home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megújul az egykori zárda ékköve
Kónya-Kovács Otília
2023.01.02.
LXXVII. évf. 52. szám
Megújul az egykori zárda ékköve

Huzamosabb ideje felújítás alatt áll Nagybecskereken az egykori zárda kápolnája. Igaz, hogy még nem készült el, de jó néhány munkálaton túl vannak már, és a megfelelő irányba haladnak a befejezéshez. Koncz Györgyi Julianna nővér foglalta össze, hogy mit fejeztek be eddig, és mi az, ami még a jövőben megoldásra vár.

— Valójában a zárdakápolna felújítása már jó néhány éve tart annak köszönhetően, hogy amikor a kollégium felújítása elkezdődött, akkor született egy olyan határozat, hogy a külső részét a kápolnának hozzáveszik ehhez a projektumhoz. Így a kollégiummal együtt a kápolnának a külső felújítása is befejeződött, mely magában foglalta a tetőzet rendbetételét, beázások voltak ugyanis, és ezt nagyon fontos volt elvégezni, valamint a külső festését. Amikor láttuk, hogy ilyen szép lett kívülről a kápolna, akkor elhatároztuk, megpróbáljuk belülről is, ha nem is az eredeti állapotába visszaállítani, de tekintettel arra, hogy műemlék, annak megfelelően egy teljes felújítást elkezdeni — mesélte Julianna nővér, majd hozzáfűzte, többlépcsős módszerrel kénytelenek ezt végbevinni.

— A következő legfontosabb dolog a beázások megszüntetése után a fa nedvességének a kiküszöbölése volt, úgyhogy az első lépcsőben ehhez kerestünk pénzügyi forrást. Egy egyházi pályázaton a Miniszterelnöki Hivataltól, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő által kaptunk akkora összeget, hogy meg tudtuk csinálni a fal átvágását ahhoz, hogy a kápolnának a vizesedését megszüntessük, meg egyéb kisebb munkákat, melyekre abban a pillanatban szükség volt. A második részben a Nemzeti Újrakezdési Program révén jutottunk támogatáshoz. Ennek keretében felszedték a régi padlózatát a kápolnának, beépítették a padlófűtéshez szükséges elemeket, és lebetonozták. Tehát most a padlózat már csak arra vár, hogy a járólapokat lerakják. A következő nagy projektumunk, melyet részben még az egyházi pályázatból tudtunk finanszírozni, részben pedig a Teleki László Alapítványtól kaptunk hozzá egy jelentős összeget, az ablakoknak a cseréje volt. Szerettük volna hőszigetelő ablakokra cserélni a régieket, hiszen négy hatalmas nyílászáróról van szó, mely miatt nyáron nagyon-nagyon meleg volt a kápolna, télen pedig hideg. Jelenleg ez a harmadik fázis fejeződött be december 15-ével. Teljesen kicserélték minden elemét az ablaknak, új kereteket készítettek, és hőszigetelő üvegeket helyeztek be. Ehhez fel kellett állványozni az épületnek egy részét. Megtörtént az ablakok cseréje is — magyarázta Julianna nővér.

Elmondta még, hogy most, a következő fázisban, a karzatot kell rendbe tenniük, a régi lépcsőzetet ugyanis már lebontották, mert anélkül nem fértek volna hozzá az ablakokhoz. Csigalépcsővel szeretnék megoldani, hogy a karzatra fel lehessen jutni.

— Ez most a következő lépés, illetve ki kell még cserélni a sekrestyében is két ablakot, de azok már jóval kisebbek és teljesen más stílusúak, mint amelyek a templomhajóban helyezkednek el. Saját forrásból restauráltuk az eredeti oltárképet, és arra várunk, hogy visszatehessük az eredeti helyére. Az oltárkép Borromeo Szent Károlyt ábrázolja. Maga az egész zárdaegység, az iskola, a kolostor, a kápolna annak idején Szathmáry Karolinának a hagyatékából tudott elindulni, fejlődni és egyre nagyobbra növekedni. Mivel Karolina védőszentje Szent Károly volt, a nővérek úgy gondolták, neki szentelik ezt a kápolnát. Egy hagyományt is elindítottak, hogy Borromeo Szent Károly ünnepén, mely novemberben van, minden évben szentmisét tartanak a Szathmáry család lelki üdvéért. Ezt mi sokáig nem tudtuk, de miután egy évkönyvben olvastunk róla, immár jó néhány éve mi is követjük ezt a hagyományt. A székesegyházban szentmisét mutatunk be a Szathmáry család elhunyt tagjaiért, és szeretnénk, hogyha az eredeti oltárkép visszakerülne. Nagyon köszönjük Magyarország Kormányának, a Teleki László Alapítványnak, hogy hozzájárulnak ehhez a nagy munkához, és segítenek abban, hogy a hitélet fejlődhessen itt. Emellett ez egy magyar turisztikai gyöngyszeme is lesz Nagybecskereknek, hiszen nagyon érdekes dolgokra bukkantunk a kép restaurálása során azzal kapcsolatban, hogy mennyi magyar vonatkozása van ennek a festménynek. Valójában az egykori zárda épülete közepe táján álló kápolna mint egy ékkő, úgy helyezkedik el a két épületszárny között, ahol nagyon meghitt rendezvényeket tartottak régebben, amikor a leányok ballagási ünnepségei folytak.

Gizella nővér a zárdakápolna történetéről elmondta, a kápolnának — a krónikánk szerint — 1889. november 4-én, Borromeo Szent Károly ünnepén volt a hivatalos megnyitása, szentelése. Nagyon szép esemény volt, az újság arról cikkezett, milyen nagy örömmel fogadta a város, hogy a nővérek kápolnát nyitottak. Utána sokáig mindennap reggel 6 órakor volt ott szentmise, mielőtt a nővérek iskolába mentek, illetve elkezdtek a gyermekekkel foglalkozni. Erre a reggeli szentmisére kívülről is jöhettek a hívek, és akkoriban az emberek ezt nagyon szerették.

Azt is megtudtuk, hogy a nővéreknek az volt a céljuk, hogy legyen egy kápolna, ahova nemcsak ők, hanem mindenki bemehet imádkozni. Egész nap nyitva tartott, állandóan volt oltáriszentség, lehetőség az imára. Mivel a nővérek abban az időszakban még nem jártak ki, hogy ne legyen összeütközés a hívekkel, a kóruson át közelítették meg a kápolnát, és részükre egy külön karzat is létezett. Persze a kápolnát nagyon megviselte az I. és a II. világháború, de a nővérek mindig szépítették, nézték, hogy a korral haladjanak, sőt egy lépéssel előrébb is voltak. Igyekeztek modernizálni, és arra törekedtek, hogy alkalmat adjanak az embereknek a Jóistennel való találkozásra.

A munkálatok is ehhez járulnak hozzá, hogy a kápolna mielőbb a nővérek, a kollégiumban lakó lányok és a hívek szolgálatába álljon, hogy bármikor betérhessenek egy-egy imára.

A Boldogasszony Iskolanővérek felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..