home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megújuló energiaforrások
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám
Megújuló energiaforrások

Rovatunkban ezúttal Terbe Zoltán okleveles gépészmérnöknek a JUMMÉE márciusi összejövetelén elhangozott szakelőadásának lényegét foglaljuk össze. Az előadó Kiskunmajsáról érkezett, arról a helyről, ahol az idén nemzetközi konferenciát szentelnek a megújuló energiaforrások témakörének.Ma a v...

Rovatunkban ezúttal Terbe Zoltán okleveles gépészmérnöknek a JUMMÉE márciusi összejövetelén elhangozott szakelőadásának lényegét foglaljuk össze. Az előadó Kiskunmajsáról érkezett, arról a helyről, ahol az idén nemzetközi konferenciát szentelnek a megújuló energiaforrások témakörének.
Ma a világ energiafelhasználásának túlnyomó része nem megújuló forrásokból származik. Főleg a fosszilis energiahordózók, elsősorban a szén, a kőolaj és a földgáz játsszák a főszerepet az energiapiacon. Hogy mekkora a globális tartalékuk ezeknek az energiahordozóknak, az mindmáig vita tárgya, egyvalami azonban bizonyos: a tartalék véges. Nemcsak az a kérdés, hogy meddig lesz elegendő, hanem az, hogy meddig lesz gazdaságos a kitermelésük. Épp a gazdaságosság elve miatt nem lehet a teljes fosszilis energiahordozó-tartalékot kitermelni. Például a múlt század elején az óceánokra telepített úszó fúró- és kitermelőszigetek nem voltak egészen gazdaságosak, de ma már ez másképp van -- persze, egészen más olajárak mellett. Ezenkívül nagymértékben károsítja a környezetet a fosszilis energiahordozók kitermelése, elégetésükkel pedig üvegházhatást okozó gázok kerülnek a légkörbe, és szintén veszélyeztetik a Föld ökológiai egyensúlyát.
Megújuló energiaforrások
Mely energiaforrásokat nevezzük megújulóknak? Röviden azokat, amelyek folyamatosan újratermelődnek. Ezek elsősorban a Földre érkező napenergia különböző megjelenési formái.
- Napenergia - a napsugárzás energiájának közvetlen felhasználása.
- Szélenergia - egyre bővülő terület.
- Vízenergia - csak olyan vidékeken, ahol adva vannak a természeti feltételek.
- Biomassza-felhasználás, biogáztermelés és biodízelgyártás.
- Geotermális energia - csak szigorú feltételek kielégítése mellett nevezhető megújuló energiaforrásnak - egyébként nem tekinthető annak.
Általánosságban környezetvédelmi megfontolásokból válnak egyre érdekesebbé a megújuló energiahordozók. Példának okáért: új munkahelyeket teremtenek, a helyben lévő munkaerőt foglalkoztatják, mivelhogy helyben termelődnek és használódnak. Ha kőolajszármazékokat használunk, akkor igazából Kuvaitban vagy Venezuelában stb. teremtünk munkahelyeket. A biomassza hasznosítása fejleszti a vidéket és a mezőgazdaság szerkezetét, elősegíti annak átalakulását, átstrukturálódását. Az idő is a megújuló energiaforrásoknak kedvez: egyre olcsóbbak lesznek. Egyes kutatók előrejelzése szerint ötven éven belül kiegyenlítődik az áruk a megújuló és a fosszilis forrásoknak, 2020-ra pedig az arányok megfordulását jósolják.
Vegyünk szemügyre most egyenként is néhány megújuló energiaforrást!
A szél
Az egyik legrégebb óta használt megújuló energiaforrás. A kis szélkerekeket elsősorban vízkitermelésre (pumpálására) használják. A villamos áram termelésére nagy egységeket építenek, 100 kW felettieket, de inkább 1-1,5 MW teljesítményűeket. Ezeket 70-100 m-es oszlopokon 45-60 m-es átmérőjű rotorral szerelik fel. Egész szélerőmű-parkokat telepítenek, amelyeket rádolgoznak a hálózatra. Ez csak azokban az országokban lehetséges, amelyekben felszabadították a villamosenergia-piacot. Jó befektetés, mert csak karbantartási költségekkel jár, az energia ingyen van. Jelenleg a befektetés megtérülési ideje 10 év, és ez valamelyest korlátozza a telepítési kedvet. A megvalósíthatósági tanulmányok is többéves méréseket és megfigyeléseket feltételeznek.
A nap
Három alapvető módon lehet felhasználni a napsugárzás energiáját.
Passzív módszerrel: - Elsősorban épületszerkezeti és építészeti megoldásokkal, de a fóliasátrak és az üvegházak is ebbe a csoportba tartoznak.
Fényelektromos módszerrel: A napfényt közvetlenül alakítjuk elektromos energiává. Ez drága megoldás, mert a napelemek még mindig nagyon költségesek. Ha a törvényes előírások megengedik, a keletkezett villamos energiát megfelelő átalakítással ebben az esetben is vissza lehet táplálni a hálózatba. Sokszor ezek autonóm rendszerek, amelyek akkumulátortelepet töltenek, és invertereken keresztül látnak el mondjuk egy tanyát villamos energiával.
Napkollektorokkal: - A leggyakrabban alkalmazott módszerek egyike. A nap közvetlen hősugárzását alkalmazzák meleg víz előállítására vagy fűtés rásegítésére. Egyre olcsóbbak és jobb hatásfokúak ezek a rendszerek, ám a megtérülési idejük ezeknek is csaknem egy évtized. A délalföld-délvidéki régió alkalmas erre a 2150 óra/év besugárzási értékkel. Hőszivattyúkkal együtt
használva 1:4 energiamérleget lehet elérni. Azaz: 1kWh villamos energia befektetésével 4 kWh hőenergiát nyerünk. A hőszivattyúkat a geotermális energia felhasználásában is gyakran alkalmazzák.
A biomassza
A megújuló energiaforrások hasznosításának a legdinamikusabban fejlődő ága alakult ki belőle. Magyarországon 30-40 MW beépített teljesítményt értek már el. Főleg mezőgazdasági területeken van jelentősége. Felhasználható a fa, a fahulladék, a szalma és az energiafű (illetve az energiafű szalmája). Ahhoz, hogy jól szabályozható rendszert alakítsunk ki, célszerű pelletett (fűrészpor- vagy szénagranulátumot) előállítani, vagy brikettelni a biomasszát.
Ily módon jó hatásfokkal felhasználható energenseket kapunk, melyek tárolási és szállítási költségei is kisebbek. A fa esetében jobb, ha nem közvetlenül a fát égetjük el kazánban, hanem fagázt állítunk elő, és azt gázmotorral hasznosítjuk. Így nemcsak hőt, hanem villamos energiát is nyerünk.
Itt is érvényes a fenti megállapítás: csak ott gazdaságos, ahol a törvényes előírások lehetővé teszik a visszatáplálást a villamos hálózatban. Egy ausztriai kisváros például szinte kizárólag ,,biomasszaáram-termelés"-ből él. Nem használják fel közvetlenül a biomasszából nyert villamos energiát, hanem magasabb, államilag garantált áron eladják, és ennek a profitjából gazdálkodnak. Mellesleg egy ,,passzív" mezőgazdasági vidéken számos új munkahely keletkezett, és megszűnt az elvándorlás.
Ez nem jelent rablógazdálkodást, a szakemberek szerint ugyanis az erdők fanövekvényének 60%-át károkozás nélkül ki lehet aknázni. Helyenként ,,energiaerdők"-et telepítenek.
A biogáz valamikor az állattartás mellékterméke volt, ma pedig már főleg a zöld biomassza baktériumos fermentálásával nyerik. Hadd említsük meg a biodízelt is, melyet olajos növényekből, pl. repcéből sajtolnak. Finomítás után dízelmotorok üzemanyagául szolgál. Ausztriában és Franciaországban például törvény írja elő, hogy 10% biodízelt kell belekeverni az üzemanyagba.
Az energiafüvet az Európai Unió tagországai közül elsősorban Magyarországon termesztik. Egy kísérleti telepen 0,5 hektár alapterületű üvegházat 10-25 hektárnyi energiafű-származékkal lehet fűteni. Ez nagyjából 1 MW beépített teljesítményt jelent.
Előadása végén az előadó azt hangsúlyozta, hogy ez az iparág - elsősorban a biomassza felhasználása - nagy fejlődésnek néz elébe. Mégis elengedhetetlen hozzá a megfelelő jogi háttér és az anyagi eszközök megteremtése, de ennek pillanatnyilag nagyobb állami támogatás a feltétele.
Az előadás utáni kerekasztal-beszélgetés a hazai szakemberek nagy érdeklődését mutatta, de azt is kifejezésre juttatta, hogy a biomassza-hasznosítás terén Vajdaságban már a 80-as években is voltak jelentős eredmények. Az ismert körülmények miatt azonban most szinte mindent elölről kell kezdeni.
A JUMMÉE és a kiskunmajsai Megújuló Energiaforrás Centrum közötti együttműködés a jövőben is folytatódik.
(JUMMÉE, savezsd@tippnet.co.yu.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..