbecsén az elkövetkező két hónapban lesz elegendő tüzelő, de az őszi ellátottságról, az árakról semmit sem lehet tudni előre — hallottuk a fatelepvezetőktől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..