home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Megtartották a II. Gyermek- és Babaexpót
Gajda Nóra
2012.11.13.
LXVII. évf. 46. szám

Nagy sikerrel tartották meg szombaton a II. Gyermek- és Babaexpo Hajdújáráson a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének szervezésében. A sok gyermekprogram mellett idén edukatív és babaprogrammal is készültek a szervezők.

A babaprogram keretében Góbor Szénási Anna előadásában szó esett a hordozásról, a hordozókendő előnyeiről és tulajdonságairól, valamint hatásáról a babára.


A Vöröskereszt  szabadkai szervezete két elsősegély-bemutatója is része volt a megmozdulásnak. A szervezők és a Vöröskereszt munkatársai így szeretnék  felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára, megismerésére a lakosság körében is, mert sok esetben életmentő az idejében és szakszerűen érkező segítség. A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi a döbbenet perceiben nem mindig tudják, mi a teendő, pedig  néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet, amíg a mentőkre kell várni.

„Voltaképpen mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt el kellene érni, hogy egy-egy közösségben (munkahelyen, iskolában, szabadidősportban stb.) legyen valaki, aki elsősegélyt tud nyújtani az orvos megérkezéséig” — mondta Sebők Zsolt, a Vöröskereszt munkatársa.

A legfontosabbak között a vérzéscsillapítás és az újjáélesztés technikájának (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés) elsajűtítása szerepel, hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít. A jelenlevők az utóbbiról szerezhettek ismereteket, nem csak felnőtt, hanem baba-elsősegélynyújtás keretében is. Azokat a gyerekeket, akik meg tudták mondani, melyik telefonszámon kell a mentőket hívni, a szervezők apró ajándékkal jutalmazták.

Sok ügyes kéz volt a látogatója a kreatív sarkoknak, ahol többféle technikával lehetett ügyeskedni, volt igény a fülbelövésre és ingyenes hajvágásra is. Nagy sikere volt az először szervezett babamászóversenynek is. Az első kis befutó Ricz Zalán, a második Medgyesi Blanka, a harmadik pedig Garaji Ivor lett.

Most is helye volt a cserének, eladásnak, ajándékozásnak és barátkozásnak. Pepi bohóc Szegedről a gyerekek nagy örömére most is sok lufit, jókedvet és mókát hozott. Sok örökmozgó birtokolta idén is a légvárat és trambulint, melynek költségeit a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége finanszírozta.

A rendezvény megszervezésével az önkéntesség népszerűsítését is célul tűzte ki az egyesület. Sok iskolás vett részt az elő- és utómunkálatokban. Külön dicséretet érdemelnek a hajdújárási Petőfi Sándor  Általános Iskola tanulói, akik lelkes hozzáállásal felvértezve gyarapították a szerbiai önkéntesek számát, amely az ENSZ tavalyi felmérése szerint országunkban mindössze 16 százalékot tesz ki.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..