home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Megújul az újvidéki Petőfi Sándor MMK épülete
Dudás Viktor
2021.12.22.
LXXVI. évf. 51. szám
Megújul az újvidéki Petőfi Sándor MMK épülete

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ teljes körű felújítása szeptember elején kezdődött, és magában foglalja a pincétől a padlásig az összes helyiség tatarozását, az elektromos hálózat, a vízvezetékrendszer, a villámhárítók, valamint a padlózat, illetve a fűtésrendszer javítását is.

— Olyan mértékű renoválási munkálatok zajlanak jelenleg a Petőfiben, amilyenekre a fennállása óta nem volt példa — mondta Kasza Csongor, a központ titkára, akit arról is kérdeztem, miért volt erre szükség. — Hatvan éve nem történt jelentősebb felújítás az épületen, a fűtés sem volt kellően megoldva, gondjaink adódtak a villamos hálózattal is, és biztosak vagyunk benne, hogy most mindezeket a problémákat sikerül kiküszöbölni. Szerencsénk van ezzel a felújítással, mert két évvel ezelőtt sikerült lebontatnunk a régi épület melletti romos objektumot, illetve egy újat építettünk annak a helyére. Most, hogy munkálatok folynak a főépületünkben, nem állt le a központ aktivitása, viszont csökkent a tevékenységünk mértéke. Értem ezen, hogy nem tudtuk megszervezni a Petőfi-napokat vagy a nagyobb bálokat, emlékesteket. Mindez ahhoz járul hozzá, hogy néhány hónap múlva, amikor befejeződik a főépület tatarozása, még nagyobb elánnal végezzük majd a munkánkat. Az újvidéki és a környékbéli magyarság pedig megérdemelten élvezheti majd a modernizált épület nyújtotta lehetőségeket. Mindent úgy szeretnénk kialakítani, hogy valóban olyan jól érezzük magunkat benne, mintha az otthonunk volna. Azt tudni kell, hogy az új épületrész, melynek az átadása tavaly volt, a felújítás miatt jelenleg nem közelíthető meg a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ főbejáratából. Az udvaron kerítettek el számunkra egy kisebb részt, vagyis egy külön bejáratot alakítottak ki annak érdekében, hogy senkinek se essen baja. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, a munkálatokat Újvidék Városa pénzelte a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával. 


A Petőfi MMK felvételei

* Ha már szó esett a rendezvényekről, mivel foglalkoznak mostanság?

— Csökkentett kapacitással működünk ugyan, de elmondhatom, hogy egy nagyon sikeres Mikulás-váráson vagyunk túl, mindazonáltal folyamatosan járnak hozzánk a Petőfi szakcsoportjainak résztvevői, gondolok itt elsősorban a Mimóza kézimunkacsoportra vagy a kórusra. A minap sikeresen megbeszéltünk Tóth Péter Lóránt versvándorral egy márciusi fellépést, mellyel a másfél évvel ezelőtt elmaradt verses estjét pótoljuk majd.

* Hamarosan itt a karácsony, terveznek-e valamilyen programot ebből az alkalomból?

— Az idén karácsonyra sajnos semmit sem sikerült szerveznünk, hiszen a két termünk nem alkalmas arra, hogy 30, 40 vagy 50 személyt fogadjon. Emellett a koronavírus-járvány miatt nem is merünk tömegesebb rendezvényt hirdetni. Viszont ha már itt tartunk, akkor meg kell említenem, hogy a központ tagságát az újévvárással nem hagyjuk cserben, hiszen társszervezői vagyunk a tiszakálmánfalvi szilveszteri ünnepségnek. Ezúttal is biztatok mindenkit, aki szeretne eljutni egy jó kis szilveszteri bálba, keresse fel a település újévvárásának szervezőjét.

* Mikorra várható a felújítás befejezése?

— Hivatalosan 465 napig tartanak a munkálatok, de mi nagyon-nagyon bízunk abban, hogy legkésőbb jövő novemberre már a felújított épületben ünnepelhetjük meg a Petőfi-napokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..