home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Megújul a zombori Magyar Polgári Kaszinó
KESZEG Szabolcs
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám
Megújul a zombori Magyar Polgári Kaszinó

A fölújítás alatt álló zombori Kaszinó titkárával, Cselenák Kornéllal arról beszélgettem, mi okból kezdtek hozzá a munkálatokhoz, mikorra készülnek el, és ki a finanszírozó.

— A Magyar Polgári Kaszinó mintegy százötven éves épület. 1867 a bejegyzés dátuma, amikor regisztrálták mint objektumot. A megvásárlásához az akkori tagok adták a pénzt. Az udvari rész, melyet felújítanak, tekepályaként működött, és nagyon népszerű volt, majd később átalakították szertárrá, konyhává. A sok éven át ráfolyó víz miatt nem lehetett tovább használni az épületet, egy nagyobb hómennyiség ugyanis összedöntötte volna. Lépnünk kellett, mert ez az itteni magyarságnak egy központi helye. Döntés született, hogy eltakarítjuk a régi épületet, és a helyére új kerül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál pályáztunk, és elnyertünk egy jelentős támogatást, 15 millió forintnyi összeget. Ebből egy multifunkcionális objektumot építünk. Az első ásónyomig is sok munka volt, főleg a szervezést illetően. A pénz ugyan megérkezett az év elején, de az ügyiratok rendezése visszatartotta az építkezés megkezdését. Lesz itt egy terem a próbákhoz, előadásokhoz, rekreációhoz, vendégszobák a Magyarországról érkezőknek, nyári konyha, raktárhelyiség és minden, ami kell a Kaszinó mindennapjaihoz, hogy még inkább elláthassa a feladatát. A legfontosabb célunk a hagyományápolás, a kapcsolatfenntartás és a fejlődés. 2015 tavaszára végzünk a külső munkálatokkal, de a belső tér kialakítására is pályázni szeretnénk. Schweidel József zombori származású aradi vértanúnknak emléktáblája van itt, és tervezünk szobrot is állítani neki az udvarban, hiszen a házban, melyben született — különféle okok miatt — ezt nem tehetjük meg. A zombori polgárok 1956-ban a magyarországi menekülteket is itt fogadták be, nekik is van egy emléktáblájuk, ez is az udvarrendezéshez tartozik. Egyébként a másik épületünket nemrég renováltuk, tehát van itt mit csinálni! Ahhoz, hogy ez az objektum megfelelhessen a rendeltetésének, fel kell újítanunk, és karban kell tartanunk.

Folyamatosan szervezünk programokat. A Berta Ferenc Zsebszínház itt szokott szerepelni, különféle bálokat tartunk, valamint Mikulás-ünnepséget, farsangi műsorokat is rendezünk. A zombori Magyar Polgári Kaszinó a zombori és a nyugat-bácskai magyarság egyik központi helye, itt szerveződik az Ötös Fogat, a már tízéves múltra visszatekintő nyugat-bácskai szavalóverseny, ezenkívül pedig évzárókat is tartunk itt. Remélem, sikerül megvalósítanunk a terveinket, hiszen szükségünk van egy jól működő, a magyarságot összefogó intézményre, melynek az a célja, hogy világítótornya legyen a délvidéki, elsősorban a nyugat-bácskai szórványmagyarságnak — hangsúlyozta Cselenák Kornél.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..