home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Méltóságteljes megemlékezés az Akácfánál Szabó Attila felvétele
M. A.
2004.11.10.
LIX. évf. 45. szám
Méltóságteljes megemlékezés az Akácfánál Szabó Attila felvétele

Hét márványtábla őrzi a 193 ártatlan áldoztat nevétBajmokon méltóságteljes megemlékezést tartottak az Akácfánál az 1944. november 2-ai razzia 60. évfordulóján. Az említett napon Bajmokon mintegy 200 helybeli magyart és németet, valamint környékbeli: pacséri, györgyéni, nagyfényi és tavankut...

Hét márványtábla őrzi a 193 ártatlan áldoztat nevét

Bajmokon méltóságteljes megemlékezést tartottak az Akácfánál az 1944. november 2-ai razzia 60. évfordulóján. Az említett napon Bajmokon mintegy 200 helybeli magyart és németet, valamint környékbeli: pacséri, györgyéni, nagyfényi és tavankuti ártatlan embert végeztek ki.
Az első megemlékezést 1990-ben tartották meg, majd 1994-től rendszeresen és folyamatosan róják le kegyeletüket a kései megemlékezők az ártatlan áldozatoknak. Ekkor jelent meg Mojzes Antal: Halottak napja Bajmokon című könyve az itt történt véres tragédiáról.
A helyi Dózsa György Magyar Művelődési Központ és a Dózsa Kegyeleti Bizottsága az idén hosszabb ideje készült a 60 éves megemlékezés megtartására. Már az év elején előirányozták, hogy erre az évfordulóra márványtáblákra kiírják az ártatlan áldozatok nevét. Megjelentetik Mojzes Antal: Bajmok, Memento című könyvét és kiaszfaltozzák a Zombori úttól az Akácfáig vezető, 130 méter hosszú utat.
A 60 évvel ezelőtti tragédiáról a gyászmegemlékezést november 2-án tartották az Akácfánál. Az itt történt eseményekről Mojzes Antal helytörténész beszélt. Szakács Ferenc, egy ártatlan áldozat utóda visszaemlékezett a razzia napjára és az édesapja eltűnésével kapcsolatos gyászos eseményekre.
Ezt követte a gyászmegemlékezés központi rendezvénye. Szabadka önkormányzatának támogatásával ugyanis az Emléktemetőben felavattak 7 márványtáblát, amelyre ki lett írva a 193 ártatlan áldozat neve. A központi márványlapot Kucsera Géza Szabadka polgármestere leplezte le és adta át az Emléktemetőnek.
Következett a Magyar ima, a Himnusz.
Egyperces csönddel adóztak az ártatlan áldozatok emlékének.
Imát az ártatlan áldozatok lelki üdvéért ft. Kovács Ervin és a bácsalmási Tóth Árpád református tiszteletes mondott, ezt követően a megemlékezők elhelyezték a kegyelet virágait a bajmoki ártatlan áldozatok vesztőhelyén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..