home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megtelt a menhely, a kutyákat vissza kell szállítani a befogás helyszínére
Tha
2023.02.28.
LXXVIII. évf. 8. szám
Megtelt a menhely, a kutyákat vissza kell szállítani a befogás helyszínére

Sajtótájékoztatót tartottak Zentán a városházán, melyen Suhajda Izabella, a zentai környezetvédelmi felügyelőség osztályvezetője számolt be a kóbor kutyákkal kapcsolatos új fejleményekről és kitért a felelős állattartásra is.

–Sokszor beszélünk a felelős állattartásról, azonban az emberek kisebb hányadáról mondhatjuk el, hogy ennek megfelelően bánik a kutyáival. A közterületeken megjelenő kutyákat ugyanis a gazdáik elhagyták, kicsapták, nem kívánnak tovább gondoskodni róluk. Nagy problémát jelent, hogy az elhagyott állatok falkába verődnek és félelmet keltenek a polgárokban.

A vonatkozó törvény alapján Zenta Község már évek óta a nagykikindai közvállalattal együttműködve végzi az elhagyott kutyák, illetve állatok befogását, ugyanis a környéken egyedül nekik van az előírásoknak megfelelően kiépített menhelyük, és ugyancsak ennek a vállalatnak a kötelessége az állattetemek elszállítása is. Ez a megállapodás 2021 óta van érvényben Zenta és Nagykikinda község között – fejtette ki a megjelent újságíróknak Suhajda Izabella.

A zentai környezetvédelmi felügyelőség osztályvezetője bejelentette azt is, hogy a köztársági állategészségügyi felügyelőség az idei év januárjában országszerte ellenőrzést tartott a szerbiai kutyamenhelyeken, így Nagykikindán is. Az illetékesek megállapították, a nagykikindai létesítmény kapacitása megtelt és képtelenek több állatot befogadni, illetve eltartani. Éppen ezért minden befogadott állatot, amit nem sikerült örökbe adni, illetve a tulajdonosa nem jelentkezett érte, vissza kell szállítani a befogás helyszínére, amíg a menhely kapacitása fel nem szabadul.

–Az állatjóléti törvénnyel összhangban az ivartalanítás, a védőoltás beadása és a mikrochip beültetése után a szelíd, szocializált, kisebb termetű kutyák lesznek visszahozva Zentára, mi pedig azt kérjük, hogy ne az óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények közelében elengedjék azokat szabadon. A kutyákat zöld nyakörvvel jelölik meg, amelyen a „városi kutya” felirat lesz olvasható – mondta Suhajda Izabella.

Fotó forrása: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..