home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mennyi az annyi?
Tóth Tibor
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Mennyi az annyi?

Szerbiát már néhány hete a tejbotrány tartja lázban. Aki eddig nem tudta, mi az az aflatoxin, az elmúlt időszakban biztosan megtanulta, hiszen már a csapból is a tejbotrány folyik. S hogy a dolog még érdekesebb legyen, a mezőgazdasági minisztérium és a mezőgazdasági titkárság ellentétes véleményt formált tejügyben.

A tejben található aflatoxin határértékét előbb 0,05 mikrogrammról 0,5 mikrogrammra módosították, a napokban pedig azt rebesgették, hogy újra visszaállítják a korábbi 0,05-ös határértéket. De vajon mit szólnak ehhez a gazdák? Ők hogy látják a helyzetet? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Kispiacon, Noszán és Csantavéren.
A kispiaci Kórász Attila naponta 260 liter tejet ad át egy helybeli vállalkozónak. Az átadott tej minőségére nem érkezett panasz. A tizennégy fejőstehénnek Minazel méregtelenítőt is ad, így jóval kisebb a veszély, hogy a megengedett aflatoxinszint átlépi a határértéket. A tavalyi kukoricája az „aflatoxinláz” idején fogyott el, most a tavalyelőtti termést eteti a jószágokkal, de ahhoz is adagolja a méregtelenítő port.
— Az egész aflatoxinügyet mesterségesen gerjesztik. Ez egy politikai húzás, melynek hátterében bizonyos személyek leváltása állhat. Egyre kevésbé kifizetődő tejtermeléssel foglalkozni. A teheneken kívül tartok hízóbikákat is, ezek eladásával biztosabb pénzekhez juthatok. Azt még nem számítottam ki, mekkora nyereségünk van a bikákon, talán jobb is, ha eltekintek ettől — mondta Attila.
A noszai Milutinovity Imre majdnem ötven éve foglalkozik tejtermeléssel. Nagyapja juhászként birkákat tartott, szülei tehenészettel foglalkoztak, így egyértelmű volt, hogy Imre is megpróbálkozik ezzel a mezőgazdasági ággal. Hat tehenet tart, gondolkodott már az állomány növelésén is, de a jelenlegi helyzet miatt még hezitál, mi tévő legyen. Naponta 60 liter tejet szállít lóval a lakhelyétől 6 km-re levő átvevőállomásra. Számításai szerint ha mindezt autóval tenné, akkor a tej árából nem futná neki az elfogyasztott üzemanyag árára sem. Az aflatoxinügy kirobbanását követően egy nap nem vették át a tejet a szabadkai tejgyár illetékesei, de azóta helyreállt a rend. Az akkor megmaradt tej sem veszett kárba, feldolgozták sajtnak, a savót pedig megitatták a jószággal.
— A botrány célja a parasztok munkájának ellehetetlenítése, tönkretétele, hiszen már csak mi vagyunk, akik dolgozunk, akik tartják a frontot. Penészes kukoricám nem volt annyi, hogy kihasson a tejre, ezenkívül kukorica helyett többnyire szálas takarmányt adok a teheneknek. Ha mérgezett lenne a tej, akkor a jószágokon is változást lehetne felfedezni, módosulna a viselkedésük, étvágyuk se nagyon lenne. Nagy baj, hogy a politika beleavatkozik a mezőgazdaságba — állapítja meg.
Csantavéren négy tejgyár: a szabadkai, zombori, nagybecskereki és a csókai is jelen van. A zombori tejfeldolgozó üzem nemrégiben két átvevőhelyről az átadott mennyiség felét szállította csak el, de két nap után a megoldódott a probléma. Domonkos Gábor, a csantavéri Termelők Klubjának elnöke elmondta, hogy a tejfelvásárlás zökkenőmentes, a termelőkkel úgyszólván naponta kapcsolatban van, s nincs tudomása arról, hogy valamelyik csantavéri gazdánál aflatoxinos tejet találtak volna.
— A termelők a betakarítás óta ezt a takarmányt etetik a jószágokkal. Hogy az egész ügy miért most került napvilágra? A termelők és az én véleményem is az, hogy politikai háttere van a dolognak. Hallhattuk, hogy a mezőgazdasági miniszter és a mezőgazdasági titkár mást-mást mondtak. A határértékkel is variáltak. Ha már egyszer megállapították, akkor ne mozgassák ide-oda. Különféle gazdaképző tanfolyamokon hallottuk, hogy egy embernek hosszú időn át nagy mennyiségű tejet kellene meginnia ahhoz, hogy az aflatoxin mérgező hatást váltson ki — szögezte le Domonkos Gábor.
Az aflatoxinügy remélhetőleg mielőbb megoldódik, s a különféle botrányok a jövőben elkerülik a mezőgazdaságunkat, hiszen ez az egyetlen gazdasági águnk, amely képes arra, hogy kihúzza az országot a kátyúból.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..