home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megtört nád — könyvbemutató volt Újvidéken
Martinek Imre
2017.09.15.
LXXII. évf. 37. szám
Megtört nád — könyvbemutató volt Újvidéken

Több hónapos előkészület és terepi munka eredményeképp jelent meg ez év augusztusában egy kötet, mely a délvidéki református egyház történetébe — mindenekelőtt annak múltjába és jelenébe — kíván betekintést adni az olvasóknak.

Szeptember 14-én e kiadványt a benne foglalt beszélgetések levezetői is méltatták. Helyszínileg az újvidéki Apáczai Diákotthon fiúkollégiumában.

Az összejövetel ezúttal is áhítattal indult. A szolgálatot Szilágyi Zoltán hertelendyfalvi püspöki segédlelkész vállalta, aki gondolatait a könyv címével összhangban választott ószövetségi igeszakaszra (Ézs. 42, 1—4.) építette. Ezután Nagy Margit, az Apáczai Diákotthon igazgatónője, a riportkötet megálmodója szólt az egybegyűltekhez. Majd ugyanezt tette a projektumhoz őáltala együttműködésre felkért három munkatárs közül kettő, Stanyó Tóth Gizella és Martinek Imre, akik – az esten személyesen sajnos, jelen nem lévő kolléganőjükhöz, Szabó Angélához hasonlatosan — a bácskai és a bánáti református egyházmegyék székhelyén, a régiók anyagyülekezeteiben, valamint ez utóbbiak filiáiban keresték meg az adatközlőket. Céltudatos elhivatottsággal, viszont mindvégig kellő alázattal. Mi több, versenyt futva a fizikai elmúlással is, olykor szinte az utolsó minutában mentve meg a menthetőt. A többi közt megannyi, lelkészi és családi archívumokból származó fényképet.

Az újvidéki összejövetel bensőségességéhez egyébként az is hozzájárult, hogy a csaknem félszáz fős publikumban maguk az adatközlők is szép számban jelen voltak. Meg persze a kötetben szereplő református gyülekezetek lelkészei és gondnokai, illetve Halász Béla püspök úr, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház vezetője.

A 242 oldalas kötet az újvidéki Daniel Print nyomdában készült, a publikálás anyagi háttértámogatásáról pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke gondoskodott. 

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..