home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megteszünk mindent, de nem ígérhetünk
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Megteszünk mindent, de nem ígérhetünk

Mintegy háromszáz termelő ültetvényében okozott kárt a több mint egy hónappal ezelőtti jégverés Királyhalmán, Noszán és Hajdújáráson. A szabadkai önkormányzatnál tett kárbejelentések alapján kiderült, hogy csaknem 500 hektárnyi, főleg almaültetvény termése veszett oda. A kár mértéke hetven—száz százaléknyi — nyilatkozta lapunknak Osztrogonac Simon, Szabadka község mezőgazdasággal megbízott tanácsnoka, majd hozzátette: „Olyan ültetvényt is láttam, ahol a jég a jövő évi rügyeket is elverte.”

Osztrogonac szerint óriási veszteség érte a termelőket. A szakemberek még végzik a kár felmérését, ám az elsődleges becsléseik is azt mutatják, hogy több millió eurós kár érte az ültetvénytulajdonosokat.
Szabadka város állandó tartalékaiban 4 millió dinár áll rendelkezésre kártérítés céljára. Pár hónappal ezelőtt Csantavéren végeztek kárfelmérést: ott az egyéves növényekben okozott súlyos kárt a szeszélyes időjárás.
— A rendelkezésre álló négymillió dinár elenyésző összeg annak a kárnak a megtérítésére, amely a térségben keletkezett. Nehéz egyelőre bármit is mondani. Elvégeztük a kárfelbecslést, ezután konzultálunk majd a polgármesterrel és a tanáccsal, és majd csak ennek alapján dől el, hogyan tovább. Már kapcsolatba léptem a tartományi mezőgazdasági titkársággal. Dobai János titkárhelyettes nem sok esélyét látja a kár megtérítésének, mivelhogy üres a tartományi agrárkassza. A termelők káráról szóló jelentést továbbítom a köztársasági mezőgazdasági minisztériumnak, segítségnyújtás iránti kérelemmel. Ez minden, amit mezőgazdasági tanácsnokként én megtehetek.
Arra a kérdésre, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői vajon mit tehetnek az ügyben a tartományi, illetve a köztársasági képviselőházban, Osztrogonac Simon a következőket mondta:
— Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és Fremond Árpád, a köztársasági mezőgazdasági bizottság tagja megígérték, hogy mindent megtesznek a termelők kártalanítása érdekében, de nyomban hozzá is tették, nemcsak rajtuk múlik, hogy ez megtörténik-e. Mindenesetre az ügy érdekében mi minden követ megmozgatunk.
A mezőgazdasággal megbízott tanácsnok a kártérítés kifizetéséről és mértékéről sajnos nem biztosíthatta a termelőket, mindössze annyit ígérhet, mondta, hogy mindent megtesz azért, hogy az „ügyet” elmozdítsa a holtpontról és a gyümölcstermesztők valamilyen mértékben kártalanítva legyenek.
Osztrogonac Simon, aki maga is gyakorló gyümölcsész, elmondta, hogy noha a jégverésben az ő terménye is kárt szenvedett, nem tett kárbejelentést, egyrészt mert nem volna etikus, másrészt a szerencsésebbek közé tartozik, mivel három más-más helyen van az ültetvénye, és csak az egyikben nagy a kár.
Arra a kérdésemre, hogy vajon elkerülhető lett volna-e a baj jégvédelmi rakéták kilövésével, a politikus a következő választ adta:
— Három helyről lehetett volna lőni a jégfelhőt, Ludasról, Kispiacról és Királyhalmáról. Mindhárom állomáson volt is négy-négy rakéta. Kispiacról és Ludasról kilőtték őket, a Királyhalmi kilövőállomásról viszont technikai okok miatt nem. Ezt később a bajsai meteorológiai állomás szakemberei írásban is megerősítették.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..