home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megújult a palicsi iskola
Kartali Róbert
2023.03.10.
LXXVIII. évf. 10. szám
Megújult a palicsi iskola

Újabb négy tanterem ablakait cserélték le a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola épületén. A tartományi oktatási titkárság korábbi pályázatán hat, most pedig négy tanterem kapott új nyílászárókat, mindez összesen 6,5 millió dinár értékű beruházást tett ki az ötvenéves objektumon. Az elvégzett munkálatokat dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, Szakállas Zsolt vajdasági kormányalelnök, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár és Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára tekintette meg Sörös Márta iskolaigazgató kíséretében.

— A régi ablakok már nem szigeteltek, és olyan anyagok voltak benne, amelyek azbeszttartalmúak, ami káros az egészségre, ezért is volt fontos elvégezni ezt a beruházást — összegezte Sörös Márta iskolaigazgató. Mint mondta, tavaly nemcsak az épület karbantartására, az ablakok cseréjére pályáztak, hanem tervdokumentáció készítésére is a következő felújítási szakaszhoz. — Négy fázisunk lesz, most elkészült a harmadik tervdokumentációja a tartományi oktatási titkárság segítségével. Pályáztunk még bútorok felújítására is, és a segítségükkel meg tudtunk szervezni egy nyári kézművestábort, illetve az iskola honlapját is felújítottuk. Ezekre további 600 000 dinár támogatást kaptunk a 2,5 millión kívül.

— Az iskolafelújításokat azért kell szakaszokra bontani, mert a tartományi titkárságnak több száz oktatási intézményre kell egyszerre gondot viselnie. Mi igyekszünk pályázni, így elmondható, hogy nemcsak a palicsi iskola, de más szabadkai iskolák is sikeresen pályáztak — emelte ki dr. Pásztor Bálint. — Itt, a palicsi iskolában, a tavalyi évi pályázatból 2,5 millió dinár értékben felújították a nyílászárókat, azt megelőzően pedig 4 millió dinár értékben, ugyanígy a tartományi oktatási titkárságnak köszönhetően. Szabadka város területén további projektumok valósultak meg a tartományi oktatási titkárság támogatásával a tavalyi évben, és az idei évnek az elején a csantavéri Hunyadi János Iskolában, valamint Szabadkán a Majsai Úti és a Széchenyi István Általános Iskolában is — tette hozzá a vkt elnöke.

— A palicsi általános iskola fontos intézmény számunkra, hiszen nagyon jó példája annak, hogy hogyan kell egy iskolára gondot viselni. A tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkárság pályázataira rendszeresen sikeresen pályáznak — emelte ki Szakállas Zsolt. Az oktatási titkár elmondta, hogy egyéb projektumokat és programokat is támogat, és ez az iskola ezeken is sikeresen szerepel. — Pillanatnyilag is elérhetőek különféle pályázatok. A legnagyobb volumenű továbbra is az épületek felújítására vonatkozik, ez 175 millió dinár értékben került kiírásra. Ezenkívül a tervdokumentációs pályázatunk is nyitva van, hiszen a tervdokumentációk elkészítése, úgymond, az előfeltétele annak, hogy az iskolák pályázni tudjanak eszközökre az építkezéshez vagy a felújításhoz. Emellett már a hagyományos pályázataink is kiírásra kerültek, amelyek a programok és a projektek megvalósítására vonatkoznak. Ettől az évtől kezdve pedig egy kiemelt pályázatunk is lesz, amely várhatóan március 22-én jelenik meg, mégpedig az iskolákban a biztonságra és a kortárserőszak megelőzésére vonatkozóan. Itt az intézményeknek eszközöket szeretnénk biztosítani, hogy különféle műhelymunkákkal, projektekkel a gyerekeket felkészítsék arra, hogyan kell viselkedni egy közösségben, hogyan lehet elkerülni a kortárs erőszakot, vagy ha már bekövetkezett, miként kell ezekben az esetekben reagálni. Az intézmények megteszik a dolgukat, de sokkal jobb, ha meg tudjuk előzni ezeket a kellemetlen történéseket — hallottuk a vajdasági kormányalelnöktől.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolának összesen 469 diákja van, és az intézménynek működik egy kihelyezett tagozata is Ludason 24 tanulóval, akik az ötödik osztálytól már a központi épületben folytatják a tanulmányaikat.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..