home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Menekülők a záhonyi vasútállomáson
Tóth Lívia
2022.03.22.
LXXVII. évf. 11. szám
Menekülők a záhonyi vasútállomáson

Amióta február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, a menekülők hatalmas tömege indult el a szomszédos országok, közöttük Magyarország felé. Szerkesztőségünk csapata Záhonyban, a vasútállomáson járt, ahol az önkormányzat, a civil szervezetek, a szeretetszolgálatok önkéntesei fogadják, látják el étellel-itallal, útbaigazítással a vonaton érkezőket.

— Csütörtökön lesz negyedik hete, hogy elkezdődött a menekülthullám, a mai napig mintegy 100 000 ember érkezett Záhonyon keresztül — nyilatkozta lapunknak Helmeczi László, Záhony város polgármestere. — Itt két határátlépési pont van, egy közúti átkelő, ahol csak a gépkocsis forgalom engedélyezett, és egy vasúti, hiszen Csap és Záhony között kilenc pár vonat közlekedik naponta. Az ide érkezők nagy része azonnal tovább utazik, körülbelül 200-250 ember van, aki egy éjszakát tölt el itt nálunk. A helyzetre elsőként az önkormányzat reagált a záhonyi civil szervezetekkel együtt. Amikor kitört a háború, és megindult a menekülők áradata, azonnal intézkedtünk. Létrehoztunk egy 200 férőhelyes szállást a művelődési házban, viszont ott nem volt fürdési lehetőség, ezért néhány nap múlva átköltöztettük a menedéket a középiskola tornatermébe. Mi itt a vasútállomáson mindenkit fogadunk, aki a vonatról leszáll, élelmet, ivóvizet, üdítőt adunk nekik, és aki nem tud vagy nem akar továbbmenni, azokat egy kisbusszal átvisszük a szálláshelyre. Ahogy telt az idő, úgy változott az utasoknak az összetétele, most már a belső ukrajnai részből, ahol súlyos harci események zajlanak, inkább nők és gyerekek jönnek, közöttük is nagyon sok kisgyermek. Létrehoztuk a babaszobát, ahol az anyukák megetethetik, megszoptathatják, tisztába tehetik a kicsinyeket, van védőnői szolgálatunk, orvosi ellátásunk, próbálunk minden korosztályra odafigyelni — hallottuk a polgármestertől.

Riportunkat a Hét Nap március 30-ai számában olvashatják.


Videó: Szabó Attila


Videó: Szabó Attila

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..