home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Megválasztották az MNT Végrehajtó Bizottságának új tagjait
T. L.
2015.06.17.
LXX. évf. 24. szám
Megválasztották az MNT Végrehajtó Bizottságának új tagjait

79 előterjesztés, maratoni ülés, kinevezések és egy lemondás — Az ülés elején Tari István sürgősségi indítványt nyújtott be a pénzügyek kezelésének nyilvánosságra hozataláról, a magyarittabéi, megrongált Kossuth-szobor védelméről, illetve a vajdasági magyarság alapérdekeinek képviseletéről az európai uniós csatlakozási folyamatban.

Megtartotta hetedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A napirenden csaknem nyolcvan előterjesztés szerepelt, emellett a tanácstagok megválasztották a végrehajtó bizottság két új tagját.

A tanács tagjai mindhárom indítványt nagy többséggel leszavazták. Ezután az ülés részvevői Petkovics Márta tanárt és Madarász Gyula élelmiszer-ipari mérnököt választották meg az MNT Végrehajtó Bizottságának új tagjaivá. Minderre azután került sor, hogy előbb Lovas Ildikó, a bizottság egykori tagja, majd a napokban Beretka Katinka, szintén bizottsági tag lemondott tisztségéről.

Beretka Katinka megindokolta eme döntését. Mint hangoztatta, közösségünk megmaradása, fejlődése mindenkitől megkövetel egy bizonyos szintű tudást. Az MNT vezetőségétől azt követeli meg, hogy a tudást és a képességet felismerje. Beretka Katinka kiemelte, lemondása mögött személyes döntés áll, és főként szakmai okok miatt válik meg tisztségétől. „A végrehajtó bizottság tagjaként, azaz az MNT legszűkebb vezetői testületének a tagjaként nem volt betekintésem a különféle szakmai-stratégia programok lebonyolításába, a különféle döntések előkészítésébe, illetve lebonyolításába. A legtöbb programról, szakmai-stratégiai program tartalmi elemeiről sokakhoz hasonlóan a sajtóból értesültem, illetve a jogi, szakmai belső szervezésre vonatkozó konzultációkból kimaradtam. Az idén kidolgozandó kisebbségi akcióterv és a huszonharmadik tárgyalási fejezet kapcsán nyitott konzultációkba ugyancsak nem vontak be, miközben a doktori tanulmányaim során éppen a kisebbségi autonómia volt az egyik témaköröm. A 2010—2014-es időszakban pályakezdőként sokkal komolyabb feladatokat bíztak rám, és úgy gondoltam, ezeknek a feladatoknak a minősége és mennyisége is növekedni fog” — jelentette ki Beretka Katinka. Emellett még kitért a mellőzöttségére, illetve az MNT-tanács volt elnökéhez, dr. Korhecz Tamáshoz fűződő szakmai viszonyára. Mint mondta, Korhecznek fontos szerepe volt abban, hogy a budapesti tanulmányai után hazatért az itt élő magyar közösséget segíteni a tudásával. Beretka Katinka bízik benne, hogy a lemondása után is tudja szolgálni a vajdasági magyarságot. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nem kívánta kommentálni a végrehajtó bizottság tagjának lemondását. Ezután folytatódott a Magyar Nemzeti Tanács ülése, melyen a napirendi pontok többsége az oktatás, a kultúra és a tájékoztatás területéhez kapcsolódott. Az MNT ülésén a többi közt napirenden szerepelt az Európa Kollégium igazgató- és felügyelőbizottsági tagjainak kinevezése, a Forum Könyvkiadó Intézet munkahelyi belső szervezése és rendszerezése, a Vajdasági RTV és a Szabadkai Rádió fő- és felelős szerkesztője kinevezésének véleményezése, számos általános iskolára vonatkozó kérelem megvitatása, óvodai és általános iskolai tankönyvek véleményezése, iskolaigazgatók, iskolaszékek tagjainak kinevezése, a középiskolai diákotthonok igazgatóbizottságának, elnökének és tagjainak felmentésére, illetve kinevezésére vonatkozó kérelmek megvitatása, a tizenöt főnél kisebb létszámú, magyar tannyelvű tagozatok megnyitása, valamint különféle pályázatok véleményezése. Végül, de nem utolsósorban a hetedik rendes ülésen az MNT tagjává választották Mihók Kucora Eszter okleveles magyar nyelv és irodalom tanárt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..