home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megtartották a 60. Aratóünnepet Felsőhegyen
(Szerkesztőségi hírösszefoglaló)
2021.07.12.
LXXVI. évf. 27. szám
Megtartották a 60. Aratóünnepet Felsőhegyen

Az idei felsőhegyi aratóünnep első napján szalmafonó tábor, egyéni horgászverseny, kispályás labdarúgótorna, hagyományápoló kiállítás, ostorpattogtató verseny, majd szabadtéri diszkó várta a látogatókat. Vasárnap viszont, a jubiláris 60. Aratóünnepen a hagyományos kézi aratás és a gyorsasági aratóverseny került előtérbe.

Nagy hőségben, de kiváló hangulatban zajlott az esemény, amelyre Vajdaság számos településéről és a határon túlról is érkeztek csapatok. A résztvevők szándéka – amellett, hogy kézi aratásban összemérjék tudásukat és ügyességüket –, hogy éltessék a hagyományos aratási népszokásokat, és továbbadják azokat a fiataloknak. A látogatókat az aratóreggelik kóstolása és a kézi aratás látványa mellett a faluban megrendezett főzőverseny és a kirakodóvásár is vonzza.    

A muzsika és a bográcsos ételek finom illata már a kora reggeli órákban jellemző volt Felsőhegy központjában. Miután ft. Nagy József esperes plébános megáldotta az új kalászt és az aratókat, elröptették a békegalambokat, az aratóversenyre benevezett mintegy 25 csapat lovaskocsival elindult a búzaföldre. Kiérkezésük után először feltálalták a hagyományos aratóreggelit, majd nekiveselkedtek a számukra kijelölt 10x10 méteres parcellákon a gabona betakarításának.    

Az esemény folytatásában tarlófutás, parasztkocsitoló verseny és sportvetélkedő következett.

Ősz Szabó Imre, az esemény főszervezője az újságíróknak elmondta, egyre jobban fogynak azok az emberek, akik megtaníthatnák a fiatalabb generációnak a kézi kaszálást, a kévekötést, a régi aratási szokásokat. Éppen ezért egy könyv kiadását tervezik, amely részletesen bemutatja ezt a szét hagyományt, amelyet Felsőhegyen már hat évtizede ápolnak.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége évente mintegy húsz olyan rendezvényt tart számon, amelyet társszervezőként anyagilag is támogatnak, a falugazdászaik segítségével, pedig a szervezésből is aktívan kiveszik a részüket. Ezek közé tartozik a felsőhegyi Kárpát-medencei aratóünnep is.

Fotók: Zentai Gazdakör, Pannon RTV, Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..