home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Menekülés a bizonytalanságba és a halálba
KISIMRE Ferenc
2009.10.28.
LXIV. évf. 43. szám

Egyre vonzóbbnak tűnik a balkáni és az ázsiai országok számára Magyarország, majd innen egy ugrásnyira a csillogó Nyugat. Mind többen indulnak útnak a messzi távolból, hogy - illegális úton - elérkezzenek az általuk eddig csak a televízióból vagy elbeszélés alapján ismert civilizációba, ahol '&#...

Egyre vonzóbbnak tűnik a balkáni és az ázsiai országok számára Magyarország, majd innen egy ugrásnyira a csillogó Nyugat. Mind többen indulnak útnak a messzi távolból, hogy - illegális úton - elérkezzenek az általuk eddig csak a televízióból vagy elbeszélés alapján ismert civilizációba, ahol ''kolbászból van a kerítés”. Hogy mindezért nagy árat fizetnek? Úgy tűnik, megéri nekik, mert ha sikerül a ''nagy út”, akkor 5-10 ezer euróért eljutnak Magyarországra, onnan pedig már csak egy lépésre vannak az Ígéret Földjétől - Németországtól, Hollandiától, Franciaországtól. Merthogy ide igyekeznek a legtöbben...
Persze, nagyon ritkán jár happy enddel a kalandos út. Az embercsempészek irreálisan nagy összegeket kérnek egy-egy ''fuvarért”, s gyakran megtörténik az is, amikor a pénz átvétele után a közvetítők egyszerűen kereket oldanak, vagy a határig elviszik a szerencsétleneket és a zöldhatárnak eresztik őket: találják fel magukat jelszóval. Így azután a távoli országokból érkező, nyelvünket nem (más nyelvet is ritkán) beszélő kosovói albánok és szerbek, afgánok, irakiak, Sri Lanka-iak, pakisztániak és egyéb náció tagjai gyorsan a határőrség vagy a mélységi ellenőrzést végző rendőrség hálójába kerülnek.
Halálos menekülés
Mindez csak egy formája a megpróbáltatásokkal járó illegális határátlépéseknek. Az elmúlt évek során több olyan tragikus eset is történt, amelyre felfigyelt a magyar nyilvánosság is. Két évvel ezelőtt egy afgánokkal teli teherautót fedeztek fel az egyik Győr közeli autóparkolóban. Sajnos, már későn. Tudniillik a júliusi forróságban 17 menekülő ázsiai - közöttük asszonyok és gyermekek - mindegyike halott volt! Egy bolgár sofőr vállalta az illegális határátlépők további szállítását, ám a dunántúli parkolóban egyszerűen a sorsukra bízta a nyomorultakat, ő pedig megszökött (azóta sem került elő). Az összezsúfolt emberek a nyári hőségben, víz és levegő híján - megfulladtak. A szörnyű eset után mindenki azt gondolta, hogy most egy ideig kisebb lesz az ilyen és hasonló szökési kísérletek száma.
Tévedtek, tévedtünk. Mára már a ''klasszikusnak” mondható - kamionban az áru közötti búvóhelyen rejtőzködő - módszer mellett újabbnál újabbakat eszelnek ki a menekülők. A közelmúltban például egy szlovák állampolgár kombijában 8 pakisztáni, iraki és Sri Lanka-i volt összezsúfolva, a nagylaki határszervek az utolsó pillanatokban fedezték fel őket - mindannyian a fulladás határán álltak...
Más. A minap egy négytagú iraki csoport Romániában csempészte fel magát, pontosabban kötözte oda magát, egy bolgár kamion vontatójárműjének alvázára, a sofőr tudta nélkül. Legalábbis a gépkocsivezető ezt állította. Mire a román-magyar határra értek, mindegyik sérülést szenvedett a hepehupás úttest köveitől, így a határőrök könnyen leleplezték őket: a vércseppek árulkodtak jelenlétükről.
Egy kosovói szerb apa két gyermekével
A legutóbbi súlyos eset alig egy hete történt. A szerb-magyar határ magyar oldalán egy röszkei vendéglő előtt csuromvizes férfi szerbül kiabálva kért segítséget gyermekei számára. Miután a helyiek megértették, hogy miről van szó, azonnal a segítségére siettek: a járőr gépkocsival kiment a határra, s ott egy vacogó kétéves kisfiút és egy hároméves kislányt találtak, szinte teljesen átázva és kihűlve. A szegedi gyermekklinikára szállították őket. A kisfiú kómába esett, a leánykának pedig magas láza volt.
A csaknem tragédiába torkolló esetet Fekete Gábor rendőr törzsőrmester mondta el, akit láthatóan megviseltek a minapi események. Elmondása szerint a határhoz közel eső Röszke település központjában, a Premier söröző előtt, egy zavartan és kétségbeesetten kiabáló férfire lettek figyelmesek. Szerbül hajtogatta, hogy: Gyerekek, gyerekek, segítség! Miután nem értették, mit kiabál a férfi, igazoltatták, s akkor derült ki, hogy honnan érkezett. Kocsiba ültették és a határ közelébe hajtottak, a Tisza-töltésen leltek rá az elcsigázott, csuromvizes, didergő gyermekekre. Azonnal mentőt hívtak, a gyerekeket a szegedi gyermekklinikára szállították, s ott ellátták őket. A kislány addigra belázasodott, a kisfiú pedig kómában volt.
A férfit előállítása után kihallgatták. Összefüggéstelen elbeszéléséből csak az derült ki, hogy Kosovóból Franciaországba igyekeztek, az azonban nem, hogy a Tiszát átúszva jutott el magyar területre (ez volt az első verzió), vagy a zöldhatáron keresztül szöktek. A kihallgatás során ugyanis utalást tett a folyó hideg vizére, amiből arra következtettek, hogy gyerekeit magára kötözve úszott át a folyón. Későbbi vallomásából az derült ki, hogy valójában a zöldhatáron keresztül szöktek át Magyarországra, de az erős esőzés és a szél annyira legyöngítette a menekülőket, hogy alig vánszorogtak, a gyerekek gyakorlatilag járóképtelenek voltak. Az apa ekkor úgy döntött, hogy segítségért folyamodik, bement Röszkére, így sikerült megmenteni a kicsiket. Azóta jobban vannak, a múlt szerdán már kiengedték őket a szegedi egészségügyi intézményből.
Legfrissebb információnk szerint a múlt pénteken egy ismeretlen férfi holttestére bukkantak a Magyar Honvédség búvárai a Tisza röszkei szakaszán, ugyanakkor a folyó szerbiai oldalán egy ismeretlen nő tetemét vetette partra a Tisza. Miután a kosovói lapok az utóbbi napokban 16 kosovói eltűnéséről cikkeztek, azt állítva, hogy mindannyian a vízbe fúltak, méghozzá valahol Szeged környékén, így a fenti eset - a férfi és két gyermekének kálváriája - szintén más megvilágításba került. Az apa összefüggéstelen vallomása, több verzióban előadott szökési kísérlete, amelyben egy felborult tutaj is szerepelt, valószínűsíti a tragédiát: rajta és két gyermekén kívül senki sem élhette túl a szerencsétlenséget.
Pál János, a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette a hírt, miszerint a már említett partszakaszon végzett terepkutatások során további határsértők nyomait nem találták, mindössze egy rózsaszín kis cipőt, amely feltételezhetően a szerb férfi 3 éves kislányától származik. Egyébként a csongrádi határszervek még október 15-én felvették a kapcsolatot a szerbiai társszervekkel, de a vizsgálatok jelen állása szerint a Tisza szerbiai szakaszán talált női holttest és a röszkei határsértés között nem találnak kapcsolatot. A folyó magyarországi szakaszán - mintegy négy kilométer hosszúságban - a honvédség búvárai továbbra is nagy erőkkel kutatnak az esetleges áldozatok után.
Különben a szerb férfi és gyermekei most együtt vannak a békéscsabai menekültállomáson. Mint megtudtuk, az apa menekültstátusért folyamodott Magyarországon, így ügyüket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tárgyalja majd. A kosovói szerb nemzetiségű apa ellen viszont egyidejűleg büntetőeljárás indul, mégpedig gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségének megalapozott gyanúja miatt.
Néhány kirívó eset, amelyek közül egyesek tragédiába torkollanak, mások viszonylag szerencsés kimenetelűek. Habár maga a tény is, hogy valaki elhagyja a hazáját, a szülőföldjét - egyenlő a tragédiával...

Többen menekülnek, kevesebben telepednek le...
Érdekes megfigyelni az elmúlt évre vonatkozó migrációs statisztikai adatokat - annál inkább, mert az ideiek alakulása is hasonló a Dél-Alföldön. Ezek szerint tavaly 342 külföldi személyt utasítottak ki Magyarországnak ebből a régiójából, a két évvel ezelőtti 133 helyett. A külföldi állampolgárokat úgynevezett idegenrendészeti őrizetbe vették és eljárást folytattak le ügyükben. Ugyanakkor csökkent a letelepedési kérelmek száma, méghozzá mintegy 60 százalékkal. Ennek magyarázata, hogy Románia (ahonnan a legtöbb kérelmező érkezett) az Európai Unió tagjává vált és állampolgárai már nem folyamodnak Magyarországon ilyen okmányért. A tartózkodási engedélyek száma is csökkent, igaz, nem nagy mértékben. A korábbi 8254-ről 8037-re apadt az ilyen jellegű folyamodványok száma. Ezek az okmányok elsősorban azok számára fontosak, akik munkát kívánnak vállalni az országban, vagy itt folytatnak középiskolai és egyetemi tanulmányokat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..