home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Mennyi gyereköröm befér a kanizsai könyvtárba!
Fehér Márta
2024.01.10.
LXXIX. évf. 2. szám
Mennyi gyereköröm befér a kanizsai könyvtárba!

Mi lett a mesebeli kis gömböc sorsa, miután a sok-sok bekapott ember kiszabadult? — Megették! — Börtönbe vitték! Megannyi tréfás, bájos, olykor meghökkentő választ fogalmazott meg a gyermeki képzelet Vörös Anna könyvtáros kérdéseire. Csak úgy röpködtek a kérdések a Piroska és a farkas, az Oz, A három kismalac, Az aranyszőrű bárány, a 101 kiskutya és sok-sok mese kapcsán. A téli szünidei játszóház második napján mintegy száz gyerek zsibongott a csoda szép épület megannyi termében: mesékről beszélgettek, centrifugális színvarázzsal készítettek bámulatos alkotásokat, dalt tanultak Glóbiról, a megmentésre váró Föld bolygóról, megnézték az Encanto című Disney-animációt, papírdobozból bábot varázsoltak.

Igen népszerű a könyvtár téli játszóháza. Mi a titka? Vörös Anna szerint a kellemes befogadó helyszín, a megszokott társaság, az ismerős programvezetők, a nevetés, a szórakozás, a játék, a kreativitás.

— Az idei téma a Föld. Ezek a fogalmak irányvonalat adnak minden évben, nem kell nagyon mereven értelmezni. A környezetvédelemről beszélünk úgy, hogy például csigalenyomatokat hagyunk sógyurmába — mit hagyunk magunk után, milyen egy élhető környezet. A homokfestés során rámutattunk arra, hogy a Föld anyagait használjuk. A közös együttlét során szórakozunk, és tanulunk is egy kicsit. Közösségépítő játékok is vannak. Négy csoportba osztottuk a gyerekeket, oly sokan eljöttek, s az utolsó napra mindegyik csoport készít egy bábelőadást, melynek maguk találják ki a történetét, készítik el a bábjait.

Rekecki Jázmin az évek során sok-sok pozitív élménnyel gazdagodott a könyvtárban, így lett játszóházrésztvevőből Anna egyik segítője. A hetedikes lány vetíti a rajzfilmeket a gyerekeknek.

— Segíteni szerettem volna, meg itt lenni. Tehát nekem az a jó, hogy láttam a gyerekeket, segíthetek valakinek, nekem már az elég.

Jázmin abszolút Micimackó-rajongó, ám a szervezők által kiválasztott animációs filmek is magával ragadják, így az Encanto különleges, varázslatos világa is. A listán szereplő Egy ropi naplója vagy a Mickey varázslatos karácsonya is tetszik neki — ám ami igazán magával ragadja, az az olvasás.

S hogy mi a centrifugális színvarázs? A gyerekek körében oly népszerű masinát Csanádi Bertalan könyvtáros készítette, kb. tizenkét éve, miután egy horvátországi nyaraláson gyermekeivel meglátták a csodamasinát. Túl drága lett volna kipróbálni, így inkább megígérte, hogy ha hazaérnek, elkészíti saját kezűleg.

— Egy kicsit garázstuning, az igaz, nem egy gyári megoldás, de a célnak tökéletesen megfelel. Ez egy doboz, benne egy kerek teknő, abban meg egy A4-es papírlap, melyre a gyerekek különböző színeket csepegtetnek. A gépet bekapcsolva ezt a papírlapot megpörgetik, és a centrifugális erő egy egyedi képet alkot, mert ugye szétfröccsenti a festéket a papírról, és egy csodálatos, sugárszerű alkotás jön létre. Két egyforma képet elméletileg lehetetlen csinálni. A gyerekek nagyon élvezik!

A táborban Baráth Mária a készülő bábelőadások csoportvezetője, Glóbi dalát Danyi Zsuzsanna tanító nénivel sajátították el a gyerekek, Bata Annamária pedig a nélkülözhetetlen, bárhol, bármikor kisegítő szerepkörét vállalta.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..