home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megvan a pénz a Noszai Művelődési Ház befejezésére
Kartali Róbert
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
Megvan a pénz a Noszai Művelődési Ház befejezésére

Magyarország Kormányának köszönhetően hosszú évek után elkészülhet a Noszai Művelődési Ház. Az épület nem csupán a helyi művelődési egyesületnek ad majd otthont, de a nyugdíjas- és az ifjúsági szervezetek, illetve a mezőgazdasági szövetkezet közösségi eseményeinek és rendezvényeinek megtartására is alkalmas lesz. A 2013-ban megkezdett építkezés folytatására már megérkeztek az anyaországi források, a jelenlegi városvezetőség azonban késlelteti a munkálatokat. Erről dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség polgármesterjelöltje is meggyőződött a helyszínen.

A Noszai Művelődési Ház csaknem 900 négyzetméteres alapterületű épülete fontos szerepet tölt majd be a lakosság életében, művelődési és közösségépítő szerepe vitathatatlan. Az épület földszinti részén helyet kap egy nappali foglalkozóterem, mely a helyi gyerekek napközis foglalkozásainak ad otthont, a hozzá tartozó mellékhelyiségekkel és étkezővel. A civil szervezetek részére ki lesz alakítva egy iroda, egy tálalókonyha a nagyterem mellett, melyhez egy színpad is tartozik majd, továbbá mellékhelyiségek, öltözők. Az emelet mintegy 340 négyzetméter alapterületű, ahol vendégszobák kapnak helyet, továbbá a színpadi hangosításhoz és a világítástechnikai irányításhoz szükséges fülkék, valamint egy további irodahelyiség is található.


A szerző felvételei

— Fontosnak tartom, hogy Noszán készül a művelődési ház, ez a hely emberek álmának a megvalósulása. Az építkezés ugyan egy kicsit tovább tart, mint ami normális lenne, de fel fog épülni — emelte ki a helyszínen Pásztor Bálint. Mint mondta, a jelenlegi városvezetőség sajnos egy kissé elszabotálta ennek az épületnek a befejezését, de mivel magyarországi és egyéb források is érkeztek a folytatásra, biztosra vehető, hogy hamarosan befejeződnek a munkálatok. A VMSZ szabadkai polgármesterjelöltje a peremvárosi települések fejlesztésének fontosságáról is beszélt. — A Vajdasági Magyar Szövetség szerint a kültelepülések fejlesztése ugyanolyan fontos, mint a város központjának a fejlesztése és a város központi részeibe történő beruházások. Itt, Noszán és a környéken, tehát Hajdújáráson, Királyhalmon és Palicson is nagyon fontos egyrészt a környezetvédelem, hiszen természetvédelmi területen vagyunk, továbbá az idegenforgalomnak a fellendítése. Nagy jelentőségű még erre a környékre nézve a Szeged és Szabadka közötti vasút felújítása, amelynek elkészülésére 2022 tavaszán vagy nyarán számíthatunk. Ennek a jelentős fejlesztésnek köszönhetően sokkal élhetőbb lesz Nosza, Hajdújárás, Királyhalom, Ludas és az összes környékbeli település is.

A művelődési ház felépítésének első szakaszát a Tartományi Nagyberuházási Alap 21 millió dinárral támogatta, a második szakaszt pedig Szabadka költségvetéséből valósították meg, 26,5 millió dinár értékben. Noszán a művelődési ház tizenkét éve épül. A projektum befejezésére Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének a közbenjárására Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága 87 millió forintot hagyott jóvá, ennek köszönhetően hamarosan elkészülhet — a helyi emberek legnagyobb örömére. A munkálatok menete azért csúszik, mert a VMSZ azt szeretné, hogy a noszai civil szervezet tulajdonjogot szerezzen az épületből, ez pedig a politikai egyeztetések nélkül nem kivitelezhető.

— Ha Szabadkának magyar polgármestere lesz, akkor a hiányzó megállapodás még aznap meg fog születni, és VMSZ-es támogatással sokkal nagyobb lépést tudunk majd megtenni az ügy folytatása érdekében — emelte ki Noszán Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke. — Az épület szerkezeti része már elkészült, csupán a végső, kisebb kivitelezési munkálatok, a padlózat és a bútorzat hiányzik. Ehhez már megkaptuk a Bethlen Gábor Alapítványtól a támogatást, megközelítőleg 30 millió dinár értékben, az összeget célirányosan erre fogjuk költeni. Egy többszintes épületről van szó, mely fontos szerepet tölt majd be a helyi közösségi találkozók szervezésekor.

Az illetékesek továbbá azt is kiemelték, hogy a vízvezeték-hálózat bekötése nélkül az épület nem kapná meg a használatbavételi engedélyt, ezért ebből a célból Magyarkanizsáról megindult a vízvezeték-hálózat kiépítése ebbe az irányba. Ezzel a beruházással pedig nem csupán a Noszai Művelődési Ház vízellátását fogják megoldani, hiszen a hálózatra a településen élő polgárok is rácsatlakozhatnak.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..