home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mennyi az annyi?
Talpai Lóránt
2021.02.18.
LXXVI. évf. 7. szám
Mennyi az annyi?

Jövő évre halasztják a magyarországi népszámlálást — Átalakításokat kér Magyarországtól az EB — Óvatosan a túl korai nyitással

Jövő évre halasztják a magyarországi népszámlálást

A koronavírus-járvány miatt a jövő őszre halasztja a magyar kormány az eredetileg az idei évre tervezett népszámlálást — derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent kormányrendeletből. A veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet módosítása értelmében az adatfelvételt 2022. október 1-je és november 20-a között tartják majd meg. Az összeírásból kimaradt személyek és lakásuk pótösszeírását 2022. november 28-áig kell befejezni. Az adat-előkészítési és -feldolgozási folyamat 2023. november 28-áig tart majd. A 16. népszámlálás eredeti időpontja 2021. május 1-je és június 28-a között lett volna.

 

Átalakításokat kér Magyarországtól az EB

Hogy Magyarország le tudja hívni a 2021—2027-es uniós forrásokat, köztük a helyreállítási alap összegeit, átalakításokat kért a közbeszerzések terén az Európai Bizottság. A január 26-ai keltezésű, bizalmas bizottsági anyag rámutat arra, hogy „a gyakorlatban elégtelen a verseny a közbeszerzéseknél”, és „rendszerszintű szabálytalanságok” vezettek oda, hogy a magyar kormány 2019-ben kénytelen volt vállalni az EU történetének legnagyobb pénzügyi büntetését azért, hogy a 2014—2020-as uniós források a továbbiakban akadálytalanul érkezhessenek.

 

Óvatosan a túl korai nyitással

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óva intette Európát az elhamarkodott „társadalmi újranyitástól”. Bár a fertőzöttek száma egyes országokban csökkenőben van, a fertőzés mértéke továbbra is nagy — figyelmeztetett a WHO, kiemelve Spanyolország helyzetét. „A viszonylagos csökkenés nem azt jelenti, hogy a fertőzési mutatók alacsonyak” — jelentette ki sajtótájékoztatóján Catherine Smallwood, a WHO koppenhágai irodájának veszélyhelyzeti vezetője. Smallwood emlékeztetett arra, hogy a nyáron a korlátozások idő előtti feloldása az esetszámok újbóli növekedését eredményezte az ősszel. A WHO jelezte: az elővigyázatosság és a járványügyi kritériumokon alapuló intézkedések kulcsfontosságúak a vírus elleni küzdelemben. A fertőzés csökkentésének és az oltási kampánynak kéz a kézben kell járnia annak érdekében, hogy az országok kezelhessék a járványhelyzetet. Csakis ebben az esetben érdemes hosszú távú stratégiákban gondolkodni „a társadalmak fokozatos és stabil újranyitását” illetően. Hasonlóan foglalt állást Hans Kluge, a WHO európai igazgatója is, aki elmondta, a vírus terjedésének megfékezése annak elkerülésében is segíthet, hogy az újabb mutációk veszélyeztessék az oltóanyagok hatékonyságát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..